Heren Apollo 8 blijven er in geloven
20-11-2017
‘HANDHAVING ONDANKS WEER EEN NEDERLAAG NOG STEEDS MOGELIJK'

Heren Apollo 8 blijven er in geloven

De heren van Ecare Apollo 8 konden ook in hun derde thuiswedstrijd van dit seizoen niet voor een verrassing zorgen. De reserves van Alterno uit Apeldoorn waren zaterdag met 0-4 te sterk in sporthal De Veste. Alleen in de vierde set kwam de thuisclub in de buurt van succes: 17-25, 16-25, 15-25 en 24-26.

Vorig seizoen moest Apollo 8 de winst twee keer ruim aan de tegenstander laten. Aanvoerder Rob Smienk (foto hieronder): “ Maar vooraf gaven we onszelf wel een kleine kans op setwinst. Scorebordjournalistiek leert ons dat teams die dicht bij elkaar staan aan elkaar gewaagd kunnen zijn.”

'Scheidsrechter met Apollo-vrees'
Apollo 8 kon zaterdag niet beschikken over Tijmen Reinders, Robin Hertongh en Erwin Wes. Tel daarbij op de (lichte) blessures van Mark Willem Jansen, Martijn Veenhof en Rob Sauer en het is duidelijk dat coach Victor Artamonov voor een behoorlijke uitdaging stond. Die ging hij aan met in de eerste divisie debuterende Mats Klein Teeselink, Morris Koetze en Coen Verschuur en met Rick Nelissen als stand-in voor de positie van libero.

Een blik op de website van de volleybalbond maakte duidelijk dat de heren van Ecare Apollo 8 te maken zouden krijgen met een oude bekende. Jan Willem Kloppers, de ‘scheidsrechter met Apollo-vrees’ was ingedeeld om als tweede arbiter naar ‘die vervelende omgeving’, zoals hij voor de wedstrijd verwoordde, te gaan. Rob Smienk: “Hij floot op momenten die voor iedereen onnavolgbaar waren en stelde zich autoritair op, zonder enige vorm van empathie. Wat in mijn ogen helemaal niet kon was dat hij na een opmerking van onze kant (‘Geen sterke pot, scheids’) aangaf dat we maar in de tweede divisie moesten gaan spelen. Dit krijgt hopelijk nog een staartje. “

Heel autoritair
“We spelen maar eerste divisie”, vervolgt Smienk, “dus doe even normaal. Ik durf oprecht te zeggen dat het niet aan ons ligt. Vooraf heb ik hem gewoon een prettige wedstrijd gewenst, maar in de eerste set vroeg ik hem een keer waarvoor hij floot. Als aanvoerder mag ik dat. Maar hij stond er heel autoritair bij en reageerde nergens op. Hij doet alles volgens de regels zoals hij die interpreteert. Terwijl hij als scheidsrechter juist zou moeten proberen problemen te voorkomen.”

Over naar het volleyballen, waar het tenslotte om gaat. In de eerste drie sets kon Apollo 8 steeds tot halverwege goed bijblijven. Daarna had Alterno voldoende aan een of twee goede serviceseries om de sets naar zich toe te trekken. “Aan onze kant konden we hier te weinig tegenover zetten”, erkent Rob Smienk. “Halverwege de derde set kregen de jongere spelers de kans zich als debutant in de eerste divisie te bewijzen. Dat mocht in set drie niet baten. In de vierde puntenserie mochten ze blijven staan om “gewoon een lekkere set te spelen en te kijken waar het schip zou stranden. Dat ging wonderbaarlijk goed. We gingen fel in de duels, er werden mooie ballen verdedigd en we scoorden ook. We vochten voor wat we waard waren en het was erg gaaf om te zien dat er bij Apollo jeugd met potentie aanwezig is. De set bleef tot het einde spannend. Helaas moesten we door opnieuw twee discutabele beslissingen van de scheidsrechters in de beslissende fase alle punten aan Alterno laten.”

Halve team kwijt
Ecare Apollo 8, na degradatie via loting toch weer toegelaten in de eerste divisie, wist dat het uiterst moeilijk seizoen tegemoet zou gaan. “We zijn het halve team kwijtgeraakt en de nieuwe selectie was pas heel laat samengesteld. Ook de jaren ervoor waren er steeds al vier of vijf vaste krachten vertrokken, dat was heel lastig op te vangen. Het jongensvolleybal loopt sowieso in heel Nederland fors achteruit. In het verleden kwamen er nog wel eens talenten doorstromen vanuit de studentenvereniging Harambee in Enschede, maar die gasten gaan op een gegeven moment ook solliciteren en zoeken dan verder weg hun heil.”

Gouden lichting
Rob Smienk is een van de oudgedienden van een, zoals hij het zelf omschrijft, ‘soort gouden lichting’. Daarom hebben we het nog een lange tijd vol kunnen houden, maar die neemt nu ook beetje bij beetje afscheid. We zijn druk bezig om het hele jongens- en mannenvolleybal bij Apollo weer op de kaart te zetten en hebben er ook wel vertrouwen in dat het over enige tijd lukt. Apollo is van nature toch wel een beetje een mannenvereniging, maar de dames zijn nu van een hoger niveau dan wij. Die kant moeten we met de manen ook weer op.”

Al bedraagt de achterstand op nummer voorlaatst Scylla na zeven duels al zeven punten en is de marge met het een plaats hoger staande Avior al tien punten, van een verloren seizoen wil Rob Smienk nog niet weten. “Onze doelstelling is handhaving en dat kan nog steeds. Per wedstrijd zijn er vijf punten te verdelen en ik denk dat we nog best in staat zullen zijn twee ploegen onder ons te laten als we vaker met de vaste kern kunnen spelen dan tot nu toe het geval is geweest. Bovendien heeft de eigen jeugd laten zien, dat die eraan komt.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024