ANWB maakt Jan Ligthart veiliger
VERKEERSPROGRAMMA HELPT KINDEREN 'STRAATWIJS' TE WORDEN

ANWB maakt Jan Ligthart veiliger

De afgelopen weken kregen de leerlingen op tal van manieren ‘les’ in het veiliger manoeuvreren door het alledaagse verkeer. “Maar dat ging voornamelijk met behulp van het digibord. Echt droog oefenen dus”, aldus Lucinda Jongbloed, een van de verkeersouders van de Jan Ligthartschool. Maar vandaag, op dinsdagmorgen, als het vriest en zo hier en daar een beetje glad is, gaat het om het echie. De ANWB Streetwise karavaan komt namelijk naar de school met een spannend verkeersprogramma.

 

‘Héééél goed uitkijken!‘

Zowel in de school, als op het speelplein, maar ook in een van de zalen van sporthal ’t Wooldrik en de aangrenzende parkeerplaats worden er vier verschillende praktijklessen gegeven, waarin de kinderen spelenderwijs met de gevaren van het verkeer vertrouwd worden gemaakt. De allerkleinsten leren verkeersgeluiden te ontdekken en hebben een kaart met daarop bijvoorbeeld een politieauto, trein of fiets. Als ‘hun geluid’ klinkt, mogen ze een rondje maken op het megagrote verkeerskleed. “Oppassen dus”, waarschuwt de ANWB-consulente, “als je dit hoort, moet je héééél goed uitkijken!”

 

Even verderop, op het plein, worden de groepen 7 en 8 ‘fietsvaardig’ gemaakt, zoals het ANWB-jargon luidt. Ze fietsen over een lastig parcours, moeten over een meterslange plank of een rondje fietsen met één hand aan het stuur. Even later pedaleren ze met een zware rugzak over hun schouders. “Als je straks naar de middelbare school fietst, zul je dit wel vaker meemaken”, zo klinkt de waarschuwing, “ook als het een beetje glad is, zoals nu.”

 

Veiligheidsgordels

In de sportzaal van ’t Wooldrik leren kinderen het belang van veiligheidsgordels. In een heuse mini-auto zit naast de chauffeur een pop en als ‘ie een stukje rijdt en plots op de rem trapt, vliegt de pop door de auto. “Zie je wat er gebeurt als je geen gordels draagt?”, vraagt de instructrice. Vervolgens mogen telkens twee kinderen achterin plaatsnemen. In een kinderzitje en goed met gordels verankerd. Weer hetzelfde ritueel. Terwijl de pop na het remmen onder het dasboard verdwijnt, blijven de kinderen keurig op hun plek. Het bewijs is geleverd, de passagiers stappen stilletjes weer uit.

 

Ook buiten op de parkeerplaats, maar dan met een echte auto, wordt gedemonstreerd wat het plotselinge remmen betekent. Eerst mogen de kinderen enkele tientallen meters hardlopen en pas na de finish stoppen. Een krijtstreep geeft aan hoeveel meters het kost voordat ze stilstaan. “Dit noemen we de remweg”, zegt de consulente. “Ik zal nu met een vaartje van 50 kilometer, net zo hard als de auto’s in Borne rijden, laten zien wat de remweg van een auto is.” Even later stapt ze in de ANWB-lesauto, komt aanrijden en trapt dan op de finishlijn vol op de rem. De rook komt onder de autobanden vandaan. “Zie je”, zegt ze als ze weer uitstapt, “bijna acht meter heb ik nodig, da’s veel meer dan jullie.”

 

Het is duidelijk, de ochtend maakt indruk op de kinderen. De ANWB is er blij mee. Al ruim 3.000 scholen gingen de Jan Ligthartschool voor. En nu maar hopen dat het helpt. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Jan Ligthartschool Streetwise


    Huisarts Paul van Buuren zwaait af

    Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
    12-03-2024

    Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

    Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
    15-02-2024

    Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

    Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
    10-01-2024

    Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

    Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
    31-12-2023

    Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

    Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
    19-12-2023

    Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

    ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
    14-12-2023