Honderd kilometer op natuurijs voor KiKa
RENÉ BELDERBOS SCHAATST NA PUBQUIZ VOOR GOEDE DOEL OP WEISSENSEE

Honderd kilometer op natuurijs voor KiKa

Hij heeft er, gelukkig, in eigen omgeving nog niet mee te maken gehad. Maar elke keer als hij een bericht hoort dat een kind door kanker is getroffen, beroert dat hem. De vijftigjarige René Belderbos heeft zich daarom op 12 januari van dit jaar aangemeld om op de kop af twaalf maanden later deel te nemen aan de toertocht Schaats voor KiKa op de Oostenrijkse Weissensee. Voorafgaande daaraan houdt hij op 17 november een Pubquiz in het clubgebouw van de Bornse Harmonie om geld in te zamelen voor het goede doel.

In de afgelopen jaren is het genezingspercentage van kinderkanker gestegen van 70 naar 75. Alle specialisten zijn het erover eens: er kan nog veel meer winst geboekt worden. De stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) streeft naar 95 procent genezing van alle kinderen met kanker. Door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen. De resultaten van alle onderzoeken zijn veelbelovend. Alle kinderoncologen hopen dat kinderkanker uiteindelijk geen levensbedreigende ziekte meer is.

Het hoort niet zo te zijn
“Gelukkig ben ik gezegend met drie gezonde dochters”, begint René Belderbos het antwoord op de vraag waarom hij van start gaat voor de 100 kilometer lange rit op het natuurijs. “Maar het raakt me altijd wel als ik zo’n verhaal hoor over kinderen die het treft. Het hoort niet zo te zijn dat kinderen dat leed moeten ondergaan en we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het ze bespaard blijft.”

“Met hardlopen heb ik niks”, gaat hij verder. “Ik heb er wel eens aan zitten denken om mee te fietsen in het evenement Alpe d’HuZes, maar dat is er nog niet van gekomen. Toevallig zag ik een jaartje geleden een bericht op Facebook over het evenement Schaats voor KiKa en dat sprak me meteen aan. Ik heb om meer informatie gevraagd en al een paar dagen later kreeg ik bericht dat de organisatie het leuk vond dat ik interesse had en vroeg die me of ik mee wilde doen. Meteen vanaf nul zo’n marathon doen zou teveel van het goede zijn geweest. Maar ik heb die dag, op de verjaardag van mijn vrouw Inge, wel op tv naar die tocht gekeken. En ik had zoiets van: het excuus van ‘te weinig voorbereidingstijd’ gaat niet meer op, dus ik geef me nu op voor volgend jaar. Ik ga het gewoon doen.”

Nog niet eerder les gehad
De voorbereiding begon met het zoeken naar geschikte schaatsen. “En ik had nog nooit les gehad. Ik kon op het ijs overeind blijven, zoals de gemiddelde Nederlander, maar had al jaren niet meer op schaatsen gestaan. En als je tegenwoordig in dit land wilt schaatsen, kun je alleen rondjes draaien op een kunstijsbaan. Ondertussen kan ik dat wel een uurtje of twee volhouden, ik train nu richting die honderd kilometer.”

In de wetenschap dat op de Weissensee, waar hij zover hem bekend de enige Bornse deelnemer is, de omstandigheden heel wat minder kunnen zijn dan bijvoorbeeld op het kunstijs van Enschede. “Het is inderdaad afwachten. Het kan mee, maar ook tegen zitten. Vorig jaar was het de dagen voor de tocht op de Weissensee geweldig weer en was de lucht strakblauw, maar op de dag zelf kwam er een pak sneeuw naar beneden.”

René Belderbos houdt rekening met het laatste scenario. “Het zal voor een deel op karakter moeten, denk ik. Maar er is een grote groep van zo’n honderd man die meedoet en alles ademt die dag KiKa. Twee of drie dagen ervoor ben je aanwezig en dan kom je in de stemming, in de sfeer. Ik verwacht wel een soort gezonde wedstrijdspanning te hebben, met kriebels in mijn buik. Maar omdat velen met jou hetzelfde aan het doen zijn, zal dat een enorme stimulans betekenen om door te gaan.”

Pubquiz
Het idee om een Pubquiz te organiseren kwam van zijn dochters Marlynn, Romée en Sophie, die alle drie een aandeel hebben in de voorbereiding. “Ik heb er zelf nooit aan een meegedaan, maar stel me er iets bij voor om een quiz samen te stellen met diverse algemene onderwerpen als muziek, film en dieren en natuurlijk met een schaats- en KiKa-sausje eroverheen gegoten. De teams krijgen een antwoordformulier voor elke ronde en we willen het opleuken met filmpjes van bijvoorbeeld Herman Finkers over de Elfstedentocht.

Na contact met dirigent Marcel Bergboer stelt de Bornse Harmonie haar clubgebouw ’t Weidehoes aan de Weideweg om niet ter beschikking en leden van de vereniging verrichten de bardienst. René Belderbos hoopt bij Bornse ondernemers prijsjes voor de quiz te kunnen ophalen.

Deelnemers kunnen zich opgeven als team, maar ook onderdeel vormen van een van de spontaan te vormen ploegen. De entree bedraagt minimaal 10 euro per persoon (studenten minimaal 7 euro).

Meedoen?
Wie zin heeft op 17 november mee te doen, kan dat laten weten via het e-mailadres svk.pubquiz@gmail.com. De quiz begint om 20.00 uur. “Ik heb geen idee hoeveel mensen er zullen komen”, zegt René Belderbos. “In de zaal is in elk geval plaats voor honderd personen.”

Wie niet kan of wil deelnemen, maar wel KiKa wil ondersteunen, kan zijn bijdrage leveren via de website https://www.schaatsvoorkika.nl/rene-belderbos. Alle bijdragen gaan volledig naar de actie Schaats voor KiKa.

Om op 12 januari van start te mogen gaan op de Weissensee, moet elke schaatser een bedrag van minimaal 1600 euro overmaken naar het goede doel. René Belderbos: “Ondertussen heb ik al voor duizend euro aan toezeggingen, dus het schiet mooi op. Maar hoe meer geld er binnen komt, hoe beter het natuurlijk is. Daar zit zeker geen limiet aan.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Dames Apollo 8 bekerkampioen!

In het Groningse MartiniPlaza hebben de dames van Apollo 8 maandagmiddag de bekerfinale...
05-04-2021

Apollo 8 maandag in bekerfinale

Voor de tweede keer in de clubhistorie bereikte Apollo 8 de nationale bekerfinale....
03-04-2021

Kilometers voor KiKa

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie ’t Dijkhuis liepen maar liefst bijna 2.500 euro bij...
27-03-2021

Sliedrecht Sport te sterk voor Apollo 8

Afgelopen weekend kwamen de dames van Apollo 8 twee keer in actie in de kampioenspoule van de...
22-03-2021

Zwembad is klaar voor de zwemlessen

“Ik wil op zwemles!”, zegt een jongetje van bijna vier woensdagmiddag gedecideerd...
11-03-2021

Apollo 8 blijft leider in kampioenspoule

In de midweekse confrontatie speelde Apollo 8 woensdagavond een uitwedstrijd tegen VC Sneek. De...
11-03-2021