Zorgwoningen achter Witte Huis?
PLAN VOOR 32 ZORGWONINGEN VOOR BEWONERS JOHANNESKLOOSTER

Zorgwoningen achter Witte Huis?

Zorgorganisatie Aveleijn heeft in juni vorig jaar een verzoek ingediend voor nieuwbouw van woonzorg-accommodatie in de tuin van Het Witte Huis voor 32 oudere bewoners met een verstandelijke beperking. Deze huisvesting dient ter vervanging van de huidige huisvesting in het Johannesklooster aan de Stationsstraat. Dat pand zou niet meer voldoen aan de eisen van de tijd.

 

Ook in 2006 speelde het voornemen voor de bouw van zorgappartementen. De kwestie deed indertijd veel stof opwaaien. Het groen van de tuin wordt door de omgeving als zeer waardevol gezien en er klonken protesten tegen grootschalige bouw. Uiteindelijk werd er toen ingestemd met de realisatie van 16 seniorenwoningen van één bouwlaag, maar het kwam er niet van.

 

Voorwaarden

Het College wilde ook nu niet zondermeer instemmen met de aanvraag van Aveleijn en eigenaar van Het Witte Huis Welbions. Verzocht werd vervolgens om het collegebesluit van 2006, dat inmiddels niet meer rechtsgeldig is, gestand te doen. Daartoe is het College bereid, maar het heeft wel een aantal voorwaarden aan die medewerking gesteld.

 

De bijzondere, monumentale boom in de tuin zou moeten blijven staan, er dient voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein gecreëerd te worden en de ontsluiting moet via de Oude Almeloseweg gerealiseerd worden. Bovendien wil het College dat het bouwplan kleinschalig blijft - ongeveer 16 appartementen - en bestaat uit laagbouw. Verder moet de nieuwbouw aansluiten bij de stijl van het monumentale pand.

 

Johannesklooster

Om de zorgwoningen te kunnen bouwen, moet er sprake zijn van een vervangingsvraag. De vraag is wat er dan gebeurt met het vrijkomende Johannesklooster (foto in de tekst), ook eigendom van Welbions. Het betreft een rijksmonument en een gezichtsbepalend element in de Stationsstraat. De gemeente wil in ieder geval in gesprek blijven met Welbions en Aveleijn over de bestemming van het Johannesklooster.

 

De bouw van zorgwoningen in de tuin achter Het Witte Huis past niet in het huidige bestemmingsplan. Er zal een bestemmingsplanherziening voor moeten komen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bert Beernink — 02 feb 2018
Voor de achtergronden van een onrechtmatig sjoemelende gemeente/stichting zie onderstaande website:
www.rustig-wonen-in-gemeente-Hengelo.
Ron Hartman — 02 feb 2018
Nou Marco, dat wordt een hele klus. Het bestemmingsplan naast (en van) de familie Beernink in Hengelo werd ook sneaky geregeld en dus is er veel ervaring. In de (semi)publieke sector gelden andere en rekbaarder normen dan voor het gewone volk. Zou het klooster nodig zijn voor de woonvraag van de jeugd in Borne en dan zonder wooncontingenten in te leveren van de Bornse Maten?
Marco klein Lugtenbeld — 02 feb 2018
Schandalige actie van de gemeente en Welbions om aklsnog het laatste stukje groen in het centrum weg te maaien. We zien jullie, net als in 2005 wel weer bij de RvSt

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024