Nieuwe uitbaters Limburgia Vlaai
21-11-2017
LINDY EN SUZE MENKEHORST NEMEN WINKEL JAN EN MARGA GRUTTERINK OVER

Nieuwe uitbaters Limburgia Vlaai

Lindy en Suze Menkekorst zijn per 1 december de nieuwe uitbaters van Limburgia Vlaai aan De Bleek. Moeder en dochter Menkehorst nemen de winkel over van Jan en Marga Grutterink, die de zaak veertien jaar hebben gerund. De nieuwe franchisenemers van de Limburgse vlaaienbakker openen de winkel officieel in januari, als ze ook een aantal aanpassingen hebben doorgevoerd. Daar komen ze in december, de drukste maand van het jaar, nog niet aan toe.

“We vonden het altijd geweldig leuk om te doen”, aldus de vertrekkende Jan Grutterink, die op zijn 67ste van zijn pensioen wil gaan genieten. “Van huis groeide ik op met een banketbakkerij, die eerst door mijn vader en later door mijn broer werd geleid. Zelf werkte ik in een supermarkt annex bakkerij aan de Deldensestraat, waar nu rijwielhandel Weijenborg gevestigd is. Op een gegeven moment zijn mijn broer en ik allebei in loondienst gaan werken, hij bij Bolletje, ik in een supermarkt. Toen kwam Limburgia, samen met Marga ben ik in een klein hokje aan de Hofstraat begonnen, later zijn we naar dit pand aan De Bleek gegaan. We hebben het altijd met zeer grote tevredenheid gedaan, nu is het tijd om te stoppen.”

Eerste en enige liefde
Jan was zeventien, Marga vijftien, toen ze elkaar leerden kenden en hun relatie begonnen. “Ze was en is mijn eerste en enige liefde. Na zeven jaar verkering zijn we nu 43 getrouwd en dus al vijftig jaar bij elkaar. We willen nu tijd besteden aan onze grote hobby, het vliegeren.” Marga Grutterink: “Jan maakt echt de mooiste kunstwerken en we vliegen daarvoor de hele wereld over, zoals naar India en Australië. Volgend jaar gaan we het vliegerfeest organiseren bij Spalink in Geesteren.”

Het werk in de winkel, waar alles op het gebied van gebak te koop is, heeft haar nooit een moment verveeld. “Het leukste is de vrijheid die je hebt. En dat je elke dag met mensen omgaat, die een feestje hebben. Er komt hier nooit iemand chagrijnig binnen, de klanten zijn altijd goed te pas.”

Marga en Jan weten wat er als ondernemers van ze wordt gevraagd. “Je moet ervoor zorgen dat een klant honderd procent tevreden de deur uitgaat, je inleven in wat mensen willen. Als je een goede verstandhouding met ze hebt, komen ze terug. En het sociale contact dat er is, moet je ook niet onderschatten. Er zijn mensen die hun hele levensverhaal aan je kwijt willen. Soms vergeet je dan bijna de vraag te stellen waar je ze mee kunt helpen.”

Voor het eerst zondag voor kerst open
“Het zal gek zijn om hier straks niet meer naar toe te hoeven”, denkt Marga. “Maar ik wil eerst fatsoenlijk acclimatiseren, tot rust komen”, voegt Jan eraan toe. Voorlopig zal hij hun opvolgers nog bij staan, zeker in de ‘megadrukke’ feestmaand december. “We gaan het zelfs voor het eerst meemaken dat we de dag voor kerst op zondag open gaan, dat hebben we nog nooit eerder gedaan.”

Lindy Menkehorst was eerder actief in de reiswereld, maar had al langer het idee iets voor zichzelf te gaan beginnen. Ze ziet een kans dat voornemen nu samen met haar moeder in praktijk te brengen. “Dit is wel heel iets anders dan wat ik deed, maar in de reiswereld is het ook allemaal wat onzeker. Dit kwam voorbij doordat onze dochter Evy van haar klasgenote en beste vriendin Lois, niet toevallig de kleindochter van Jan en Marga, hoorde dat Limburgia overnamekandidaten zocht. Zo is het balletje gaan rollen.”

“Het wordt iets van jezelf, waar je energie van krijgt en ik denk veel waardering uit haalt. Het contact met klanten is fijn en we zitten in Borne. Daar houd ik ook van. Ik ben er ooit een tijdje weggeweest, maar dat zal ik nooit meer doen. Dit is een ideale kans.” Ook moeder Suze kijkt verlangend uit naar haar eerste werkdag bij Limburgia. “Leuk om een nieuwe start te maken, ik ben geen persoon om thuis te zitten.”

Meer doen met koffie
Lindy’s vriend Arjan Pinkert zal in zijn vrije uurtjes zoveel mogelijk op de achtergrond ondersteunen. “Arjan is zelf banketbakker geweest”, verklapt Lindy. “We hebben wel de nodige plannen. Intern moeten we wat verbouwen. We willen er in elk geval wat zitjes bij voor mensen en gaan meer doen met het koffieverhaal. High coffee, high tea, dat soort dingen. We hebben ook afspraken gemaakt met Tony Chocolonely en het assortiment bonbons van Leonidas houden we aan. We zullen ons vooral richten op de vlaaien en de koffie. We gaan de zaak wat opknappen naar de moderne maat en willen er een gezellig winkeltje van maken.”

De nieuwe uitbaters hebben het voornemen een of twee keer per maand een speciale activiteit te ontwikkelen met eigen gemaakte producten. “We hebben er onwijs veel zin in. Dat komt kennelijk ook wel over bij vrienden en kennissen, want die noemen ons nu al de familie Vlaai.” (WP)

Op de foto boven vanaf links Jan en Marga Grutterink, Lindy Menkehorst, Arjan Pinkert en Suze Menkehorst.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lex Nijhuis voorzitter BBO — 25 nov 2017
Lindy en Suze Menkekorst: ook namens de BBO veel suc6 gewenst met jullie nieuwe uitdaging en welkom in ondernemend Borne!

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024