Magisch realisme en prachtige wolken
06-01-2018
KIM WIGGERS EXPOSEERT HAAR SCHILDERIJEN IN SYNAGOGE

Magisch realisme en prachtige wolken

De autodidactische kunstenares Kim Wiggers laat in haar werken haar snelle ontwikkeling zien van eerdere werken, geïnspireerd door de Japanse kunstvorm Anime, tot haar huidige Magisch Realistische schilderijen.

 

Ze is 24 jaar en tekent al haar hele leven. In haar jeugd kleurde ze al veel en won daar prijzen mee, zoals kaartjes voor een musical. En ze is doorgegaan met prijzen winnen. Haar laatste prijs, de hoofdprijs, heeft ze gewonnen op de Nationale Kunstdagen in Nieuwegein in november 2017, waar 250 kunstenaars werken exposeerden. Ook gerenommeerde kunstenaars waren daar vertegenwoordigd. Kim Wiggers won zowel de hoofdprijs van de jury en van het publiek. Een hele prestatie. En nu hangen haar werken in de Synagoge.

 

Kunstenares Kim Wiggers

Haar vroegere werken zijn in acryl uitgevoerd, tegenwoordig werkt ze met olieverf. Ze gebruikt ook liquin original, een product dat de droogtijd van olieverf verkort. Maar het proces voor een schilderij duurt langer: het begint met een idee, dan wordt er zo’n 30 uur geschetst voordat de eerste tekening op het doek verschijnt. Gedurende het schilderproces, dat varieert in tijd tussen de 50 tot 100 uur, kan de schets of het idee nog aangepast worden. Meestal werkt ze aan twee schilderijen tegelijkertijd.

 

Ze schildert heel fijntjes en precies, Kim Wiggers vindt het belangrijk een schilderij gedetailleerd af te werken.

Belangrijke onderwerpen voor haar zijn wolkenpartijen, de natuur, wilde dieren als tijgers, wolven, uilen en ook honden. Van kinds af aan had ze al interesse in tijgers: “Mooie dieren en indrukwekkend.” Ook haar wolkenpartijen zijn indrukwekkend op een schilderij: ze heeft een groot fotobestand ervan die als inspiratiebron dienen. Haar vader is hobbyfotograaf en uit zijn bestand plukt ze wel. Ook vakantiefoto’s gebruikt ze als inspiratiebron, daar vooral de landschappen.

 

Men ziet veel blauw, haar lievelingskleur, in haar werk. De contrasten tussen de blauwe lucht en de wolkenpartijen zijn rijk aangezet. Tijdens wandelingen heeft ze haar mobiel altijd bij zich om wolkenluchten en voor haar interessante natuur te fotograferen. Momenteel leert ze omgaan met een goed fototoestel, hoe moeten de sluitertijden zijn, welke ISO waarden moet ik gebruiken? Zo kunnen haar inspiratiebronnen nog beter verwerkt worden.

 

Inspiratiebronnen

In haar tienerjaren verwerkte Kim Wiggers de Japanse kunstvormen Anime en Manga in haar werken. Manga is de Japanse tekenvorm waarin de zeer grote ogen opvallend zijn. Anime is de tekenfilmversie ervan. De tekenfilmversie is vloeiender.

Ook het surrealisme, het vervreemdende, is in haar vroegere werken nadrukkelijk aanwezig. Tegenwoordig gaat het werk meer naar Magisch Realisme, ook wel Fantastisch Realisme genoemd. “Er klopt iets niet” is ook de titel van haar expositie. Kim Wiggers vindt het heerlijk om weg te kunnen fantaseren in eigen werk en anderen hun eigen verhaal in het schilderij te laten ontdekken. De schilderijen zijn haar wereld, haar eigen werkelijkheid, schilderen waar je passie ligt. Het meisje dat op een aantal van haar schilderijen voorkomt is haar zusje, maar dan weer jonger en zoals Kim Wiggers haar in haar schilderwereld ziet.

 

Als er een vergelijking met andere Magisch Realistische kunstenaars gemaakt kan worden, dan kan van Kim Wiggers worden gezegd dat zij een opgewekte versie van Carel Willink is. Maar zij is uniek in haar werken.

 

Exposities

Inmiddels exposeert Kim Wiggers (foto) al drie jaar. Ze heeft op 22 kunstmarkten gestaan, exposeerde op 3 kunstbeurzen en zelfs exposeerde zij bij de Galerie van Te Linteloo in Haaksbergen. Ook daar exposeren gerenommeerde kunstenaars.

 

In de Synagoge wil ze haar werk laten zien aan mensen die haar werken en haar Magisch Realisme niet kennen. Op 7 januari om 15.00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend. De expositie loopt van 7 januari tot en met 18 februari op de zondagmiddagen van 14.00 uur tot 17.00 uur. De synagoge is vrij toegankelijk. (AM)

 

Info: www.bornsesynagoge.nl

www.kim.wiggersraalte.nl

kim_wiggers@live.nl

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
26-12-2020

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020