Feestelijke Kerstkoperklanken in Hertme’s kerk


Fanfare St. Gregorius, onder leiding van haar dirigent Bert Sleumer, en vocaliste Eline Scholten brengen u alvast in de stemming voor het Kerstverhaal. Bij uw bezoek aan de stemmig aangeklede kerk in Hertme gaat u genieten van een sfeervol Kerstconcert waar bekende en geliefde Christmas Carols en hymnen zullen opklinken.

 

Het concert vindt plaats in de Stephanuskerk in Hertme op zondag 22 december om 15.00 uur. Vanaf 14.30 uur is de kerk geopend.

 

De muzikanten van St. Gregorius heten u van harte welkom en wensen u fijne Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2020.

 

 

Sint op de trekker naar Hertme

 

Zoals overal in het land op 5 december bezocht de Goedheiligman in allle vroegte ook de St. Aegidiusschool in Hertme. Niet in een open koets, of al galopperend op zijn weer witte Ozosnel, maar 'gewoon' op de trekker. Zoals het in deze tijden hoort, zou je bijna denken om daarmee de boeren een hart onder de riem te steken.

 

De ontvangst was in elk geval allerhartelijkst, de basisschoolleerlingen hadden de grootste lol en de Goedheiligman niet minder...

 

 

Let op bij het voederen van herten in de hertenwei!

 

Het voeren van de herten in de hertenwei bij de kerk is toegestaan. Echter: de laatste tijd worden hele aardappels en grote stukken van aardappels gevoerd.

 

De herten kunnen echter geen hele aardappels eten. Gelukkig hebben ze dat tot nu toe niet gedaan. Doen ze dat wel, dan is de kans groot dat ze er in stikken. Het zijn nog jonge kalveren van een half jaar oud. Ook oude herten kunnen de hele aardappels overigens niet eten en ook zij zullen er waarschijnlijk in stikken.

 

De verzorgers doen daarom hun uiterste best deze aardappels zo snel mogelijk weer te verwijderen wanneer deze in de voerbak of in de wei liggen. Dus: de herten mogen wel aardappels hebben, mits ze in plakjes gesneden zijn.

 

Alstublieft: geef de hertjes geen hele aardappels meer!
De verzorgers

 

Malletband trots op samenwerking met Kulturhus

 

Zondag 8 december treedt de malletband op tijdens het Kulturhus Extravaganza, een festival ter gelegenheid van de oplevering van het hernieuwde Kulturhus. De leden van de malletband zijn blij hier het afsluitende optreden te mogen verzorgen.

 

Sinds oktober 2017 is het Kulturhus het onderkomen van de malletband van de muziekvereniging Hertme. Een beetje noodgedwongen moest het toen verhuizen van haar vaste stek, zaal Liedenbaum in Hertme, naar het Bornse Kulturhus. Voor veel leden een hele stap, immers men speelde al vanaf 1959 in Hertme, en nu als Hertmese vereniging naar Borne. Dat leverde eerst wat wisselende reacties op. Dit sloeg echter al snel om. Muzikanten realiseren zich dat ze wel een hele fraaie en ruime repetitieruimte hebben. Voor de opslag van het instrumentarium werd ruimte vrij gemaakt en ook de derde helft blijkt enorm gezellig te zijn. Prima omstandigheden om goede prestaties neer te zetten.

 

Op het festival van 8 december gaat de malletband samen optreden met Double6 en het Aveleijn Cliëntenkoor. Double6 speelde al drie edities mee met de malletband tijdens Percussion Live. Aveleijn is elke maandagavond op het Kulturhus en dat is toevallig ook de repetitieavond van de malletband. Zo is het idee ontstaan om een nummer te beginnen met het Aveleijn Cliëntenkoor. Daarna zal de malletband een aantal concertwerken ten gehore brengen, waarna er wordt afgesloten met Angels in een uitvoering van malletband en Double6.

 

Voor de Hertmese en Bornse jeugd een mooie gelegenheid om kennis te maken met de muziek van een melodische slagwerkgroep. Marimba’s, xylofoons, vibrafoons en een keur aan ongestemd slagwerk, hoe mooi kan het zijn om daar deel van uit te maken. De muzieklessen vinden, net als de repetities, plaats in het Kulturhus, en worden verzorgd door Marco Onstenk, toevallig ook de succesvolle dirigent van de malletband.

 

Gerard Blenke 50 jaar koorlid

 

De dames en heren van het Stephanuskoor Hertme vieren zondag 24 november het jaarlijkse Ceciliafeest, de feestdag van de patrones voor muziek en zangers. Het Ceciliafeest is een blijk van dank en waardering aan koorleden voor hun muzikale inzet tijdens de talrijke liturgische vieringen die ze voor de geloofsgemeenschap van de H. Stephanus Hertme met zang ondersteunen.

 

Al zingend blijft zo een eeuwenoude traditie van koorzang een toegevoegde waarde aan een viering. Ook geeft het Ceciliafeest altijd een extra feestelijk tintje als er koorleden worden gehuldigd. Dit jaar gedenkt Gerard Blenke het feit dat hij 50 jaar zijn stem geeft aan het koor in Hertme. Elke week repeteren en al vele honderden vieringen muzikaal opluisteren, is een verdienste die niet iedereen met zoveel toewijding doet.

 

Voorafgaand aan de huldiging zong de jubilaris tijdens de viering samen met het dames- en herenkoor de wisselende gregoriaanse gezangen van het feest van Christus Koning en de meerstemmige ‘Missa Brevis’ van Theo Wolters. Aan het einde van de viering sprak pastoor Marc Oortman de jubilaris toe en werd hem namens de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging het gouden Gregoriusinsigne opgespeld. Daarna werden de feestelijkheden voortgezet in hotel Jachtlust in Hertme.

 

Meedoen in de Loopgroep Carnaval 2020?

 

Ook dit carnavalsseizoen neemt de loopgroep van CV de Kolkleu weer deel aan de optochten in Albergen, Borne en Zenderen. Er is weer een leuk thema bedacht en de eerste voorbereidingen zijn begonnen. Lijkt het je (weer) leuk om met ons mee te doen geef je dan zo spoedig mogelijk op via het aanmeldformulier op de website van de Kolkleu: www.kolkleu.nl.

 

Verslag dorpsavond 7 november

 

Op donderdagavond 7 november was de jaarlijkse Dorpsavond, georganiseerd door het SGH. Het bestuur van het Openluchttheater had bij nader inzien besloten om hier geen afvaardiging van hen bij aanwezig te laten zijn. Marijke Adams (gemeente Borne), Bertil Meyer en Anke Jonathans (BorneBoeit) waren ook aanwezig.

 

De volgende onderwerpen kwamen op deze avond aan de orde:

 • Verkeerssnelheid in Hertme

De gemeente gaat bij beide ingangswegen snelheidsindicatoren ophangen. Deze registreren de snelheden.

 

 • Bomenkap en nieuwe aanplant

Voor de gekapte bomen komen een aantal iepen en een soort kleinbladige lindes terug. Dit gaat in januari gebeuren. Bij de parkeerplaats bij de kerk zijn de rododendrons doodgegaan. De gemeente zal hier nieuwe beplanting poten.

 

 • Trapveldje

Het trapveldje is van en voor de jeugd van Hertme. In overleg met OLT heeft SGH besloten om dit niet te verhuren voor commerciële bedrijven. Aanwezigen zijn eens met deze beslissing.

 

 • Retentiegebied

Waterschap Vechtstromen beheert dit. Alles wat aan het retentiegebied wordt toegevoegd is ondergeschikt. Als er wat is kan er rechtstreeks met het waterschap contact worden opgenomen.

 

 • HOP

Schoonhouden van het grondoppervlak is de verantwoordelijkheid van het dorp, de speelattributen zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het probleem is met name wie de HOP moet onderhouden. Er zal hiervoor een oproep worden gedaan en eventueel worden er borden geplaatst dat de HOP niet mag worden betreden na zonsondergang.

 

 • Twente Milieu

Er is een app van Twente Milieu, daar kun je van alles op melden: ongediertebestrijding, bermverzakkingen, ‘illegaal’ afvalbeheer, et ceter. Tip van aanwezige: je kunt ook Richard Pieterson van Twente Milieu Borne bellen, goede ervaringen mee.

 

 • Digitale plein - Hertme

De Gemeente heeft aangegeven dat de subsidie na 2019 ophoudt. Het onderhoud van de site kost € 1.800 per jaar. Dit is er niet. Is het een idee om zelf een website te maken, maar wie kan en wil dit?

 

 • Vergunningen Openluchttheater (OTH)

Gemeente heeft aan de SGH n.a.v. een vraag vanuit het OTH om haar mening gevraagd over of evenementen tot 1.400 mensen (de ‘normale’ capaciteit voor het OTH) in één vergunning kunnen, zodat niet voor ieder evenement een vergunning hoeft te worden aangevraagd. Hierover wordt op een positieve wijze met de aanwezigen gediscussieerd.

 

Er zijn geen problemen met evenementen met de standaard geluidsnormering, maar de voorkeur is dan wel met een maximaal aantal evenementen. De meeste evenementen worden niet als een probleem ervaren, alleen de geluidsnormering is een probleem. De grote gemene deler is dat het geluid van (bepaal)de Metropool concerten het pijnpunt zijn en eventueel de repetitietijd korter en minder luid kan. Het verkeer wordt niet echt als overlast ervaren. Enige overlast is dat je niet altijd naar je woning kunt.

 

Adviezen die de aanwezigen geven voor het OTH:

- Als er een geluidsmeting is, neem hierover dan contact op met de desbetreffende bewoners.

- Een platform maken om met bewoners in gesprek te gaan, vaker en beter communiceren.

Als vervolg op de Dorpsavond heeft een aantal bestuursleden van de SGH gesproken met een delegatie van het OTH en is er een brief naar de gemeente gegaan met een antwoord op hun vraag en een brief naar het OTH met aanbevelingen. Vervolgens is er donderdagochtend 21 november een gesprek geweest tussen de gemeente, het OTH en de SGH. De bal ligt nu weer bij het OTH.

 

Gala Avond CV de Kolkleu

 

Op 17 januari is weer de jaarlijkse Gala avond van CV de Kolkleu, waar het huidige prinsenpaar Wouter en Jarno plaats zal maken voor een nieuw tweetal. Ieder jaar is het weer spannend wie de gelukkigen zijn, die een heel jaar lang voorop mogen lopen in de polonaise! Dus komt dat zien!!

 

CV de Kolkleu bestaat komend jaar 33 jaar en dit is een jubileum in carnavalsland. Het zal dan ook een feestelijk jaar gaan worden met een aantal bijzondere activiteiten. Zo zal er op de galavond uiteraard ook weer een optreden zijn van 'Buut-Betsie' die op haar eigen wijze diverse gebeurtenissen in Hertme op de korrel zal nemen.

Hebt u nog leuke anekdotes te melden die Betsie zou kunnen gebruiken, geef ze dan zo spoedig mogelijk door via de app of telefoon aan Rian Jannink (06 4186 7273).

 

ZijActief Kerstavond

 

Op dinsdag 17 december houden de dames van ZijActief een gezellige kerstavond. Te gast is Dolf Ruesink, journalist van de Twentsche Courant Tubantia en schrijver. Hij geeft een presentatie met een boeiende inleiding over de journalistiek, korte verhalen, bloopers en fragmenten over bekende persoonlijkheden. De avond wordt gehouden in het Theaterhoes en begint om 19.30 uur.

 

Feestelijke kerstkoperklanken in St. Stephanuskerk

 

Fanfare St. Gregorius, onder leiding van haar dirigent Bert Sleumer, en met medewerking van vocaliste Eline Scholten brengen u alvast in de stemming voor het Kerstverhaal. Bij uw bezoek aan de stemmig aangeklede kerk in Hertme gaat u genieten van een sfeervol Kerstconcert waar bekende en geliefde Christmas Carols en hymnen zullen opklinken. Het concert vindt plaats in de Stephanuskerk in Hertme op zondag 22 december om 15.00 uur. Vanaf 14.30 uur is de kerk geopend.

 

De muzikanten van St. Gregorius heten u van harte welkom en wensen u fijne Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2020.

 

Werkgroep Jeugd op bezoek bij De Beleverij

 

Vrijdagavond 8 november is de werkgroep Jeugd op bezoek geweest bij De Beleverij in Hengelo. Na een warm welkom met een grote soesjesberg (die zo groot was dat zelfs de jeugd hem niet op kreeg) en wat te drinken, werd de groep bewapend met Nerf pistolen, in alle soorten en maten, en is het op jacht geweest naar de anti Osmoos.
 

Sjoeterz wordt gespeeld in een ruimte die lijkt op een paintball arena, escaperoom en een fortnite spel. In het (net niet helemaal) donker werd er in twee teams gestreden. Het team dat als eerste de kaartjes vond en hiermee de code wist kraken, kon de box met munitie openen en had nog meer darts/kogels om de tegenstanders te verslaan. Wie geraakt werd, was af en moest weer terug naar het Fort, waarna hij of zij weer verder mocht spelen.

 

Hilde Dashorst van de werkgroep: “Wat waren ze enthousiast. De één nog fanatieker dan de ander, want hoe gemeen is het dat je af bent omdat je geen kogels meer hebt… Toch was er hierna nog flink wat energie over om ons nog lekker uit te leven tijdens een potje voetbal. Als afsluiter kregen we van de heren van De Beleverij nog een grote puntzak patat aangeboden. Super. Harold en Bastiaan bedankt!”

 

Werkgroep Jeugd: Vissen

 

Vrijdagavond 13 september hebben we het schooljaar 2019-2020 geopend bij Wild in Reutum. Nadat iedereen een hengel had gepakt kon er een plekje worden gezocht rondom de vijver.

 

Het was maar even en iemand had beet! Niet zomaar een vis maar een vis van ruim een meter! Gelukkig waren er enkele 'ervaren” vissers in de groep waardoor de vis uit het water gehaald kon worden. Nadat 'ie op een matje werd gelegd, kon het haakje uit de bek worden gehaald. Al was dit wel soms een hele operatie!

Het was weer een gezellige en geslaagde avond!

 

Opbrengst Sam’s Kledingactie

 

De opbrengst van de kledinginzameling van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood in de derde week van september heeft in Hertme 216 zakken met een totaal aan gewicht van 1.140 kg aan huishoudtextiel en schoenen opgeleverd.

Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood wil iedereen hartelijk bedanken die hieraan heeft bijgedragen. De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar projecten in Jemen, een door oorlogen geteisterd land. Voor meer informatie over Sam’s Kledingactie en de gesteunde projecten kunt u kijken op www.samskledingactie.nl.

 

Etentje bij HenZom keukens

 

Vrijdag 24 januari heeft de eigenaar van HenZom keukens 30 gasten van de Zonnebloem uitgenodigd voor een etentje in zijn zaak. Van de afdeling Hertme/Zenderen mogen 10 personen deelnemen. Het etentje begint om 17.00 uur en er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Bij opgave graag doorgeven of er rekening moet worden gehouden met een dieet en of u met rolstoel of rollator komt. Graag zelf vervoer regelen; als dit niet mogelijk is zorgen onze vrijwilligers hiervoor. U kunt zich opgeven bij Akke Louwerman (074 266 0360).

 

Collectenieuws

 

 • De collecte voor het Diabetesfonds in Hertme heeft het mooie bedrag van € 424,07 opgebracht. Daar komt dan nog bij wat rechtstreeks per Tikkie App is overgemaakt. Gevers en collectanten allen bedank, namens het Diabetes Fonds, Ria Blenke.

 

 • De opbrengst van de collecte in Hertme voor Alzheimer was € 111,52, waarvoor dank. In de gemeente Borne bedroeg de opbrengst maar liefst 15% meer dan vorig jaar. Namelijk € 5.599,84. Voor het komende jaar 2 vrijwilligers uit Hertme nodig zijn om in de eerste week van november 2020 voor de Stichting Alzheimer te collecteren. Graag aanmelden bij Henny Tijhuis (074 266 7732 of hennytijhuis@gmail.com).

 

Uitslag Zonnebloem loterij 2019

 

De prijzen van de Zonnebloem loterij zijn bekend. U kunt deze uitslagen vinden op https://www.zonnebloem.nl/loterij/uitslag-2019

Mocht u de gehele lijst op papier willen inzien dan kunt u mailen naar de Gazet en sturen wij u deze door.

 

ZijActief naar vleeshouwerij

 

Op dinsdag 19 november brengen de dames van ZijActief een bezoek aan Vleeshouwerij Saasveld.

De avond begint om 19.00 uur. We vertrekken om 18.45 uur vanaf het kerkplein in Hertme. Opgave voor 6 oktober bij Ceciel Hesselink, telefoon 06 1045 1564 of cbhesselink@live.nl.

 

Meedoen aan het kerstdiner van de Zonnebloem?

 

De Nationale Ouderen Bond organiseert samen met Hotel Van der Valk in Hengelo op donderdag 12 december een kerstdiner voor gasten van de Zonnebloem. Voor de afdeling Hertme/Zenderen zijn er zeven plaatsen beschikbaar.

 

De zaal bij Van der Valk is open vanaf 17.00 uur (en niet eerder!). Het diner begint om 17.30 uur en wordt met een kop koffie afgesloten om 20.15 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het vervoer moet zelf geregeld worden, maar als dit problemen oplevert kunnen onze vrijwilligers daarvoor zorgen. Graag doorgeven of u met rollator of rolstoel komt en of er rekening moet worden gehouden met een dieet.

 

U kunt zich vóór 16 november aanmelden bij Akke Louwerman, telefoon (074) 266 0360.

 

Algemene Ledenvergadering Uitvaartvereniging

 

Op woensdag 27 november a.s. vanaf 20.00 uur vindt de Algemene Ledenvergadering plaats van de R.K. Uitvaartvereniging Hertme.

 

Deze vergadering wordt gehouden in de gemeenschapsruimte van de kerk. Leden van de vereniging worden binnenkort schriftelijk uitgenodigd. Mensen die lid willen worden, zijn op deze avond ook van harte welkom!

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris, telefoon (074) 266 6772 of via rkuvhertme@gmail.com.

 

Contributie leden CV de Kolkleu

 

Sinds jaar en dag bedraagt de contributie voor leden van CV de Kolkleu € 7,50. Al die jaren is dit bedrag ongewijzigd gebleven. In de ledenvergadering van CV de Kolkleu van 25 april jl. is unaniem besloten om de contributie voor leden van onze carnavalsvereniging met ingang van 1 januari 2020 te verhogen. De reden hiervoor is dat het huidige bedrag niet meer toereikend (en eigenlijk ook niet meer van deze tijd) is om de vereniging op een goede en verantwoorde manier draaiende te houden. Naast het feit dat ook voor de vereniging de kosten steeds toenemen, willen wij ook blijven zorgen voor een gezond financieel huishoudboekje.

 

Daarom is door het bestuur voorgesteld om het bedrag voor alle leden (vanaf 15 jaar en ouder) te verhogen tot een bedrag van € 15,- per jaar. Inderdaad een verhoging van 100% maar in vergelijking met onze collega verenigingen nog altijd zeer redelijk. En voor dit bedrag kunnen alle leden weer rekenen op een geweldig verzorgde gala avond en Carnavalsfeest in onze residentie Hof in Huis.

Wij rekenen op uw begrip en zien u graag op vrijdag 17 januari tijdens de Gala avond bij Hof in Huis!

Het bestuur van CV de Kolkleu

 

Feestelijke opening Kerststal

 

Inmiddels vallen de eerste bladeren al weer van de bomen. Dit betekent dat we weer richting het eind van het jaar gaan. Een tijd van korte dagen, lange avonden en ook van het naderende Kerstfeest. Net als voorgaande jaren zal ook dit jaar, voor de inwoners van Hertme, de kerststal feestelijk worden geopend.

 

Natuurlijk zullen er vuurkorven zijn, wordt er door Hof in Huis een drankje geschonken en zullen Renate en Mirjam zorg dragen voor een lekker warm broodje! Fanfare St. Gregorius zal deze opening muzikaal opluisteren en natuurlijk ontbreekt ook het gezellige “knobelen” niet….

 

De opening vindt plaats op zaterdag 14 december vanaf 16.00 uur op het Pastoor Veegerplein.

 

Paarden niet voeren svp!

 

De paarden in het retentiegebied worden regelmatig gevoederd en er wordt restvoedsel over het hek gegooid. Dit is waarschijnlijk heel goed bedoeld, maar toch niet wenselijk!

 

Deze dieren krijgen voldoende voedsel van de eigenaren en het onnodig voederen trekt ongedierte aan. Bij voorbaat dank!

 

Boomkunst in Hertme

 

In het voorjaar van 2019 zijn in opdracht van de gemeente Borne langs de Hertmerweg van hotel Jachtlust naar Hertme 40 bomen gekapt. Op verzoek van de werkgroep Bomen van Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme zijn bij de brug over de Gammelkerbeek van twee bomen de onderstammen blijven staan. Deze zijn bedoeld als verkeersremmende maatregel.

 

In overleg met de gemeente Borne is besloten om deze twee onderstammen door boomkunstenaar Hans Nijmeijer te laten bewerken tot 'stiepeltekens', één met Twentse symbolen en één met Afrikaanse symbolen, een verwijzing naar het jaarlijkse Afrikafestival in het openluchttheater van Hertme.

De planning is dat Hans Nijmeijer op 1 oktober 2019 met zijn werkzaamheden gaat starten. Op de website www.boomkunst.nl is te zien wat Hans Nijmeijer in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

 

Werkgroep Bomen

Martijn Lucas

Henk Veurman

 

Eiomatiek aan de Lodieklanden

 

Vanaf half september kunt u uw verse biologische eieren komen halen vanuit een zelfbedienings-automaat (Eitomatiek) bij de kippenstal van René en Rian Jannink aan de Lodieklanden 2. De automaat wisselt wel, maar pinnen of contactloos betalen is helaas niet mogelijk. De prijs voor de eieren blijft uiteraard gelijk (drie euro per doosje van 10) Het huidige 'zelfbedienings-eierwinkeltje' in de gang bij Truus komt hiermee te vervallen.

 

Voor boerenmetworst, soepkip, baklever of bloedworst (in de wintertijd), of gewoon voor een gezellig praatje kunt u uiteraard nog wel gewoon terecht bij Truus Schabbink (Erve Daggel).

 

Dagje uit gewonnen bij de BankGiroLoterij of bij de Postcodeloterij?

 

Speelt u mee met de BankGiroLoterij of doet u mee aan de postcodeloterij? Dan hebt u onlangs vrijkaartjes gewonnen voor een leuk uitstapje naar keuze. Allereerst gefeliciteerd met uw prijs! Uiteraard wensen wij u een mooi uitstapje toe, maar…. weet u niet wat u met deze prijs moet? Dan kunt u uw prijscode doneren aan onze werkgroep. Wij maken daar dan graag een gezin, die het financieel wat moeilijk heeft, gelukkig mee deze zomer. Zo kunnen kinderen die niet op vakantie kunnen toch een dagje uit.

 

U kunt uw prijscode aan ons doorgeven per mail: uitstapjes@pgborne.nl of even bellen met Rita Kremer 06 4033 5202. Een derde mogelijkheid is om uw bon met prijscode in het mandje van onze werkgroep te stoppen. Deze bevindt zich onder de toren in de Oude Kerk van Borne. Of u doet de bon in de bus bij een van de werkgroepleden: Jacqueline ten Veen (Ligusterstraat 8), Rita Kremer (Molenkampsweg 37), of Goos Griffioen (Kerkedennen 34).

 

Voor Hertmenaren is het ook mogelijk om de kaarten bij Hennie Kemna in te leveren (Haarlanden 9). Hij kent ook een aantal gezinnen die hij daar heel blij mee kan maken. Ook bij hem kunt u meer informatie krijgen: 06 5514 2962.

 

Wilt u meer informatie over de werkgroep en haar activiteiten, zie dan de webpagina van de Protestantse Gemeente Borne.

 

Oproep mini-dansmarietjes De Kolkleu

 

De mini dansmarietjes groep van CV de Kolkleu is op zoek naar nieuwe leden. De oudste meisjes stromen komend schooljaar door naar de oudere groep, dus er is vanaf september weer ruimte voor nieuwe meisjes bij de Mini-Kolkjes (5 tot en met 12 jaar).

 

Opgave is mogelijk vanaf 5 jaar (groep 2). De training is op woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur in de speelzaal van de St. Aegidiusschool.

 

Opgave kan via Whatsapp bij Marit Jannink 06 3810 2069.

 

 

Duofiets Hertme reserveren

 

Sinds 1 mei jl. staat de Duo Fiets Hertme voor u klaar. De fiets wordt elektrisch aangedreven. Degene die links zit fietst en stuurt. Degene die rechts zit, kan volledig meefietsen, maar er zitten ook standen op dat u zelf de keus kunt maken.

 

Heeft u niemand die met u kan fietsen of wilt u juist met iemand fietsen? Neem dan ook even contact op. Wij kunnen dan zorgdragen voor een goede match.

 

Schroom niet en reserveer de fiets, hij is er ook voor u! Reserveren: De Köller 06 5126 7646 of info@dekoller.nl.

 

Bericht van de Werkgroep Dorpsvisie Hertme 2015 - 2030

 

De Werkgroep Dorpsvisie is op 5 februari 2019 bij elkaar gekomen om met elkaar te bespreken wat er nu in de afgelopen 3 jaar van alle plannen uit de Dorpsvisie Hertme 2015 - 2030 is gerealiseerd.

 

Daarnaast hebben we met elkaar gesproken of er nieuwe aandachtspunten zijn waar we ons in de komende jaren mee bezig kunnen houden. Zoals we in de dorpsvisie hebben geschreven willen we graag 'de regie blijven voeren' op zoveel mogelijk zaken die te maken hebben met ons dorp. In de Dorpsvisie hebben we in de bijlage: 'Uitwerking Thema’s' diverse actiepunten opgeschreven waarmee de contactpersonen voor de thema’s aan het werk zijn gegaan.

 

Een compleet overzicht van wat er in de afgelopen jaren is gebeurd/gerealiseerd, kunt u hier downloaden.

 

Uitnodiging Wijkvereniging Stroom-Esch

 

In het kader van samenwerking en informatie-uitwisseling onderhoudt de SGH contacten met onze omliggende wijkverenigingen/dorpsraden en heeft er in april overleg plaatsgevonden met Wijkvereniging Stroom-Esch. In dit overleg heeft de wijkvereniging Stroom-Esch verzocht om de inwoners van Hertme van harte uit te nodigen om deel te nemen aan de vele activiteiten die door hen geïnitieerd worden.

 

Hierbij kan gedacht worden aan de nieuwjaarsduik, maar ook bijvoorbeeld het repaircafe of de activiteiten die speciaal voor 50-plussers worden georganiseerd. Voor een actueel overzicht van de activiteiten en meer informatie wordt verwezen naar de website https://www.stroomesch.nl/.

 

Plastic doppen sparen

 

Iedereen heeft ze thuis: plastic doppen en deksels van bijvoorbeeld frisdrankflessen of pindakaaspotten. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! Die doppen zijn namelijk geld waard. Zo ontlast u het milieu én steunt u KNGF Geleidehonden. De opbrengst gaat namelijk naar de opleiding van hun honden.

 

Deze doppen (graag schoon gemaakt) kunnen worden ingeleverd bij Berndien Mekenkamp Hertmerdwarsweg 3 in Hertme. Graag in kleine zakjes aanleveren. Zij zorgt ervoor dat ze verder op de juiste plek komen.

 

Elkaar helpen, ook in Hertme

 

Op dit Hertmeplein vindt u onder het kopje 'Elkaar helpen' al veel informatie. We willen nu graag specifiek aandacht schenken aan 'toeslagen - en bijdragen' en dan met name voor de pensioengerechtigden.

 

Heeft u een netto inkomen dat lager is dan 120% van de bijstandsnorm, dan is het volgende voor u misschien interessant:

 • bent u alleenstaand en is uw maandelijkse inkomen (AOW plus pensioenen) lager dan € 1.278,43, dan kunt u van de regelingen gebruik maken
 • bent u gehuwd en is uw gezamenlijk inkomen (AOW plus pensioenen) lager € 1.748,00, dan kunt u van de volgende regelingen gebruik maken:
  • u kunt dan gebruik maken van een collectieve zorgverzekering bij Menzis. Kijk eens op www.gezondverzekerd.nl en dan onder de plaats Borne. Als u chronisch ziek bent, dan kan pakket 3 u een groot voordeel opleveren
  • u kunt gebruik maken van een bijdrage uit het activiteitenfonds tot maximaal € 225,00 voor deelname aan sportieve, culturele, educatieve en maatschappelijke activiteiten
  • ook een bijdrage voor de kosten van het bijwonen van culturele voorstellingen is mogelijk.

 

Heeft u een minimum inkomen (bedragen vermeld in de tabel kwijtschelding) en weinig vermogen

(dezelfde tabel), dan kunt u in 2019 in aanmerking komen voor kwijtschelding gemeentelijk belastingen.

 

Aanvullende informatie vindt u op www.borne.nl, bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Borne en onder het kopje Regelingen op deze site.

 

Website Openluchttheater volgt voortgang verplaatsing Spookhuis

 

De website van het Openluchttheater in Hertme heeft sinds kort een gedaanteverwisseling ondergaan. Nadat begin dit jaar al een nieuwe huisstijl werd doorgevoerd, is nu dus ook de website in een nieuw en informatief jasje gestoken. Een van de belangrijke items is de ophanden zijnde verplaatsing van het Spookhuis, die nu toch echt in een stroomversnelling lijkt te komen.

 

Een team van Bolink Milieu Techniek is inmiddels gestart met de asbestsanering en het verwijderen van dakpannen. De daadwerkelijke verplaatsing zal in de komende maanden worden voltooid, waarna het opnieuw kan worden ingericht. Volgens de website krijgt het ‘nieuwe’ oude Spookhuis straks diverse functies. Zo kunnen er onder meer exposities, kleinschalige concerten en optredens plaatsvinden, kan het dienen als kleedkamer voor artiesten en zouden er ook verenigingen uit Hertme gebruik van kunnen maken.

 

Het voornemen is de voortgang van de Spookhuisverplaatsing en de herinrichting ervan zoveel mogelijk via de website van het Openluchttheater met de Hertmenaren te delen. Zie daarom www.openluchttheaterhertme.nl.

 

Woningbouw Roskam Landen

 

De ontwikkeling en verkoop van het nieuwbouwplan Roskam Landen is in volle gang. Op 17 april jl. hebben alle Hertmenaren de mogelijkheid gehad om mee te denken over de keuze voor de inrichting van het openbare groen. Tevens zijn die avond de inrichtingsplannen van de landschappelijke inpassing van de nieuwbouwlocatie getoond.

 

De aanwezigen is gevraagd om hun suggesties en opmerkingen te geven ten aanzien van twee gepresenteerde varianten van de openbare ruimte. De wensen van de betrokkenen zijn meegenomen en in overleg met de SGH, werkgroep woningbouw heeft dit geresulteerd in de inrichting zoals op de tekening, die u hier kunt downloaden, is weergegeven.


Er is een tussenoplossing ontworpen voor het openbare groen tussen de bestaande bouw en het nieuwbouwplan die zoveel mogelijk aansluit bij de huidige inrichting. De bestaande watergangen aan de linkerzijde van het nieuwbouwplan worden omgevormd tot wadi, waarbij de zuidelijke watergang met 1 meter zal worden verbreed. Daarnaast zal het bestaande groenplantsoen worden vernieuwd tot een bosplantsoen. In het inrichtingsplan is tevens ruimte gemaakt voor parkeren in het openbare gebied.


De verkoop van de woningen loopt voorspoedig, de eerste kavels zijn inmiddels verkocht. Er zijn in totaal drie kavels onverkocht, waarvan er momenteel één kavel onder optie is. Deze kavels bieden mogelijkheid voor de bouw van een vrijstaande woning. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Loes Temmink op (074) 265 8630.

 

Advertenties
(Uw banner hier?)