Fietsen leerlingen Twickel weer okay
08-11-2017
ACTIE FIETSOK! OM ZICHTBAARHEID EN VEILIGHEID IN VERKEER TE VERGROTEN

Fietsen leerlingen Twickel weer okay

De fietsen van ongeveer 300 leerlingen van het Twickel College in Borne werden woensdag aan een grondige controle onderworpen. Dat gebeurde in het kader van de actie FietsOK! Een project, waarbij een uitgebreide fietscontrole wordt gecombineerd met een verkeersles in de klas. Het mondde op Twickel uit in het aanbieden van een petitie aan wethouder Herman Mulder, waarin de scholieren beloven erop toe te zien dat hun fietsen structureel voldoen aan de eisen om op een veilige manier te kunnen deelnemen aan het verkeer.

Dagen korter en donkere ochtenden
“Deze fietsverlichtingsactie houden we tegen het einde van het jaar, omdat dan de dagen korter worden en het in de ochtenden nog donker is”, legt Jan Westerik van Verkeers Educatie Voorgezet Onderwijs (VEVO) en verantwoordelijk voor de verkeerslessen op de scholen in Hengelo en Borne uit. “Toch zie je dat veel kinderen zonder licht naar school rijden. Het is belangrijk hen op de gevaren te wijzen, al is dat natuurlijk in wezen een taak van de ouders en de verantwoordelijkheid van henzelf. Ondanks de lessen verzuimen ze toch vaak de nodige maatregelen te nemen en kwakken ze hun fietsen bijvoorbeeld overal neer. Tegenwoordig zie je ook veel verlichting die op batterijen werkt. Vaak zijn die weg, zijn ze leeg of zitten ze los.”

VEVO huurt voor het project Traffic Education in, een in de materie gespecialiseerde organisatie die in de persoon van Joost Wiggers de coördinator voor de actie levert. Samen met erkende fietsenmakers, in dit geval Leenders uit Hengelo, worden de zichtbaarheid van fietsers, hun fietsgedrag en de technische staat van de rijwielen aan een intensieve controle onderworpen. Bij FietsOK! staat het repareren van ondeugdelijke verlichting als eerste op de actielijst. Met als belangrijkste doel ongevallen van fietsers in een leeftijdscategorie van 8 tot en met 18 jaar te voorkomen.

Heel goed of heel slecht
Bij de controle valt het fietsenmaker Floris Boutens van Leenders op dat een niet of onvoldoende werkende verlichting het grootste probleem is. “Her en der zit ook een handvat los en sommige fietsen zijn gewoon heel slecht, daar rammelt echt alles van. Het is meestal of heel goed of heel slecht, wat daar tussenin zit is meestal vrij snel te verhelpen.”

Gemiddeld valt het echter wel mee, constateert Boutens. “Dat komt ook omdat bijvoorbeeld de meeste eersteklassers net een nieuwe fiets hebben gekregen omdat ze naar de middelbare school gaan. Dat scheelt een heleboel.”

Voordat de petitie aan Herman Mulder wordt aangeboden, worden drie winnende lootjes getrokken van leerlingen van wie de fiets okay is bevonden. “Ook een manier om scholieren beter bij de tijd te houden en ze bewuster te maken van het belang van de actie”, zegt Joost Wiggers. “Elk stapje in de goede richting telt.”

Wethouder Mulder heeft in een kakofonie van geluid van honderden leerlingen tot slot nog een korte boodschap: “Zorg dat je je fiets en verlichting veilig houdt en dat je zichtbaar blijft. Daar houd ik jullie aan.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024