Wendy Kits niet verkiesbaar voor Raad
JONGSTE RAADSLID WIL MEER TIJD VOOR HAAR GEZIN

Wendy Kits niet verkiesbaar voor Raad

Na twee termijnen heeft Wendy Kits besloten zich niet meer verkiesbaar te stellen voor een raadszetel van het CDA. De 36-jarige Kits wil meer tijd nemen voor haar jonge gezin en voor haarzelf. “Op een gegeven moment moet je nadenken voor wie je het doet en of je het nog leuk vindt. Ik merkte dat het enthousiasme na acht jaar minder wordt en als je het goed wilt doen, dan moet je er ook energie uit krijgen. Dat werd steeds minder.” Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar zal het CDA het dus zonder het verreweg jongste raadslid moeten doen.

 

Inhoudelijke discussies

Binnen het CDA hield Wendy Kits zich voornamelijk bezig met Financiën, Economie en regionale zaken. Ook de fusie van Woonbeheer en Welbions was indertijd een belangrijk dossier. Ze zal de gesprekken, debatten en het argumenteren met elkaar wel gaan missen, denkt ze. Hoewel ze van mening is dat het in de Raad op dat gebied nog wel beter kan. “We luisteren wel naar elkaar, maar van standpunt wisselen doen we maar beperkt.” De inhoudelijke discussie is voor Kits misschien wel altijd belangrijker geweest dan het politiek-strategische aspect. “Met gelijkgestemden moet je het beleid maken. Verschil maak je niet in je eentje.”

 

“Ik denk dat we het in Borne goed voor elkaar hebben. Je moet wel altijd kijken hoe het beter kan en ook aandacht houden voor mensen die het niet goed hebben. Het blijft lastig om iedereen op een goede manier te bereiken. Niet iedereen weet de weg naar de politiek te bewandelen of heeft interesse in de politiek. Aan de andere kant heeft iedereen er wel een mening over”, lacht ze.

 

Toch heeft ze het raadslidmaatschap nooit als ondankbaar ervaren. “Borne is een gemeenschap die nauw betrokken is met elkaar en waar bereidheid is om zich voor elkaar in te zetten. Dat voel je aan alles en is hartstikke mooi om te zien.” De gemeenteraad heeft in de samenleving een belangrijke rol. “Ik denk dat we met elkaar de afgelopen jaren veel bereikt hebben.” Een specifieke verdienste van haarzelf wil en kan ze niet noemen. “Ik ben denk ik vooral achter de schermen druk geweest, om zaken duidelijk te krijgen. Heb het altijd belangrijk gevonden dat mijn argumenten steekhoudend zijn.”

 

Tijd voor andere zaken

Nu er veel taken vanuit het Rijk naar de gemeenten zijn overgeheveld krijgen ook raadsleden steeds meer onderwerpen op hun bordje. Een kwestie die ook landelijk de aandacht krijgt. Moeten raadleden in kleinere gemeenten geen hogere vergoeding krijgen? “Raadslid moet je niet worden voor het geld”, vindt Kits, “maar omdat je het leuk vindt om iets voor de maatschappij te betekenen. We krijgen eigenlijk een vergoeding voor vrijwilligerswerk. Dat is wel te weinig, vind ik. Het is goed dat de discussie landelijk wordt aangewakkerd.”

 

Het raadswerk kost gemiddeld 10 tot 20 uur in de week. Tijd die ze vanaf maart volgend jaar weer heeft te besteden aan andere zaken, bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk voor NEO of Apollo, waar de kinderen sporten, of zelf weer meer aan het sporten toe te komen. Wendy Kits, bestuurskundige van opleiding, blijft lid van het CDA en sluit een terugkeer in de politiek op termijn niet uit. “Maar nu eerst rust nemen en tijd voor mezelf en mijn gezin.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Versnelde procedure pip Elhorst-Vloedbelt

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op woensdag 18 juli was het plan voor de bouw van...
19-07-2018

Scheidende Kemna krijgt eigen plein

Na 46 jaar komt er dan toch echt een einde aan de loopbaan van Jos Kemna op de basisschool St....
13-07-2018

Gemeente is ‘mantelzorgvriendelijk’

Vanmiddag werd aan de gemeentesecretaris Gertjan Rozendom een erkenning ‘Wij werken...
12-07-2018

Biodiversiteit tegen processierups

De overlast van eikenprocessierupsen terugdringen door ruimte te bieden aan de natuurlijke...
12-07-2018

Dossier Elhorst-Vloedbelt

Op 7 juli 2014 werd bekend dat afvalverwerker Twence vergevorderde plannen had om op de...
05-07-2018

Ambtenaren gaan elektrisch

Daar zijn ze dan, de twee witte Renault Zoe’s waar ambtenaren zich vanaf donderdag mee...
05-07-2018


file:html/cookies.inc.html}