Opening poëzieseizoen in Borne doet Poëzie
27-10-2017
GEDICHTEN, MUZIEK EN SFEER BIJ POËZIEAVOND IN KULTURHUS

Opening poëzieseizoen in Borne doet Poëzie

Tijdens de eerste poëzieavond in het lustrumjaar van `Borne doet poëzie` komen ongeveer 40 poëzieliefhebbers luisteren naar de gedichten van Joost Baars, Chelsea Oost, de muziek van Frank van Veldhoven en Chris Frieswijk. Ook de gedichten over vriendschap, uitgekozen door Cees Brekelmans en de voorgelezen gedichten door toehoorders uit het publiek komen aan bod.

 

Opening avond

Jaap Besteman: “Vanavond is de opening van het vijfde seizoen, maar het voelt nog steeds als nieuw. We proberen dit jaar iets nieuws, we willen het publiek meer betrekken bij de gedichten. Op de tafel liggen gedichten, als men wil kan men er een nemen en die later in het programma voorlezen. Ook kunnen eigen gedichten voorgelezen worden. Pak je kans. Daarnaast willen we in januari weer ons bekende bundeltje uitgeven. Iedereen kan een gedicht insturen. Dat gedicht wordt dan in het bundeltje opgenomen.”

 

Willem van Dooren leidt iedere poëzieavond een nieuw verschenen bundel in en leest er een gedicht uit voor. Deze keer is het een bundel van Bert van Lieshout met het gedicht `Nut.` “Het gedicht kan ook aan kinderen voorgelezen worden, kinderen staan onbevangener tegenover gedichten.”

 

Joost Baars

Joost Baars publiceerde zijn eerste dichtbundel `Binnenplaats` en meteen werd deze bundel genomineerd voor de Cees Buddinghprijs. Hij heeft hem niet gewonnen, maar zijn indringende gedichten zijn er niet minder mooi om. Ze hebben een mystieke achtergrond, je moet ze tot je door laten dringen. Als hij zijn gedichten voorleest, ontstaat een mooie cadans in de woorden waardoor ieder gedicht een meerwaarde krijgt. Hij treedt twee keer op vanavond.

 

Joost Baars woont in Amsterdam, naast dichten houdt hij ook van fietsen. De afgelopen dagen logeerde hij in de buurt van Diepenheim en hij heeft in die omgeving lekker in de bossen kunnen fietsen. De natuur is een van de onderwerpen in zijn gedichten. “Ik wilde gedichten over vogels in de natuur schrijven, toen werden het toch stadsgedichten. Vogels vormen wel het hoofdonderwerp maar dan vogels in de stad.” Misschien zijn de bomen die hij dezer dagen zag wel een onderwerp voor een nieuwe bundel.

 

Naast dichter is hij boekverkoper bij boekhandel Van Rossum in Amsterdam. Hij houdt van lezen, veelal literatuur maar ook wel boeken over filosofie of een boek met een filosofische inhoud. Hij leest niet snel, waardoor hij ieder woord van het boek volledig in zich opneemt.

 

Hang en sax, improvisaties

Frank van Veldhoven en Chris Frieswijk spelen improvisaties op de hang en de saxofoon. Een hang is een soort omgekeerde steeldrum. Het instrument is in Zwitserland ontwikkeld, het woord `hang` schijnt `hand` te zijn in een Zwitsers dialect. De hang wordt met de handen bespeeld en geeft een wat mystieke, melancholische klank. Ook een saxofoon kan melancholisch klinken. In hun samenspel komt dat goed samen.

 

Jaap Besteman heeft beide heren een gedicht gestuurd en gevraagd om muzikale improvisaties bij dit gedicht. Hij leest het voor en de muziek plus stem met gedicht gaan wonderwel samen. Een goede vondst.

 

Gedichten over vriendschap en uit het publiek

Cees Brekelmans leest op zijn welbekende manier gedichten over vriendschap voor. Ook het publiek laat zich niet onbetuigd en een zevental mensen lezen zowel de aangegeven gedichten als uit eigen werk voor.

 

Chelsea Oost

Chelsea Oost, een poëtry slam talent uit Almelo, treedt voor de tweede keer op. Hij vertelt zijn gedichten uit het hoofd en vertelt aanstekelijk. Zijn eerste gedicht gaat over zijn uit Syrië gevluchte vriend. De pijn van deze vriend is hoorbaar. Chelsea Oost doet mee aan de Poëtry Slam wedstrijd in Almelo en hoopt door te dringen tot de finale later dit jaar. Zijn laatste voorgedragen gedicht van vanavond heeft hij net deze avond gecomponeerd en leest hij van zijn telefoon voor. Een goed gedicht, hij kan het ver brengen.

 

Tenslotte

Jaap Besteman bedankt de dichter, musici en aanwezigen voor hun komst. Hij herinnert nog even aan het gedichtenbundeltje in januari. Bij die presentatie treden Özan Akyol en Gerrit Rensink ook op. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024