Verlaat Oktoberfest in Dijkhuis
15-11-2017
GOORS SCHLAGERKOOR ZINGT UIT VOLLE BORST

Verlaat Oktoberfest in Dijkhuis

Een mooi versierd Atrium, een goed gevulde zaal en een groot Goors Schlagerkoor: wat kan er mis gaan? Helemaal niets, zoals wel blijkt. Binnen de kortste keren heeft het koor de zaal aan het meeklappen en meezingen.

 

Goors Schlagerkoor

Inmiddels bestaan ze 21½ jaar en nog steeds hebben de koorleden er plezier in. Vijfenveertig leden telt het koor, aangevuld met een muzieksessie van een vrouw en vier mannen. Ze treden gemiddeld tien keer per jaar op, zes keer in verzorgingshuizen en de rest op bijvoorbeeld een kerstmarkt of bij een korenfestival. Een keer wonnen ze de eerste prijs: in Raalte. “Je leert er dan altijd wat bij.” In 2009 zijn ze al eens in Het Dijkhuis geweest, nu zijn ze er ook op verzoek van een echtgenote van een van de leden. Zij werkt hier. De leider van het koor is Ferry Limaheluw, hij dirigeert en maakt de arrangementen. De liederen worden door een muziekcommissie uitgekozen.

 

De gemiddelde leeftijd van het koor is 55 jaar, maar ook jongere leden zijn er, rond de dertig. Een van de gitaristen is 19 jaar: “Dat trekt de gemiddelde leeftijd wel naar beneden,” zegt voorzitter Henk Dikkers.

 

“We proberen het programma wat meer inhoud te geven door meer variatie aan de Schlagers te geven. Niet alleen de meezingers, maar ook die met meer inhoud. Ik vind het leuk om de verhalen van vroeger van de Duitse televisie erbij te vertellen tussen de liedjes door. Plezier in zingen is wel de hoofdzaak. Wat ik ook mooi vind: we kunnen allemaal goed met elkaar opschieten en iedereen staat voor elkaar klaar.”

 

Dat beaamt ook Agnes, de enige vrouw in het koor. Zij bespeelt de accordeon, een spil in het gezelschap. “Het is wel leuk de enige vrouw te zijn. De mannen helpen ook altijd wel even met bijvoorbeeld het dragen van de accordeon. Ik speel al vanaf het begin bij het koor, ik heb net mijn jubileum gevierd. Vanaf mijn achtste jaar speel ik al op een accordeon. Ik heb ook wel pianoles gehad, maar mijn instrument vind ik leuker.”

 

De uitvoering

Van `Rosamunde` tot Frei wie der Wind`, van `Wunderbar` tot een medley van `Ich bin wie Du` maar ook een van de betere liedjes van Helene Fischer komt over het voetlicht. En alles even enthousiast gezongen. Af en toe klinkt er een solo van blokfluit of saxofoon, de accordeon legt de vaste basis en de slagwerker brengt ritme in het geheel. Dirigent Ferry Limaheluw houdt het koor strak in de hand maar hij weet ook de zaal mee te krijgen. Bij het einde van het concert gaan zelfs een paar voetjes op de dansvloer. Het is een goed zingend en strak geleid koor.

 

Bij aanvang hebben de bewoners al een glaasje Jagtbitter gekregen. Dat sloeg wel aan. In de pauze ontbrak natuurlijk het broodje Bratwurst niet. Binnen de kortste keren was dat wel verdwenen. Drie jongens die hun maatschappelijke stage liepen, hielpen prachtig mee.

 

Naast de vaste vrijwilligers was ook Bente Zielman aanwezig. Via de maatschappelijke stage is zij als vrijwilliger gebleven. Bente Zielman zit in het 3e jaar VMBO zorg en Welzijn en ze wil graag verder in het vak. “Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn.”

 

Tenslotte

Marion de Vries en Marleen Franken hebben het grootste deel van de organisatie gedaan, bijgestaan door Margot en anderen. “Wat heb ik toch een leuke baan,” zegt Marion, “Kijk de mensen toch eens genieten.”

 

Zij bedanken het koor dat op haar beurt weer het enthousiaste publiek bedankt. “We willen nog wel eens terugkomen.” En dat staat genoteerd. (AM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024