Samen een zandpad asfalteren teveel gevraagd
VEERGOORSDIJK TOT AAN GEMEENTEGRENS VERHARD. BORNE VERONTWAARDIGD

Samen een zandpad asfalteren teveel gevraagd

Sinds enkele weken is de Veergoorsdijk, achter de Bornsche Maten, voorzien van een asfaltlaag. Tenminste ..... voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Hengelo. De asfaltering houdt exact op bij de gemeentegrens met Borne, met het merkwaardige resultaat dat het laatste flutstukje van 110 meter er nog net zo zanderig bij ligt als voorheen.

 

Raadslid Herald Lucas (CDA) sprak er in het Politiek Beraad van 31 oktober zijn verbazing over uit. Zo zou het toch niet moeten? In zijn beantwoording liet wethouder Michel Kotteman (foto rechts) blijken dat ook hij niet gelukkig was met de gang van zaken. Twee jaar geleden hadden beide gemeenten al geconcludeerd dat, sinds de Deurningerweg voor doorgaand verkeer gesloten was, verharding van de Veergoorsdijk noodzakelijk was vanwege het toenemende verkeer. “We hebben toen ook aangegeven daarin gezamenlijk op te trekken, maar moesten het werk opschuiven omdat er zowel bij Hengelo als bij Borne beperkte middelen waren.”

 

'Plotseling geconfronteerd'

Dit voorjaar werd Borne plotseling geconfronteerd met het feit dat Hengelo toch vast begon met het verharden van ‘hun’ stukje Veergoorsdijk. “Ik heb nog geprobeerd om Hengelo te overtuigen er toch één werk van te maken”, meldt Kotteman. “Hengelo informeerde ons dat ze al zover waren. ‘Wij nog niet’, zei ik. ‘We gaan toch vast beginnen’, zei Hengelo. ‘Dank u wel’, was mijn commentaar.” Borne moest nog middelen (66.000 euro kost het asfalteren van de 110 meter) vrijmaken via de gemeenteraad en bovendien was er ook nog een stukje grond van Staatsbosbeheer dat aangekocht moest worden. Procedures die allemaal wat langer de tijd nodig hadden. Hengelo bleek dus niet gevoelig voor die argumenten en de asfalteringsmachine stond er bij wijze van spreken al.

 

Niet te spreken

Hoeveel extra kosten het in twee delen verharden van een weg van nog geen kilometer met zich meebrengt ten opzichte van het in één keer asfalteren, durft Kotteman niet te zeggen. “Maar je mag gevoeglijk aannemen dat het efficiënter zou zijn het in één keer uit te voeren.”

 

Kotteman is duidelijk niet te spreken over de gang van zaken. “Zo moet je dit dus niet doen. Maar met een vuist op tafel slaan heeft geen zin. Het kwaad is al geschied. Zolang gemeenten autonoom zijn kun je dit dus niet voorkomen”, klinkt het met een zucht waar de frustratie vanaf druipt.

 

Reactie gemeente Hengelo

Namens de gemeente Hengelo reageert Louis Fikkert, waarnemend afdelingshoofd Wegen, Groen en Water, eveneens verbaasd. Volgens hem is de kwestie van de Veergoorsdijk in goed overleg met de gemeente Borne verlopen. “Bij Borne moest een stuk grond van Staatsbosbeheer aangekocht worden en dat duurde langer dan voorzien. Wij hadden middelen beschikbaar voor 2017, die we niet mee kunnen nemen naar volgend jaar. We hebben Borne gezegd te willen wachten tot uiterlijk september, voordat de maiscampagne begint en de weersomstandigheden slechter worden.” Hij kan de uitspraak dat de gemeente Borne plotseling geconfronteerd zou zijn met het begin van de werkzaamheden aan Hengelose kant niet plaatsen.

 

Of het in twee delen verharden van de weg hogere totale kosten betekent, kan Fikkert niet zeggen. “We hebben indertijd een offerte gevraagd voor het gehele stuk en hebben de aannemer gevraagd de offerte voor het deel op Borns grondgebied gestand te doen houden. Maar hoe Borne het gaat uitvoeren is aan de gemeente Borne”. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frank — 03 nov 2017
Dat krijg je met overheidsorganen, die werken met een budget. En dat is het jaar erop weg. Een normaal persoon of bedrijf zou het gewoon nog even op de bank laten staan. Veel bedrijven krijgen deze maand nog de gekste bestellingen binnen, omdat het budget nog even op moet, anders is het geld weg.
Janny Dijkstra — 03 nov 2017
Wat een kneuterigheid! Borne en Hengelo werken toch op vele gebieden samen? Dat gaat dan toch volgens het principe: Ik doe deze keer iets voor jou en de andere keer doe jij iets voor mij.?
Waar ik mij ook erg over verbaas hoe duur dat stukje weg zou moeten zijn. Klopt dat wel? Bedoelt men niet dat het 66.000 centen moet kosten? Een stratenmaker bestraat het stukje weg voor dat bedrag. Klinkertjes i.p.v. asfalt. Maar dan kan gemeente Borne de rest van het geld, zo'n 65.000 Euro, toch maar mooi besteden aan andere dingen voor onze gemeenschap.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024