De familiebank…
16-01-2018
DE BANK OM JE EIGEN FAMILIE AAN EEN HUIS TE HELPEN

De familiebank…

ADVERTORIAL - Het is voor starters op de woningmarkt de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Door de strenge hypotheeknormen zijn banken tegenwoordig een stuk voorzichtiger met geld uitlenen. Het is vaak lastig om nog een woning te vinden die binnen het budget past. Ouders of andere familieleden kunnen met een ‘familiebank’ een starter op de woningmarkt geld lenen voor de aankoop van een huis. De familiebank kan het totale bedrag voor de aankoop ter beschikking stellen, maar kan ook worden ingezet naast een lening van de (professionele) bank. Door als ouder(s) zelf voor bank te spelen, valt er voordeel te behalen!

 

Schenken of geld (uit)lenen? 

Naast de familiebank zijn er nog andere manieren om een startend familielid aan een huis te helpen. Bijvoorbeeld met een eigenwoningschenking. In 2018 is daar 100.800 euro voor vrijgesteld. Het is daarbij wel de vraag of het verstandig is om zo’n groot bedrag te schenken en in een woning te investeren. De ‘familiebanklening’ met een hoge rente geeft al snel méér fiscaal voordeel dan schenken met gebruikmaking van de éénmalig verhoogde vrijstelling.

 

Bijkomend voordeel van een onderhandse familiebanklening is dat de hypotheektarieven bij de gewone bank vaak omlaag kunnen zodra er geen sprake meer is van een tophypotheek. Ten slotte kunt u, naast het schenken van een bedrag voor de aankoop van een eigen woning of het uitlenen van geld als ‘familiebank’, ook een huis kopen voor het familielid.

 

De vorm van de familiebank 

De familiebank komt in verschillende vormen voor. Als de ‘beheerders’ -bijvoorbeeld de ouder(s)- van de familiebank zelf financieel voordeel willen hebben en ze de lening als een belegging zien, dan moet de starter (bijvoorbeeld het kind) rente betalen. Deze rente is vaak hoger dan de rente die de ouders krijgen op een spaarrekening. Zo slaan de ouders twee vliegen in één klap. Aan de ene kant is er meer rendement op hun spaargeld en aan de andere kant is de starter geholpen bij de aankoop van een woning.

 

Er zijn ook familiebanken die volledig gericht zijn op het voordeel voor de starter (bijvoorbeeld het kind). Als het kind rente betaalt aan de familiebank (de ouders) en de rente en de lening worden in een juiste vorm gegoten, dan krijgt de starter hypotheekrenteaftrek. Het is zelfs mogelijk dat de rente geschonken wordt, terwijl de starter toch de hypotheekrenteaftrek krijgt. De regels van de Belastingdienst moeten dan wel stipt worden gevolgd.

 

Hoe regelt u het?

Voor elke situatie gelden specifieke aandachtspunten, zowel praktisch, juridisch als fiscaal. Elke situatie is namelijk anders dus advies op maat is erg belangrijk. Bij het vastleggen van een familiebanklening is het verstandig een notaris te betrekken die hierin gespecialiseerd is. Het is niet verplicht de familiebanklening in een notariële akte vast te leggen. Alleen als u als beheerder (ouders) een hypotheekrecht wilt, kunt u niet om de notaris heen. Met zo'n recht kunt u als ouders de woning laten verkopen als uw kind niet aan zijn betalingsverplichting voldoet.

 

Het vastleggen van de geldlening in een notariële akte biedt echter (buiten een hypotheekrecht om) grote voordelen ten opzichte van een onderhandse akte, die door ouders en het kind zelf is opgesteld. De notaris helpt u bij de juridische en fiscale vraagstukken die kunnen opkomen bij de familiebank en geeft in uw situatie advies over de juiste mogelijkheden om de familiebank tot stand te laten komen.

 

U kunt veel afspraken vastleggen in de akte. Bijvoorbeeld dat de lening onmiddellijk moet worden terugbetaald bij scheiding of faillissement van uw kind. Of bij herhaaldelijk niet of te laat betalen van rente of aflossingen. U kunt ook vastleggen dat het uitgeleende bedrag direct kan worden opgeëist bij verkoop van het huis. Dat is handig als het niet uw bedoeling is uw kinderen een grote som geld in handen te geven voor iets anders dan een huis. De kosten van het advies en de akte zijn overigens aftrekbaar voor het kind, op voorwaarde dat hij of zij deze kosten ook daadwerkelijk betaalt.

 

Uitnodiging adviesgesprek 

De familiebank biedt veel voordelen maar je moet er wel even rustig voor gaan zitten. Hoe regelt u een familielening en waar moet u allemaal aan denken? Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden en de consequenties voor de hele familie? Komt u een keertje langs op ons kantoor: ik adviseer u graag over de verschillende mogelijkheden!

 

mr. N.M. (Nienke) Westerhof, kandidaat-notaris en estate planner

 

Kuhlmann, Hulshof en De Kok Notarissen
Bekenhorst 15
7622 CJ Borne
Telefoon (074) 266 13 93
www.khdk.nl
info@khdk.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nieuwe coronabesmetting in Borne

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt toe. In Overijssel valt het...
11-08-2020

Vitens waarschuwt voor watertekort

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de...
08-08-2020

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020