Bomen of parkeren: koehandel of politiek?
GESTEGGEL OVER AANTAL BOMEN NA HERINRICHTING OUDE DELDENSESTRAAT

Bomen of parkeren: koehandel of politiek?

Eindelijk werd kortgeleden de Oude Deldensestraat opnieuw ingericht en bestraat. Er gingen twee inspraakavonden aan vooraf, suggesties werden ‘opgehaald’ en schetsen gemaakt. Zestien uit de kluiten gewassen eiken werden verwijderd, een nieuwe riolering aangelegd. In het stuk tussen Hofstraat en Cuba is nu plek ingeruimd voor negen nieuwe bomen en meer parkeerplekken.

 

”Een verschraling”, aldus Erwin Gevers, een van de straatbewoners in zijn brief aan de gemeente. “Maar het is vooral de argumentatie hiervoor die mij stoort. Meer bomen zou ten koste gaan van parkeerplaatsen. Borne kiest dus voor auto’s in plaats van (openbaar) groen?!” Die laatste zin prikkelde de raad behoorlijk, want daarmee zou de kwestie ineens een politieke lading krijgen. Genoeg reden dus om tijdens het Politiek Beraad van dinsdagavond nog eens met de briefschrijver en de verantwoordelijk wethouder van gedachten te wisselen.

 

Principe-uitspraak

De inspreekbeurt benutte de heer Gevers nog eens om zijn klachten te herhalen en aan te dringen op meer creativiteit bij de herinrichting. “Dan zal er ongetwijfeld plek ontstaan voor meer bomen,” zo zei hij. Vervolgens was het aan de politiek. ”Wat zou er kunnen gebeuren om de schade te minimaliseren?”, zo vroeg Elly Verschoor (GB'90). “Hoeveel bewoners steunen uw standpunt?”, zei Toon Peters (SP) en Anka Jacobs (VVD) riep: “Hoeveel bomen zijn er nodig om iedereen tevreden te stellen?” Gevers antwoordde daarop gedecideerd: “We gaan er geen koehandel van maken mevrouw Jacobs. Ik wil een principe-uitspraak: gaat Borne voor meer parkeerplaatsen dan voor groen?”

 

Toen was het aan wethouder Michel Kotteman om helderheid te verschaffen. In een uitvoerig betoog lichtte hij toe dat Borne er de afgelopen jaren wel degelijk veel groener op is geworden. Dat er inrichtingsschetsen van de Oude Deldensestraat waren gemaakt die met de bewoners zijn besproken en dat hij ook rekening dient te houden met voldoende parkeervoorzieningen rondom het winkelgebied. “Bovendien vereist een nieuwe bomenplant tegenwoordig een gat van 4m3, dus ruimte. Dan moeten we schipperen en een juiste balans zien te vinden,” zo zei hij.

 

Rita Vingerling (GB'90) probeerde het nog één keer: “Kunnen we er nog iets aan doen?” vroeg ze, waarop Kotteman antwoordde: “We hebben maar een beperkt budget, dat lijkt me niet verstandig.” Wel zegde hij toe te allen tijde met de bewoners in gesprek te willen blijven. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
netty evelo — 19 mrt 2018
Borne moet stoppen met ONTGROENEN. Het enige groene deel dat het centrum van Borne nog bezat, is weg! Wat rest is een partij omgehakte bomen (kunst), een zgn. beeld van de mammoet, een paar grote keien en een hondenlosloopterrein! Een aantal jaren geleden was Borne nog groen. Wie nu door het centrum loopt ziet alleen maar gebouwen en auto's. Wat zou het leuk zijn: " Borne het groenste dorp van Overijssel "!
Erwin Gevers — 22 jan 2018
Nu het toch over tellen en rekenen gaat: op het gedeelte Hofstraat-Cuba komen geen negen bomen maar drie. Op het gedeelte tussen Hofstraat en Dunantstraat vijf bomen, waar er zestien hebben gestaan.
Paul Cohn — 20 jan 2018
Meten en rekenen, in dit digitale tijdperk?
Een gat van 4 m3 ruimte (zie hierboven) is echt wat anders dan en gat van 4x4x4 meter of 64 m3 zoals wethouder Kotteman mij probeerde wijs te maken op https://gemeenteraad.borne.nl/Vergaderingen/Politiek-Beraad/2018/16-januari/19:30, op de tijdlijn vanaf 21 min. 28 sec. en dat noemt hij een koffer van 16 kuub.
Vier kuub, vierenzestig kuub of zestien kuub: een slok op een borrel die weinig te raden overlaat... Hopelijk kunnen de vrijwilligers die op 21 maart 2018 in Borne gaan tellen dat nog foutloos, anders kunnen we op 23 maart nog een GROTE boom opzetten www.kiesraad.nl/actueel/activiteiten/verkiezingen/05/gemeenteraden/bekendmaking-uitslag-23-maart-2018
Sandra Ottolander — 17 jan 2018
Borne is groener geworden? Voor mijn gevoel is er alleen maar meer plein bij gekomen....het is nog net geen Hengelo.
Bart Nijkamp — 17 jan 2018
Bij Universiteit Wageningen wordt er slim nagedacht over meer groen in de steden. En dat hoeven niet altijd bomen te zijn.
Check: https://youtu.be/PExhxWQNWkI
En de webpagina:
https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Groen-in-de-stad.htm
Annemieke Oude Wolbers — 17 jan 2018
Het centrum van Borne moet het met steeds minder groen doen. Zo'n verschraling. De Grotestraat, het Dorsetplein en nu gaat de Oude Deldensestraat ook weer een groot aantal bomen inleveren. Zo jammer. Groen brengt sfeer in een dorp, auto's niet. Er moet toch iets op te bedenken zijn, toch??

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021