Mirjam Pol rijdt drie loodzware etappes uit
81STE IN HET ALGEMEEN KLASSEMENT VAN DE DAKAR RALLY

Mirjam Pol rijdt drie loodzware etappes uit

Na een verraderlijke allereerste etappe van ‘slechts’ 31 kilometer door de massieve zandduinen bij Pisco, verliest Mirjam Pol een kleine 30 minuten. Doordat ze begreep dat ze een waypoint had gemist is ze teruggereden om, hoe dan ook, het waypoint te pakken. Zelfde weg terug, gigantische en steile duin omhoog rijden, was absoluut geen optie dus gebruik makend van haar nuchtere verstand is ze eromheen gereden. Dat kostte wat tijd maar…later bleek dat het missen van het bewuste waypoint een straftijd had opgeleverd van maar liefst 2 uur! Ze finisht als 94ste.

 

Navigatietalent een vereiste op tweede dag

De motoren vertrekken niet, zoals meestal in de Dakar, als eerste voor de special stage. Deze dag mogen de auto’s het spoor uitzetten, in de imposante zandduinen rondom Pisco. Meer dan 90% van deze etappe bestaat uit off-piste. Starten vroeg in de ochtend heeft als voordeel dat je waarschijnlijk ontsnapt aan de hoge temperaturen. Maar gelijktijdig lopen de deelnemers het gevaar ernstig te verdwalen als ze navigatiefouten maken. De koelte wordt in het begin van de etappe bepaald door canyons waar doorheen gereden wordt. Voor elke deelnemer, met welk voertuig dan ook, kunnen goede navigatie-skills de redding zijn.

 

Muurvast in een duinpan

Het was een serieus zware Dakardag vandaag en daar waren ze voor gewaarschuwd. "Gisteravond gaf de organisatie aan dat we goed op moesten letten tussen kilometer 15 - 30, daar zat een moeilijk gedeelte, met erg hoge duinen. Nou, daar was geen woord van gelogen! Net toen ik dacht dat ik het zware gedeelte had gehad kwam ik muurvast te zitten in een duinpan. Zelfs met de hulp van twee quad-rijders lukte het niet om de motor los te krijgen." En weer regelt Mirjam het uiteindelijk allemaal zelf, maar dat vrat wel de nodige energie. Ze finisht wederom als 94ste algemeen.

 

Een dag voor de off-roadliehebbers

Na een dag als zondag zijn de Dakar-veteranen goed opgewarmd en zullen de rookies zich waarschijnlijk afvragen waar ze aan begonnen zijn. De derde special stage zal het niet makkelijker maken. De quads en de motoren gaan van de route af om een slingertje te maken van 15 kilometer op het moment dat ze in de canyons terecht komen. Mens en machine gaan de slijtageslag voelen en vandaag zal een etappe worden die hen geen rust geeft om bij te komen. En na de special stage volgt nog een pittige verbindingsroute…

 

In het ritme

Zoals ze zelf al eerder aangaf, moet Mirjam in haar eigen ritme komen. Het ziet er naar uit dat ze haar ritme te pakken heeft! En voor het gemak ook nog maar eens een aantal andere motorrijders, figuurlijk, mee op sleeptouw neemt! “In het eerste gedeelte baalde ik van alle stof waardoor ik niets zag, ook geen deelnemers. Maar even rustig aan gedaan dus. Kom ik later bij de duinen aan, staat er een heel rijtje motorrijders stil. Ik vroeg me al af wat er aan de hand was? Bleek dat niemand als eerste de duinen durfde te nemen! Tja, daar ga ik niet op wachten hoor!”, laat de nuchtere Bornse weten. Dus fungeerde Mirjam ineens als 'leader of the pack' voor een stel motorrijders.

 

Ze staat nu, na drie loodzware etappes, 81ste algemeen en bereidt zich in het bivak alweer voor op de zware en intensieve etappe van morgen.

 

Alles over de Dakar Rally en Mirjam Pol in onze special Dakar Rally

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Apollo 8 verliest opnieuw, maar blijft in de race

In aanloop naar de bekerfinale op Tweede paasdag liep Apollo 8 woensdagavond opnieuw tegen een...
29-03-2024

BZSV ten onder in doelpuntenfestijn

De Blauwwitters begonnen zaterdag gedreven aan het thuisduel tegen EMOS. De gasten kregen geen...
25-03-2024

Jarig BSS schaatst 5.500 euro bij elkaar

Het ene feestje is het andere niet. Dat bleek zaterdagmiddag nog meer eens toen het 25-jarig...
24-03-2024

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024