Borne groene oase in vergrijzend gebied
02-01-2018
HENGELO, OLDENZAAL EN HOF VAN TWENTE KRIMPEN

Borne groene oase in vergrijzend gebied

In 2017 waren er meer krimpgemeenten dan het jaar daarvoor, ondanks dat de totale bevolking van Nederland ongeveer evenveel groeide met 100.000 inwoners. Iets meer dan 90 van de totaal 388 gemeenten zagen het aantal inwoners dalen. Verreweg de meeste krimpgemeenten zijn kleinere plaatsen aan de randen van het land. In Twente groeide in de meeste gemeenten het aantal inwoners nog licht. Uitzonderingen zijn Hengelo, Oldenzaal en Hof van Twente.

 

Opvallende uitschieter in het plaatje (boven, bevolkingsontwikkeling per 1000 inwoners) is de gemeente Borne, die op het kaartje van het CBS als enige donkergroen kleurt ten teken dat het aantal inwoners bovengemiddeld is gestegen: 13,6 inwoners extra per 1000 inwoners.

 

Natuurlijke aanwas

De bevolkingskrimp aan de randen van Nederland komt volgens het CBS vooral omdat er meer mensen sterven dan er geboren worden. Deze vergrijzing (afbeelding rechts) is vooral te vinden in het oosten van Overijssel en Gelderland, de noordelijke provincies, Zeeland en Limburg.

 

In Borne echter worden er meer baby’s geboren dan dat er mensen sterven, ongetwijfeld een gevolg van het grote aantal jonge gezinnen dat zich in de Bornsche Maten heeft gevestigd. Alleen in Rijssen/Holten en Twenterand was de natuurlijke aanwas relatief groter. (AJ)

 

Bron: CBS

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Reageerder — 02 jan 2018
Vergrijzing heeft niet zo veel te maken met bevolkingskrimp. Het zijn twee losstaande factoren die in sommige gevallen gepaard gaan maar geen correlatie kennen. Vergrijzing slaat enkel op de samenstelling in een gebied. Sommige gebieden vergrijzen en groeien tegelijkertijd. Dit is het geval met populaire 'pensioensgemeenten'. In andere gevallen kan vergroening gepaard gaan met krimp wanneer bijvoorbeeld ouderenzorginstellingen fuseren en ouderen noodgedwongen naar een naburige gemeente verhuizen.

De bewering in alinea 3 over de vergrijzing zogenaamd zichtbaar in de afbeelding is niet juist. De afbeelding weergeeft een geboortesaldo, geen vergrijzingsratio.

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024