Leren van omnivereniging in Rheine
25-11-2017
BORNE SPORT RHEINE DOET IDEEËN OP VOOR HET NIEUWE WOOLDRIK

Leren van omnivereniging in Rheine

Op weg richting een multifunctioneel sportpark op ’t Wooldrik gaven de leden van de projectgroep Borne Sport Rheine vrijdag hun ogen en oren goed de kost tijdens de sportconferentie ‘Onder de Loep genomen’ in de Duitse partnergemeente van Borne. Na enkele uren rondkijken op de accommodatie van omnivereniging TV Jahn en het beluisteren van de daar opgedane praktijkervaringen, stapten de circa 25 Bornse vertegenwoordigers van de lokale sportwereld vol nuttige en leerzame indrukken de bus naar Twente weer in.

Voor de meeste deelnemers aan het middagtripje naar Rheine was het de eerste keer dat ze werden geïnformeerd over de aanpak in de Duitse gemeente. Ton Remmers was er al drie keer eerder op bezoek geweest. Maar ook hij ontdekte weer nieuwe dingen waar de projectgroep mee vooruit kan. “Het was een erg leuke, levendige en nuttige middag”, keek hij terug. “Je ziet bij TV Jahn een vereniging waarbij veel meer aan de hand is dan alleen sport. De kern bij de club is bewegen met een breed scala aan sporten, maar daar zitten allerlei disciplines omheen. Zoals opvoeding, onderwijs, kinderopvang, werkgelegenheid en management.”

Strakke bestuursstructuur
Een van de meest leerzame aspecten voor Borne is volgens Remmers, dat het geheel een strakke bestuursstructuur kent. “Via getrapt gekozen bestuursleden worden de ledenraad en het bestuur samengesteld, waardoor er aan de top een flinke bestuurskracht bestaat. Je kunt het zien als een sportbedrijf met een bedrijfsleiding aan het hoofd, waaromheen een soort regiecentrum actief is. Dat verzorgt de gezamenlijke inkoop, de administratie, het financieel beheer en het dagelijks management. Alle sporten hebben binnen het geheel dezelfde rechten, maar behouden volstrekt hun eigen identiteit. Als het om kosten gaat telt het gebruikersprincipe, bij het verenigingsgebeuren het solidariteitsprincipe. De hele structuur is daarop ingericht.”

De meeste leden van de projectgroep Borne Sport Rheine zijn ook betrokken bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Wooldrik. Ton Remmers (rechts): “We hebben veel praktische tips meegekregen. Het was een prachtig moment om ons ook eens te buigen over wat de meerwaarde kan zijn als je als verenigingen dingen samen doet. Als je bij TV Jahn de ene sport zat bent en je wilt er een tweede bij, dan kan dat. Daar verloopt de doorstroming veel soepeler als zoals wij dat gewend zijn. We hebben goede ideeën opgedaan hoe je een vereniging moet leiden, hoe je beschikbare ruimte kunt plannen.. Ze kijken bij Jahn bijvoorbeeld welk uur het meest kans biedt voor de sport die daar op dat moment het best bij gebaat is. Je deelt op die manier veel meer met elkaar dan wanneer je als afzonderlijke sport inschrijft voor een accommodatie.”

Niet het laatste bezoekje
Volgens Ton Remmers is het zeker niet het laatste bezoekje aan Rheine geweest in de aanloop naar het multifunctionele sportpark ’t Wooldrik. “Het Duitse model is zeker niet een op een op onze situatie toepasbaar. Maar we hebben wel een mooi beeld gekregen. Dit was een eerste kennismaking, er moet uiteraard nog veel meer verdieping komen. We gaan daarom zeker nog eens terug.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024