Vijfde etappe een slagveld
MIRJAM POL LOOPT TIJDSTRAF OP IN DAKAR RALLY

Vijfde etappe een slagveld

De motoren en de quads reden in de vijfde etappe van San Juan de Marcona naar Arequipa een aparte route. De vierde etappe mag rustig een ‘bijltjesdag’ genoemd worden, maar ook de vijfde etappe bleek een waar slagveld te worden. De motor- en quadrijders kregen heel veel kilometers te verstouwen…

In de special stage ligt het gebied van ‘the sands of Tanaka’, 30 kilometer aan zandduinen, of eigenlijk meer zandbergen.

 

De enige juiste beslissing

Mirjam had samen met alle andere motoren en quadrijders de special voor zichzelf. Dat wil zeggen; geen auto’s en trucks die de track omgeploegd hadden. Maar wat bleek? Het was ongeveer de omgekeerde route van de dag ervoor. Een etappe dus die een dag eerder al volledig omgeploegd was en vanaf het begin vol diepe sporen van de vrachtwagens en auto’s zat.

 

En als je achteraan in het veld moet starten krijg je het gevoel dat je door een mul vers gemaaid maïsveld voortploetert. Deze etappe heeft de Bornse heel erg veel energie gekost en de motor verbruikte veel meer brandstof dan berekend.

 

Tijdstraf

De special was gesplitst in twee gedeeltes. Zo'n vijfentwintig kilometer voor de finish van het eerste gedeelte van de special stond een teamgenoot van Mirjam stil. Hij wist van wat mensen een paar liter brandstof te bemachtigen, want hij had geen druppel meer in zijn tank. Mirjam: “Ik ben achter hem blijven rijden om er zeker van te zijn dat hij het ging redden met die paar liter extra. Komen we bij de eerste finish, mochten we niet verder! De motoren en de quads kregen tot 13:00 uur lokale tijd om aan het laatste stukje special te beginnen en wij waren net te laat! De A.S.O. had besloten dat het laatste stuk te zwaar was en we in tijdsnood kwamen. We hebben met z’n tweeën de tijdstraf geaccepteerd en zijn vervolgens aan een ellenlange verbindingsroute begonnen richting het bivak van Arequipa.”

 

Niet dat die openbare route nou zo’n feest is en veilig al helemaal niet! Maar… de deelnemers wilden een zware Dakar Rally, nou die hebben ze!

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Apollo 8 verliest opnieuw, maar blijft in de race

In aanloop naar de bekerfinale op Tweede paasdag liep Apollo 8 woensdagavond opnieuw tegen een...
29-03-2024

BZSV ten onder in doelpuntenfestijn

De Blauwwitters begonnen zaterdag gedreven aan het thuisduel tegen EMOS. De gasten kregen geen...
25-03-2024

Jarig BSS schaatst 5.500 euro bij elkaar

Het ene feestje is het andere niet. Dat bleek zaterdagmiddag nog meer eens toen het 25-jarig...
24-03-2024

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024