Nieuwe wind waait door het SOB
08-01-2018
STEDELIJK ORKEST OP VELE FRONTEN VERNIEUWD

Nieuwe wind waait door het SOB

Bij het Stedelijk Orkest Borne zijn een aantal vernieuwingen doorgevoerd om de muziekvereniging bruisend en succesvol de toekomst in te laten gaan. Bijna drie jaar geleden begon het proces met het kritisch kijken naar de eigen organisatie en veranderingen in te zetten waar dat nodig was. Met succes. “De sfeer is gewoon omgeslagen”, zegt bestuurslid Marieke van den Berg enthousiast. Samen met voorzitter Dinand Kemper en bestuurslid Matthieu Notten legt ze uit hoe het SOB de weg naar de toekomst is ingeslagen.

 

“Om te beginnen hebben we met de nieuwe dirigent Jurgen Wentzel (foto rechts) een jonge, energieke vent in huis gehaald, die zowel de jeugd als de ouderen aanspreekt, leuk in de omgang is, maar wel de puntjes op de i zet”, spreekt Dinand Kemper vol lof over het nieuwe gezicht van het Stedelijk Orkest. “Hij durft vooral wat meer”, meent Marieke. “Als wij zeggen dat we iets niet aandurven, dan zegt hij: ‘We gaan het gewoon doen, je moet het maar kunnen.’” Het resulteert in mooie optredens, waarbij het orkest heeft mogen laten zien waar het toe in staat is. In 2017 was het SOB bijna bij elk evenement in het dorp present, waaronder Borne op z’n Best, Shopping by Candlelight, Borne to Make Music en Kerstmis in Oud Borne. ‘Zichtbaar zijn en aan de weg timmeren’, een van de nieuwe missies van de vereniging. En die deelname aan dorpsactiviteiten wordt gewaardeerd. Matthieu Notten: “Mensen reageren heel enthousiast op onze optredens, vooral die tijdens Kerstmis in Oud Borne (foto rechtsonder).”

 

Koningsconcert

Het smaakt naar meer en ook in 2018 zal het SOB regelmatig van zich laten horen. Om te beginnen is op 14 januari het Nieuwjaarsconcert in de Oude Kerk, maar in de loop van het jaar volgen nog veel meer optredens. Bijzonder om te vermelden is Koningsconcert op Koningsdag. Het SOB trad tijdens deze dag altijd op in Het Dijkhuis, maar in de nieuwe spirit en met hernieuwd zelfvertrouwen vroegen ze het Oranjecomité om een keer vol in de schijnwerpers het concert op het Dorsetplein te mogen verzorgen. “Het belooft een hele show te worden”, verklapt Dinand. “We zien het als een grote kans en dan moet je het natuurlijk wel goed doen!”, voegt Marieke nog maar wat toe aan de inmiddels gewekte nieuwsgierigheid. Er wordt kortom hard gewerkt aan een vol en ambitieus programma, ook in het nieuwe jaar.

 

‘Derde helft’

Daarnaast is het SOB ook intern als vereniging, met ongeveer 100 leden en eigen muziekdocenten, aan het reorganiseren geslagen. Zo zijn er diverse commissies opgericht, waardoor de leden zelf meer invloed uitoefenen op het beleid en op die manier meer betrokkenheid met hun muziekvereniging krijgen. Een dagje samen op pad, vorig jaar naar een muziekconcours, hoort er ook bij. Marieke: “Ik was echt aangenaam verrast dat we binnen de kortste keren de bus vol hadden. Daaruit blijkt toch weer dat de sfeer echt positief is veranderd.” Waar in voorgaande jaren het clubgebouw aan de Burenweg na een repetitie snel leegstroomde blijft het nu lang druk bij de bar. “We hebben tegenwoordig echt een derde helft”, lacht Matthieu.

 

De actie ‘6 voor 6’, waarbij aspirant leden zes lessen kunnen volgen voor een euro per stuk blijkt succesvol. “Iedereen kan laagdrempelig komen kijken of het SOB wat voor ze is en er zijn er heel wat die het hier leuk blijken te vinden en blijven.” De actie resulteert niet alleen in nieuwe jeugdleden, maar blijkt ook ouderen te trekken, die om wat voor reden dan ook hun muzikale kwaliteiten in Borne verder willen ontwikkelen.

 

Nieuwe voorzitter

Ook het bestuur van het Stedelijk Orkest heeft de afgelopen jaren een verjonging ondergaan en de veranderingen zijn op dat gebied nog niet afgelopen. Een van de meest opvallende daarvan is het vertrek van Dinand Kemper als voorzitter. Na 17 jaar heeft hij besloten het stokje over te dragen. “Het wordt tijd dat iemand anders het gaat doen, vind ik. Dat is de enige reden. Na zo’n lange periode krijg je gewoon oogkleppen op.” Een gemakkelijke beslissing was het niet. “Nee, ik denk dat ik het er nog verrekte moeilijk mee krijg. Het SOB is gewoon een deel van mijn leven geworden. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen.” Hij blijft overigens wel betrokken bij de vereniging. Wie het voorzitterschap gaat overnemen is nog onbekend.

 

In 2019 zal het Stedelijk Orkest Borne een halve eeuw bestaan. Dinand Kemper, Marieke van den Berg en Matthieu Notten hebben er alle vertrouwen in dat door eens goed en kritisch in de spiegel te kijken, te durven veranderen en te vernieuwen, de muziekvereniging een zonnige toekomst tegemoet gaat. (AJ)

 

Meer over het Nieuwjaarsconcert op 14 januari in onze Uitagenda.

 

Op de foto boven vanaf links: Matthieu Notten, Dinand Kemper en Marieke van den Berg

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021