Best spannend hoor, zo'n controle…
BIJZONDERE SAMENWERKING POLITIE EN JAN LIGTHARTSCHOOL

Best spannend hoor, zo'n controle…

Het leek de verkeersouders van de Jan Ligthartschool een goede gedachte om automobilisten eens te wijzen op de gevaren van de hoge snelheden waarmee ze soms over de Azelosestraat rijden. Daartoe namen ze contact op met de Politie Borne en bedachten ze samen met groep 8 van de basisschool een plan. Donderdagmorgen tussen half negen en half tien werd het in uitvoering gebracht.

 

Aanwezig zijn dan drie agenten, vrijwilliger Bernard Wormgoor van Veilig Verkeer Nederland, enkele verkeersouders en de leerlingen die zich hebben opgesplitst in groepjes van vier. Voor deze bijzondere gebeurtenis krijgen de kinderen gele hesjes aangemeten en horen ze de ultieme instructies van de politionele begeleiders. “Altijd vriendelijk blijven, de bestuurders wijzen op de gevaren, zeker zo vlakbij de school, en ze vragen in het vervolg hun snelheid te minderen. Daarna geef je ze zo’n smiley als herinnering.”

 

Lasergun

Als Bernard zich vervolgens achter een boom installeert en de meegebrachte lasergun instelt, begint het wachten. ‘Achtenveertig’ roept hij even later en er passeert een aantal auto’s dat zich keurig aan de toegestane snelheid houdt. Maar dan is het raak. ‘Zevenenvijftig’ klinkt het commando, waarna een van de agenten de snelheidsovertreder naar de parallelweg dirigeert. Samen met Pien, Gwen, Stacy en Tijl stappen ze op de bestuurder af, die verbaasd uitstapt.

 

‘Meneer, u reed daarnet te hard’, zegt een van de kinderen, waarna ‘ie ook direct stilvalt en zijn tekst volledig kwijt is. Gelukkig helpt de agent de kinderen voortdurend en klinkt er begrip bij de overtreder.

 

Niet altijd trouwens, want ook is er een vrouw die de actie maar weinig kan waarderen. Ze heeft blijkbaar haast, doet kortaf en lijkt amper te luisteren. Nadat ze weer kan doorrijden fronst de agent zijn wenkbrauwen. “Zo maken we ze helaas ook nog veel te vaak mee”, zegt hij verzuchtend.

 

‘Vinden jullie mij een klungel?’

De ‘hoofprijs’ van de ochtend is voor een man die in zijn sportieve auto een score haalde van zesenzestig kilometer per uur. Nadat hij is uitgestapt, zegt hij zich van geen kwaad bewust te zijn en vraagt hij de kinderen ‘Vinden jullie mij nu een klungel?’ Eigenlijk durven ze niet bevestigend te reageren, maar een knikje zegt voldoende. De chauffeur belooft beterschap. “Hij heeft geluk vandaag” vertelt de agent even daarna aan de kinderen. “Normaal gesproken had ‘ie nu een bekeuring gekregen van zo’n 150 euro”.

 

Een uurtje later heerst er tevredenheid onder de deelnemers. “Eigenlijk moeten we dit vaker doen”, zegt de agent, “maar helaas zijn er veel andere prioriteiten”. Ook de verkeersouders glunderen. Joanne Busscher: ‘Dit was een prima ochtend, voor alle partijen. De politie is content en ook de kinderen leren er veel van. Ik denk dat we dit nog weleens zullen herhalen, want hoe veiliger het hier wordt op de Azelosestraat, hoe beter het is.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Sandra Lohuis — 09 nov 2017
Dochter Kirstin vond het vandaag leuk en spannend om dit mee te mogen maken.

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024