GB90 gaat ‘pluche-wisselen’
LOKALE PARTIJ WIL HET HELEMAAL ANDERS GAAN DOEN

GB90 gaat ‘pluche-wisselen’

Over enkele maanden vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De diverse politieke partijen in Borne presenteren zo langzamerhand hun lijsttrekkers en partijprogramma’s en staan in de starthouding om posters te plakken en ballonnen, vlaggetjes danwel met logo voorziene schuursponsjes uit te delen. Bij GB90 bleef het tot nu toe stil. Reden om de huidige fractievoorzitter Ellie Verschoor eens aan de tand te voelen over de plannen van de partij die in de huidige gemeenteraad meetelt met vier zetels. En die plannen blijken verrassend.

 

Pluche-wisselen

“We werken niet met één lijsttrekker. We maken een ploeg van 19 mensen, deels nieuw, jong en onervaren, en we blijven een ploeg van 19. Het enige dat we nog gaan doen is besluiten wie de voorhoede tijdens de verkiezingen gaan vormen en ……. we gaan na de verkiezingen pluche-wisselen!” Het betekent dat er regelmatig in de samenstelling van de zichtbare fractie wordt veranderd. “Het kan zijn dat er op een gegeven moment een groot thema speelt en dat we iemand in de ploeg hebben die daar meer verstand van heeft dan ik of veel connecties op dat gebied heeft en gemakkelijk binnen zijn of haar netwerk kan vragen ‘wat vinden jullie ervan?’. Dan neem ik ontslag en wordt er een vervanger beëdigd.” Daarmee worden wel de grenzen van de gemeentewet opgezocht. “Maar het kan en daarom doen we het zo”, zegt Ellie Verschoor, bij wie zonder al teveel fantasie een rebelse twinkeling in de ogen opgemerkt kan worden.

 

Rebels

Een beetje dwars op de mores ingaan is de partij, die bij de oprichting in 1989 als één van de voorlopers van de hausse aan lokale partijen zelfs het landelijke nieuws haalde, niet vreemd. “Het zit een beetje in ons DNA. Niet het rebelleren om het rebelleren, maar dwars op de onderwerpen kunnen kijken. We kijken iedere vier jaar terug en vragen ons af of we door moeten gaan. Als we het idee hebben dat we niets meer kunnen verbeteren, dan houden we gewoon op.”

 

En die verbeterdrang zit hem de komende periode vooral in het onderwerp ‘bestuurlijke vernieuwing’. “We moeten ophouden om Tweede Kamertje te spelen. We moeten de gemeentepolitiek simpeler, toegankelijker en meer benaderbaar maken. Mensen moeten het idee hebben dat ze daar allemaal hadden kunnen zitten en dat we het voor hen doen. Je kan niet zeggen: er is op mij gestemd en dus heb ik het vertrouwen om vier jaar lang mijn gang te gaan. Het betekent eerder dat ik aanspreekbaar moet blijven voor wie dat wil.” Het concept van een ter zake deskundige op het pluche zou dat gemakkelijker moeten maken.

 

Bestuurlijke vernieuwing

Meer contact met de inwoners en een toegankelijke gemeenteraad was het idee achter het dossier ‘bestuurlijke vernieuwing’ waar de Raad vier jaar geleden enthousiast mee begon en waarvan GB90 en Ellie Verschoor persoonlijk één van de belangrijkste voorvechters waren. “Ik ben heel erg teleurgesteld in de resultaten die we op dit gebied geboekt hebben in de afgelopen vier jaar. Eigenlijk is het gewoon mislukt. Onze mensen snappen het wel en het wordt voor ons de rode draad in de nieuwe periode.” In hoeverre GB90 iets in de melk te brokkelen heeft na maart volgend jaar hangt uiteraard af van het verkiezingsresultaat. “Anders gaan we het gewoon als een rebels punt doen. Het zal wel irritatie opwekken, maar dat interesseert me niets.”

 

Of het pluche-wisselen ook daadwerkelijk tot de gewenste vernieuwing zal leiden? “Je kunt niet zeggen: ‘zo moet het’. Dat zou betekenen dat wij precies weten hoe je die draai in gemeenteland moet maken waar iedereen naar op zoek is. Misschien worden we ook wel als onbetrouwbaar gezien, omdat men wel 19 mensen moet leren kennen. Maar we gaan het serieus proberen!”

 

In januari wordt bekend welke 19 personen de pluche-wisselende ploeg gaan vormen. Zeer waarschijnlijk blijft de huidige GB90 wethouder Michel Kotteman ook de komende periode beschikbaar, maar zekerheid daarover wordt pas half januari verwacht. (AJ)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Angelique de Groot — 16 jan 2018
Bestuurlijke vernieuwing? Begin dan eens met een andere wethouder zodat het college van grijze, oude heren vernieuwd wordt. Dat is toch geen afspiegeling van de Bornse maatschappij?!
Ron Hartman — 30 dec 2017
Ik veronderstel dat de methode kan leiden tot deskundiger en levendiger discussie in de Raad. Nu is het vaak zo dat ieder zwijgt, het voorgekookte standpunt inneemt of een IPad spelletje doet en de fractievoorzitter een afgemeten stelling afgeeft. Waarom 19 mensen waarvan een groot aantal zich niet aangesloten weet, als je met een klein deskundig team per onderwerp het niveau kunt verbeteren? Die 19 MOET nog steeds, maar dan kun je idd beter wisselen op deskundigheid. Pikant blijft natuurlijk de rol van de wethouder van GB90. Zelfs een USA president mag maar 8 jaar macht uitoefenen en dat is niet voor nix.
Max de Mooij Sr. — 29 dec 2017
Het lijkt erop dat deze partij aan het einde van haar levenscyclus is gekomen met dit plan. Een flexibele fractie van 19 mensen die om beurten kunnen worden ingezet lijkt me geen garantie voor continuïteit van bestuur. Het democratisch bestel zit nu eenmaal zo in elkaar dat je kiest voor een raadsperiode van 4 jaar, waarin raadsleden naar eer en vermogen werken aan het realiseren van hetgeen er in het verkiezingsprogramma van de partij staat. Met dit "pluche-wisselen" en het focussen op bestuurlijke vernieuwing in plaats van serieus politiek bedrijven verliest GB90 haar geloofwaardigheid. Het lijkt een beetje experimenteren om het experimenteren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021