Natuurlijk spelen bij Boris
05-02-2018
BOOMKUNSTENAARS AAN DE SLAG MET SPEELAANLEIDINGEN

Natuurlijk spelen bij Boris

Naar aanleiding van de komst van mammoet Boris is het park de Scholtenshof volledig opnieuw ingericht. In het ontwerp van landschapsarchitecte Irma te Kiefte waren ook natuurlijke speelaanleidingen voorzien. Boomkunstenaars Hans Nijmeijer uit Ambt Delden en Maurice de Meijer uit Dalfsen kregen de opdracht om hieraan gestalte te geven.

 

Op maandag wordt er nog druk gezaagd. Nog niet alles is af, maar er is al goed te zien wat de bedoeling is. Vlakbij het gemeentehuis is met boomstammen een chillplek gemaakt, die dubbel dienst doet als klimtoestel voor jongere kinderen. Even verderop staat een schuin afgezaagde boomstam, waar de geschiedenis aan de hand van de jaarringen beeldend wordt weergegeven.

 

Prehistorische slang

Bij het hondenlosloopterrein is een kunstig gezaagde boomstam te vinden, bedoeld als zitplek en in de wadi ligt een klimboom. Vanaf een soort duikelrekstok wijzen nieuw geplaatste zwerfkeien tenslotte de weg naar een ‘prehistorische slang’. “Vraag niet wat dat is”, zegt Hans Nijmeijer, “maar het klinkt leuk. We vonden de mammoet heel eenzaam, vandaar een soort kameraad.”

 

De oude eiken uit de Oude Deldensestraat kregen in de speeltoestellen een tweede leven, voor het overige is acaciahout gebruikt. “De duurzaamste Europese houtsoort”, weet Nijmeijer. De natuurlijke objecten worden glad afgewerkt, worden gekeurd en zijn veilig voor de kinderen. Al twintig jaar maakt Nijmeijer kunst van bomen. Inmiddels is zijn zaagkunst op meer dan veertig speelplekken te vinden. “Je merkt dat kinderen de verbinding met de natuur kwijtraken. Deze natuurlijke objecten nodigen uit tot fantasie en avontuurlijk spelen. Uit ervaring blijkt dat kinderen op dit soort speelplekken veel diverser spel vertonen en ook minder ruzie maken.”

 

Om het buitelrek af te kunnen maken zijn betere temperaturen nodig, maar de kinderen kunnen vanaf halverwege deze week al helemaal los gaan op de spiksplinternieuwe speelplek. (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Roessink — 07 feb 2018
Hallo,
Allemaal heel mooi bedoeld, maar ik kwam elke week 2 keer met mn kleinkinderen bij Boris, maar sinds vorige week niet meer, helaas!! want je kunt er niet fatsoenlijk lopen, als je per ongeluk iets naast het pad komt heb je alles vol hondepoep !! tot 2 keer de schoenen vol en dan maar uitkijken dat de kinderen niet helemaal uitglijden, ik vind dit zo enorm smerig en erg onfatsoenlijk dat de mensen de honden daar laten poepen en al helemaal onbeschoft dat het niet word opgeruimd !!! dus naar Boris is er voor ons niet meer bij.
Wel erg jammer want het was wel een mooi plekje, de kinderen vonden het erg leuk, maar nu rondom Boris een uitlaatplek voor honden!!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024