Koning en brandweer eren jubilarissen
DRIE KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN TIJDENS JAARLIJKSE KORPSAVOND

Koning en brandweer eren jubilarissen

Vrijdagavond werden in de pas verbouwde kantine van de Brandweer aan De Bieffel in Borne zeven jubilarissen in het zonnetje gezet vanwege hun veeljarig dienstverband. Maar het absolute hoogtepunt vormden toch wel de drie Koninklijke Onderscheidingen die burgemeester Rob Welten mocht uitreiken aan Martin Bosma, Hans ter Marsch en Ronnie Evertzen. “Vanwege hun lange staat van dienst en kordate optreden, soms met gevaar voor eigen leven”, aldus de burgemeester, benoemde hij hen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

De Korpsavond vormt een jaarlijks terugkerend evenement voor de heldhaftige mannen en vrouwen, die voor deze keer werden vergezeld door hun respectievelijke partners. De avond werd geopend door Dave de Leeuw, kazernecoördinator Borne. In zijn toespraak haalde hij de vele incidenten aan waarin het korps het afgelopen jaar een belangrijke rol speelde. “Ook steeds vaker buiten de eigen dorpsgrenzen”, zo zei hij. “In 2016 bedroeg het totaal aantal incidenten 117, tot en met vandaag zitten we al op 131.”

 

Waarschuwend vingertje

Daarna heette De Leeuw vijf nieuwe vrijwilligers welkom die zich dit jaar bij het Korps hebben aangemeld. “Daar ben ik blij mee en dat betekent een welkome aanvulling voor dit energieke gezelschap." Ook de burgemeester stak de loftrompet over het korps, maar hield tegelijkertijd het waarschuwende vingertje omhoog. “Alertheid blijft geboden, de aanrijdtijden verdienen onze volle aandacht. Bovendien durf ik best de discussie aan te gaan dat we soms iets te systeem-gedreven met selectieprocedures omgaan. Ook zal er meer diversiteit moeten komen, het aandeel vrouwen dient groter te worden. Ik zal dit ook in regionaal verband aan de orde stellen, al weet ik dat ik dan misschien tegen heilige huisjes aan trap. Maar dat móeten we durven te bespreken. Nu eerst wil ik vanavond mede namens de Bornse samenleving, mijn grote dank aan en waardering voor u allen uitspreken.”

 

Een mooi moment

Na deze serieuze woorden werd het dan toch tijd voor de bloemetjes, oorkondes en onderscheidingen. Eerst waren de zeven jubilarissen aan de beurt: Bertrand Exterkate (25 jaar), Michiel Westerbeek (20 jaar), Madelon ter Heide-Perik, Kirsten Groote en Tom Kleinmeulman (alle drie 15 jaar), Marco van Buuren en Mark Schoonderbeek (beiden 12,5 jaar) en tenslotte Joost Boers (10 jaar). Marc Bus, de teamleider Repressie, sprak van een mooi moment om nog eens extra waardering voor het werk van deze brandweermensen uit te spreken.”

 

Toen de burgemeester daarna zijn ambtsketting omhing en opnieuw het woord kreeg, viel bij velen het kwartje. Hij vroeg Martin Bosma, Hans ter Marsch en Ronnie Evertzen naar voren te komen om hen na een korte speech, waarin hij hun loopbaan binnen de Brandweer memoreerde, de koninklijke versierselen op te spelden. Martin Bosma, de senior van het trio en op de foto hierboven, kon er wel om lachen. Op de vraag wat hij nu voelde om vanaf nu als Lid in de Orde van Oranje Nassau door het leven te gaan, antwoordde hij droogjes: “’ie veult ‘r niks van”. Daarna was het tijd voor feest en ook dat is aan deze mannen én vrouwen wel besteed. (BM)

 

Op de bovenste foto de jubilarissen met als tweede van links Martin Bosma, in het midden in overhemd Ronnie Evertzen en helemaal rechts Hans ter Marsch. Mark Schoonderbeek ontbreekt op de foto. Hij was onderweg naar een incident in Hengelo.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Benno Van Den Berg — 18 nov 2017
Proficiat Martin . Samen met jou als brandweer en marechaussee in Villa Franca gezeten, en zware tijden gehad aan het Garda meer😊🍺🍷. Je hebt het verdiend. Zie je 1 december.
Freek Drenth — 18 nov 2017
Proficiat Martin Bosma. Als oud Luchtmacht collega was je al brandweerman in binnen en buitenland. Nu een beloning voor al je goede werk.

Kabinet zwicht deels voor druk

Dinsdagavond was het weer zover, de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de...
23-02-2021

Verbonden door de oorlog

De bewoners van Midden-Limburg moesten begin 1945 evacueren en iedereen moest vertrekken. In...
09-02-2021

Deze week geen inzameling afval

Door het extreme winterweer is het voor Twente Milieu deze week niet mogelijk om veilig de...
08-02-2021

Wel een versoepeling, maar…

“We snakken allemaal naar zekerheid, maar 100 procent zekerheid is niet te geven”,...
02-02-2021

Weer aanrijding op Prins Bernhardlaan

Was het maandagmiddag op de Prins Bernhardlaan nog raak op de kruising met de Oonksweg, amper 24...
02-02-2021

Avondklok: strafmaatregel of redmiddel?

Sinds ruim een week kennen we in ons land de avondklok. De invoering ervan had nogal wat voeten...
01-02-2021