Roos van Elisabethfonds voor Ekiko
24-11-2017
‘ELK KIND EEN KOFFER’ STEUNT KINDEREN DIE NAAR PLEEGGEZIN GAAN

Roos van Elisabethfonds voor Ekiko

De stichting Ekiko is donderdag in Deventer onderscheiden met een Roos van het Elisabethfonds. De in Borne gevestigde organisatie maakt zich sinds 2012 sterk voor kinderen in heel Twente die al dan niet tijdelijk in een pleeggezin worden geplaatst. Ze stelt voor hen koffertjes met inhoud beschikbaar onder het motto ‘Elk Kind een Koffer’.

De ‘Roos van Elisabeth’ bestaat uit een kunstwerk en een geldprijs van 500 euro die het Elisabethfonds toekent aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken op het terrein van maatschappelijke integratie van (ex-)psychiatrische patiënten.

Onder de indruk
Voorzitter Erik Averdijk keek donderdag verrast op, toen hij de prijs in ontvangst mocht nemen . “Daar was ik behoorlijk van onder de indruk, net als van het mooie verhaal dat burgemeester Arjen Gerritsen er bij hield. Maar dit is een heel mooie opsteker voor het werk dat we doen. We merken ook dat ons initiatief met vergelijkbare projecten wordt opgepakt en nagevolgd. Dat bevestigt dat je iets goed doet.”

Averdijk legt uit dat tachtig tot negentig procent van de kinderen, die vanuit crisissituaties in een pleeggezin worden geplaatst, met vrijwel handen staan. “Dan is er niks mooier dan dat je iets hebt wat van jou is en dat je ook mag houden. In Twente gaat het om zo’n 175 tot 200 kinderen per jaar die een koffertje krijgen. Alleen vorige week al zijn er nog zeven uitgedeeld. Dat is veel, maar er zijn ook nog steeds veel kinderen die zo’n koffer niet krijgen of die net buiten ons bereik komen.”

Niet bekend voor welke kinderen
De inhoud van de koffertjes is afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en de lengte van het kind en bevat onder- en bovenkleding, toiletartikelen, een deken, boeken en speelgoed. “Wij weten absoluut niet om welke kinderen het gaat”, stelt Erik Averdijk. “Wij kennen geen namen en zien ze ook nooit. Dat willen we ook zo houden. We brengen de koffers naar jeugdzorginstellingen, die ze op voorraad hebben en waarvan medewerkers de koffers meenemen als ze een kind uit de gezinssituatie weg halen.“

De stichting Ekiko krijgt steeds meer verzoeken om ook buiten Twente hulp te verlenen. “Dat willen we wel”, zegt Averdijk, “maar dan moeten er ook fondsen van die kant komen.” Ekiko viert dit jaar het eerste lustrum met een dubbel gevoel, aldus de preses. “We zijn er vreselijk trots op dat we vijf jaar bestaan, maar van de andere kant zouden we eigenlijk ook niet nodig moeten zijn.”

Ook de pas opgerichte stichting Zelfregieteam Borne, die personen helpt die door psychische problemen in nood komen, was genomineerd. Het leverde echter (nog) geen ‘roos’ op.

Het Elisabethfonds reikt de ‘rozen’ al sinds 1993 uit aan organisaties en personen, die mensen extra ondersteunen, wanneer ze als gevolg van psychiatrische problematiek hulp nodig hebben bij het (opnieuw) opbouwen van een substantieel zelfstandige leefsituatie na een langdurige periode van ‘hospitalisatie’. (WP)

Voor meer informatie, zie www.ekiko.nl

Foto's ©​ Stichting Ekiko

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024