Natuur geabstraheerd op doek
24-02-2018
ALICE TEN VOORDE EXPOSEERT HAAR WERKEN IN SYNAGOGE

Natuur geabstraheerd op doek

Als authentieke Bornse is Alice ten Voorde blij met de expositie die vanaf zondag plaatsvindt in de Synagoge te Borne. Ze is geboren aan de Deurningerweg en, behalve een korte periode, altijd in het dorp gebleven. “Het is hier prettig wonen. Je kunt hier anoniem zijn in die zin dat Borne groot genoeg is om je eigen gang te gaan in je eigen dorp.”

 

Ze heeft eerder, in 2016, geëxposeerd in het Bussemakerhuis. “Je wordt vrolijk van haar schilderijen,” was de uitspraak van Liesbeth Hassink toen.

 

Van origine is Alice ten Voorde docent verpleegkunde aan het ROC in Hengelo. Nu is ze daar stagecoördinator voor een paar dagen in de week. De afwisseling tussen haar werk enerzijds aan het ROC en haar werk als schilderes, biedt haar veel ruimte om te schilderen. “Met collega’s praat ik wel over kunst. Het is verweven in mijn eigen leven.”

 

Schilderen als levensvulling

“Je moet iets doen wat je leuk vindt, wat bij jou past. Je ziet wel iets maar je moet wel iets doen wat je ook mooi vindt om te doen. Schilderen is dat voor mij. Ik ben begonnen met aquarelleren maar ben overgestapt op schilderen met acryl. Ik houd van vlot werken en van gelaagd werken. Ik begin dan ook altijd met een onderlaag waar je meestal niets van terugvindt. Dan werk ik verder in lagen. Soms zie je iets van een vorige laag terug. Dat is het prettige van acrylverf.

 

Ik ben een creatief persoon, ik houd van creëren. Ik heb ook wandkleden gemaakt, gebreid en quilten gemaakt. Schrijven vind ik ook leuk. Ik wil een product zien. Het proces van schilderen is fijn: je ziet fases in het schilderij en je wilt zien wat er ontstaat.

 

Ik heb wel een idee in mijn hoofd als ik begin, maar er kan al gaandeweg een heel ander beeld ontstaan. Ik pak een kleur en dan ontstaat altijd wel een verrassingscomponent. In het begin is een schilderij vaak figuratief, maar daarna zie je dat de voorstelling geabstraheerd wordt. Je herkent het onderwerp wel, maar is toch abstract geworden.

 

Voor de schilderijen gebruik ik zowel kwasten als het paletmes. In mijn atelier heb ik veel soorten kwasten, zowel met natuurlijke haren als kunstmatige. Iedere kwast geeft weer een eigen structuur, samen met de acrylverf, op het doek. Ik weet nu precies wat een kwast voor effect geeft en ik maak er gebruik van.”

 

Thema’s schilderijen

Het grootste thema voor Alice ten Voorde is de natuur en seizoenswisselingen. In de lente schildert ze wat `lichtere` schilderijen. Van bloemen bijvoorbeeld. Tijdens de expositie zijn grote schilderijen van bloemen te bewonderen. In de herfst en winter zijn de voorstellingen donkerder van kleur. Bossen en water zijn dan inspiratiebronnen. De afmetingen van de schilderijen zijn willekeurig gekozen. Een thema van bijvoorbeeld een paar schilderijen achter elkaar met hetzelfde onderwerp, maakt ze niet. Alice ten Voorde is doorgaans met drie schilderijen tegelijkertijd bezig. Is het werk `af`, dan zet ze het schilderij in haar woonkamer en kijkt er een paar weken naar. Soms wordt nog iets toegevoegd, soms iets weggehaald. Als iets wordt weggehaald, ontstaat vaak een totaal nieuw werk. “Een schilderij is af als het voor mij goed voelt en als het bij de koper op de juiste plaats hangt.”

 

Cursussen en kunstmarkten

“Nee, ik geef geen cursussen. Het is me wel vaak gevraagd maar tot dusverre doe ik het niet. Ik sluit het niet uit, misschien een kunstenaarsweek als vakantie voor deelnemers zou kunnen. Ik weet het nog niet. Ik heb wel een facebookpagina met veel volgers.

 

Van mijn werk heb ik wel kaarten laten maken. Sommige mensen kopen kaarten en zetten die in een lijstje. Niet iedereen kan een schilderij kopen en zo hebben ze toch werk van mij hangen. Dat vind ik leuk om te horen.

 

Ook sta ik wel op kunstmarkten. In Enschede, maar ook in Den Bosch en Wijk bij Duurstede. Na deze tentoonstelling gaat mijn werk naar een galerie in Breda. Ik hoop dat ze ook daar met plezier naar mijn werk kijken en ervan genieten want dat is belangrijk voor mij.” (AM)

 

Expositie: van 25 februari tot en met 15 april in de Synagoge. Zondags van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis. Zondag 25 februari is de officiële opening.

 

Website: www.alicetenvoorde.nl

info@alicetenvoorde.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van...
22-03-2021