Verbazing over Open Podium Onderwijs
‘OMGEKEERDE VOLGORDE’ EN ‘MOSTERD NA DE MAALTIJD’

Verbazing over Open Podium Onderwijs

Het voornemen van de gemeente om op 30 januari meningen op te halen van ouders over wat zij belangrijk vinden als het gaat om de keuze voor opvang en onderwijs van hun kinderen, is bij een aantal ouders van basisschool De Esch (foto boven) met verbazing ontvangen. Een jaar geleden streed de actiegroep ‘Houd de Esch bij de les’, tevergeefs tegen de sluiting van de school in het centrum. Eén van de argumenten tegen het opheffen van de locatie, als onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan (IHP), was dat de mening van ouders ontbrak in het plan dat gezien kan worden als de ‘uitwerking in stenen’ van het Scholenplan. Er zouden om financiële en organisatorische redenen beter vijf grote instroompunten basisonderwijs kunnen zijn. In dat scenario paste het kleine De Esch niet.

 

‘Omgekeerde volgorde’

“Dit Open Podium is mosterd na de maaltijd”, meent Odyl Zwienenberg (foto rechts). “Het is de omgekeerde volgorde. Eerst moet je een visie op het onderwijs hebben en op basis daarvan ga je bepalen welke gebouwen daarbij horen. Nu is eerst het IHP vastgesteld, waarin staat wat je waar investeert en dan ga je naderhand vragen aan ouders waarop ze hun keuze voor een school baseren. De onderwijsvisie en het IHP moeten een eenheid zijn. Het zijn geen twee losse sporen.”

 

Een jaar geleden ‘niet nodig’

Een jaar geleden spraken de ouders van De Esch met alle politieke partijen, in de hoop hen te kunnen overtuigen dat sluiting van de centrumlocatie geen goed idee was. “Toen kwam de suggestie naar voren om zelf de meningen van ouders op te halen. Daar stonden we voor open en we zijn in overleg gegaan met de wethouder. Die vond het niet nodig, omdat uit landelijk onderzoek gebleken zou zijn dat ouders graag opvang bij school willen en de trend richting grote Integrale Kindcentra is.” De enquête die de groep ouders vervolgens op eigen initiatief startte, werd niet ondersteund door de gemeente en niet of nauwelijks meer bij het besluitvormingsproces betrokken.

 

Verbaasd en nieuwsgierig

Ook de suggestie om een Open Podium te organiseren over het onderwerp werd door de groep een jaar geleden gedaan. Er was echter haast geboden om het IHP vast te stellen. Zo’n bijeenkomst kwam er niet. Dat er nu alsnog een Open Podium wordt gehouden bevreemdt Odyl. “Als er straks uitkomt dat wat ouders willen inderdaad is wat ze al hebben besloten, dan hebben ze geluk.” Maar zo zou het volgens haar niet moeten gaan en inmiddels heeft ze begrepen dat er meer ouders zijn die vooral verbaasd zijn over de gang van zaken en de volgordelijkheid ervan.

 

Naast verbazing is er ook nieuwsgierigheid. “Ik ben wel benieuwd of er veel mensen komen en vooral ook wat de gemeente met de opgehaalde informatie denkt te doen. Misschien staan ze er wel voor open om het IHP op basis van de resultaten bij te stellen. Dan is het ook goed. Dat komt dan wel een beetje knullig over, maar ja ……….” (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving:

‘Sluiting locatie De Esch enige reële optie’

Enquête als steuntje voor de raad

Raad zegt ‘nee’ tegen De Esch

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023