‘Heftige film’ voor veel ambtenaren
I, DANIEL BLAKE: ‘DE FILM DIE IEDERE AMBTENAAR GEZIEN MOET HEBBEN’

‘Heftige film’ voor veel ambtenaren

Bij Filmhuis Borne stond woensdag de film I, Daniel Blake op het programma. Een spraakmakende Britse film van regisseur Ken Loach. Hoofdpersoon Daniel Blake, een afgekeurde timmerman, loopt daarin hopeloos vast in het bureaucratische uitkeringssysteem met zeer dramatische gevolgen. De film uit 2016, die overal laaiende recensies kreeg, kwam onlangs extra in het nieuws door de referentie van formateur Tjeenk Willink in zijn formatierapport naar de film als ‘de film die iedere ambtenaar gezien moet hebben.’ Vele ambtenaren in het land gaven gehoor aan de oproep, waaronder duizenden medewerkers van het UWV, waarvoor zelfs aparte voorstellingen werden georganiseerd.

 

Initiatief Filmhuis

Dit alles was aanleiding voor het Bornse Filmhuis om contact te zoeken met gemeentesecretaris Gertjan Rozendom. Wellicht was er ook in het gemeentehuis belangstelling voor de filmvertoning. “Ik was heel blij met het initiatief”, vertelt Rozendom een dag later. “Wij zijn altijd bezig met de kwaliteit van onze dienstverlening. We durven ons ook wel open te stellen voor kritiek en willen altijd in gesprek gaan over hoe het beter kan.” Er werd vervolgens in het gemeentehuis snel geschakeld. Een kleine veertig ambtenaren toonde belangstelling en er werd een klein randprogramma op poten gezet, met een hapje en een drankje na afloop van de film en de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over het aangrijpende onderwerp.

 

'Heftig'

Na een inleiding van Filmhuis penningmeester Albert Jonathans en de gemeentesecretaris (foto boven) bekeek een bijna volle Kulturhus theaterzaal de inmiddels geruchtmakende film. “We kwamen allemaal na afloop een beetje down uit de zaal”, vertelt Rozendom. “De film komt heel indringend binnen en is zeer confronterend. Heel heftig. Natuurlijk speelt het zich in een stadse omgeving af en hoorde je ook wel bemoedigende geluiden om je heen dat het in Borne wel meevalt, maar hoe je het ook wendt of keert, ook in Borne lopen mensen vast op het systeem. Dat gebeurt ook hier, hoewel op een kleinere schaal.”

 

'Blij dat we dit gedaan hebben'

De gemeente had vooraf aan het filmhuispubliek kaarten uitgedeeld waarop men kon aangeven hoe men de dienstverlening van de gemeente beoordeelt en ook tips kon geven hoe het eventueel beter kon. De resultaten van deze mini-enquête zijn nog niet bekend. “We realiseren ons dat het filmhuispubliek niet een dwarsdoorsnede is van de samenleving, maar ik ben zelf ook wel benieuwd naar de antwoorden op onze vragen en zullen ze delen als die bekend zijn.”

 

Al met al kijkt Gertjan Rozendom terug op een geslaagde avond. “Ik ben blij dat we dit hebben gedaan en ik vond de samenwerking met het Filmhuis ook hartstikke mooi.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024