‘Knettergek en een naar mannetje’
ANKE TEN DAM SPREEKT ALS SLACHTOFFER IN RECHTSZAAK TEGEN OVERVALLER PLUS

‘Knettergek en een naar mannetje’

Ze is omringd door familie en vrienden. Het moet allemaal nog even bezinken. “Bij mij komt de klap altijd wat later.” Anke ten Dam maakte vrijdag gebruik van haar spreekrecht als slachtoffer van de overval op de Plus supermarkt op 18 maart vorig jaar. Zij stond toen oog in oog met een gewapende 48-jarige man uit Enschede die geld en sigaretten eiste van de supermarktmedewerkster. Een gebeurtenis die veel impact op haar had en haar uiteindelijk deed besluiten te stoppen met haar werk. Ze vertelde BorneBoeit er eerder over. Vastberaden was ze om bij de rechtszaak de overvaller te laten weten wat voor effect zijn handelen heeft gehad. Hopende ook dat het haar zou helpen om het voorval te kunnen verwerken, waarvan ze tot op de dag van vandaag nog de negatieve gevolgen ondervindt.

 

“Het was heel heftig en best moeilijk”, vertelt ze. “Ik zat eerst boven achter glas en moest naar beneden voor mijn verklaring. Toen begon ik echt te trillen en vond het heel eng. Zo dichtbij de dader, dan voel je toch weer die angst.” Ze vertelde over de gevolgen voor haar persoonlijk, de angst en de paniekaanvallen waarvan ze sindsdien last heeft. Een directe reactie van de verdachte zag ze niet. “We keken elkaar niet aan.”

 

Lang strafblad, moeilijke jeugd

Ze hoorde de dader zeggen dat hij het erg vond dat het Anke en haar collega zo had aangegrepen. De oprechtheid van zijn spijtbetuiging trekt Anke in twijfel. “Ik denk niet dat hij er een nacht van wakker ligt.” Het was allemaal niet de eerste keer dat de man in aanraking komt met justitie. “Twintig strafbare feiten. Diefstallen, inbraken, mishandeling en drugsgebruik. Als je dan op je 48ste zegt dat je in een keer je leven wilt beteren…… Dat had hij ook eerder kunnen bedenken! Volgens het psychiatrisch rapport zou hij ook geen gevoel hebben voor anderen.” Anke hoorde over het verleden van de man. “Zijn moeder een alcoholiste, een broer onder begeleiding. Als achtjarige jongen al op pad gestuurd zonder geld om boodschappen te halen. Geen gemakkelijke jeugd. Dat snap ik.” Medelijden kan ze echter niet voelen. “Die vent is gewoon knettergek, een trieste figuur en een naar mannetje!”

 

Tbs en celstraf

Van de overval wist de dader niet veel meer te vertellen. Hij verkeerde op dat moment onder invloed van drugs. De supermarkt kende hij omdat zijn stiefdochter in dezelfde straat woonde. Uit geldnood besloot hij tot de overval. Het wapen, waarvan Anke indertijd niet meer wist te vertellen dan dat het een ‘lang ding’ was, bleek een serieus jachtgeweer te zijn. Waar het is gebleven is vooralsnog een raadsel.

 

Tegen de verdachte is 2,5 jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak. “Hij wilde zelf tbs, maar ik hoop dat hij ook de celstraf krijgt. Tbs is vast ook wel zwaar, maar hij mag zijn straf nog wel even goed voelen.”

 

Hoe moeilijk het ook was, Anke is er trots op dat ze zelf haar verklaring heeft kunnen oplezen. Een medewerker van slachtofferhulp zat naast haar om het over te nemen als het niet zou lukken, maar dat bleek niet nodig. “Ik hoop dat het helpt. Sommige dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn als voor de overval en voor de rest heeft het gewoon tijd nodig. Ik hoop dat ik hiermee in ieder geval hém kan afsluiten.” (AJ)

 

Lees ook het eerdere interview met Anke ten Dam: Gewapende overval blijft Anke achtervolgen

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Nicole — 07 nov 2018
Ik vind dit te ver gaan om het verleden van de opa van mijn kleinkind zo op straat te gooien het is geen naar mannetje hij is een hele lieve opa en is ook maar een mens hij word hier zo op een vieze manier neer gezet dat ik stappen ga onder nemen.

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021