‘So, let the hack begin’
PROVINCIAAL PROJECT ZOEKT VIA COMPUTERDATA NAAR DE BELEVING IN BORNE

‘So, let the hack begin’

Met deze woorden opende burgemeester Rob Welten zaterdag rond het middaguur het bijzondere Hackathon project in de burgerzaal van het gemeentehuis. Aan boord een groot aantal vertegenwoordigers van de Provincie Overijssel en dertien hackers uit binnen- en buitenland die vierentwintig uur lang alle relevante datagegevens van en over de gemeente gaan verzamelen, analyseren en zo mogelijk proberen te filteren tot pasklare modellen die tot een betere (be)sturing van Borne kunnen leiden.

 

Beleving bij de Bornse inwoners

Het project komt voort uit het provinciale programma Eigentijds Bestuur en het Big Data Lab. Doel is te kijken in hoeverre je met de uitkomsten van deze hackathon kunt bepalen wat er leeft bij de inwoners van de gemeente Borne. De dertien hackers -oorspronkelijk hadden er zich veertig aangemeld- baseren zich daarbij op big data, social media berichten, reacties op blogs en geodata. Meewerkende partners zijn onder meer de politie, brandweer, GGD, provincie, Twente Milieu, Saxion en de gemeente Borne zelf als gastheer.

 

Het officiële programma begon zaterdagmorgen al om half tien met een korte inleiding door dagvoorzitter Jos Darmanata van Data Science Amsterdam, gevolgd door enkele workshops waarin onder andere een toelichting werd gegeven op de belangrijkste platforms, communities en media die de stemming in Borne kunnen beïnvloeden. Ook kwam de vraag aan de orde of er op het gebied van leefbaarheid en veiligheid een relatie bestaat tussen verkeersveiligheid, spoor, woonomgeving, voorzieningen en groen én of er binnen de Bornse gemeenschap groepen te identificeren zijn die niet meedoen aan de samenleving.

 

Ongeduldig draaien

Drie van de deelnemende hackers, Jan Willem Rutenfrans uit Hengelo, Milan van der Kuyp uit Amsterdam en Dominik Lens uit Keulen (vanaf links op de foto boven), zitten dan al ietwat ongeduldig te draaien op hun stoel. Tijdens de koffiepauze verklaren ze gedrieën dat ze eigenlijk gewoon willen beginnen “al is de opdracht heel breed en weten we eigenlijk nog helemaal niet waar we zullen starten.” De komende 24 uur werken ze nauw met elkaar samen, net zoals ze dat dagelijks bij hun werkgever in Oldenzaal doen.

 

Op de vraag wat nu het leuke is aan de voorliggende opdracht, antwoordt Dominik dat het “vooral het zoeken naar verbanden is die eigenlijk met het blote oog niet waarneembaar zijn. Je legt als het ware een aantal volstrekt uiteenlopende datakaarten op elkaar die dan hopelijk ergens enige overeenkomst vertonen.” Als voorbeeld noemt Milan een project dat ze hebben uitgevoerd voor de politie in Amsterdam. “De insteek vormden de beschikbare inbraakgegevens. Die koppelden we bijvoorbeeld aan de plekken waar de inbraken werden gepleegd, de tijdstippen waarop en de bezettingsgraad van het politiepersoneel. Uiteindelijk resulteerde ‘de hack’ in een heel andere inzet.”

 

Niet illegaal

Dat ‘hacken’ een beetje riekt naar illegale activiteiten, beamen de drie met een glimlach. “Maar dat is ons werk geenszins”, aldus Jan Willem. “We proberen alleen op een heel creatieve manier met allerlei beschikbare datagegevens om te gaan en deze dusdanig toe te passen dat ze tot verrassende en vaak niet verwachte conclusies kunnen leiden. Eigenlijk hoef je er helemaal geen ICT-opleiding voor te hebben. Je moet alleen verbanden kunnen zien, creatief en analytisch scherp zijn, soms ook heel veel geduld hebben en durven delen. Ook al is de gedachte nog vaak ‘sharing is scaring.”

 

Na de lunch mogen de mannen (en een enkele vrouw) dan echt aan het werk. Ze zoeken een plek ergens in het gemeentehuis en slapen er deels vannacht ook. Op de bovenverdieping zijn twee vergaderruimtes als slaapvertrekken ingericht. De stretchbedden staan er inmiddels -als in een heus legerbivak- opgesteld. Zondagmiddag vindt de presentatie van de resultaten plaats, waarna een jury het winnende team zal aanwijzen. “Of we winnen is eigenlijk niet zo belangrijk”, besluit Dominik. “Het is vooral leuk om te doen en te kijken of we voor Borne frappante resultaten boven water kunnen krijgen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rob Welten — 05 nov 2017
Antwoord op testje: BB kwam volop aan bod in de Hackathon! 🤗
Ron Hartman — 06 nov 2017
haha, Vietnamees? Leuk dat er wat meer met de digitale mogelijkheden gewerkt gaat worden. Zaaltjes is zooooo jaren 90!
Ron Hartman — 05 nov 2017
Testje via de app. Zit BB ook in de Hackaton?

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024