'Al zingend brengen we plezier over'
27-02-2018
12,5 JAAR DAMESKOOR VÖLLE WILLE: 'HET MOET VOORAL OOK LEUK BLIJVEN'

'Al zingend brengen we plezier over'

Komende maandag, 5 maart, bestaan ze op de kop af twaalf-en-een-half jaar, de 38 dames en drie heren die samen het koor Völle Wille vormen. “Tijd voor een feestje”, aldus Toos Loman, de woordvoerster van het stel. Tot zover niets nieuws onder de zon, want van feestjes houden ze wel. Zo vierden ze hun vijfjarig bestaan samen met een orgelman op een ophaalbrug in Amsterdam en gaven ze - weer vijf jaar later - een geweldig familieconcert voor de aanhang, kinderen en kleinkinderen.

 

Ook hun ‘gewone’ optredens monden niet zelden uit in een feestje. Vers in het geheugen staat bijvoorbeeld nog het optreden in september vorig jaar, waar ze samen met Willeke Alberti de bewoners van Het Dijkhuis een onvergetelijke middag bezorgden. Of het jaarlijkse smartlappenfestival in Oldenzaal, de deelname aan Borne op z’n Best en het combiconcert met het Twents Shantykoor Bornse Maten. “Eigenlijk is het altijd wel leuk”, ventileert Toos, “op de een of andere manier weten we het altijd wel plezierig te maken.”

 

Zangkwaliteiten en choreografie

Het koor, deels ontstaan doordat vijf vrouwen in september 2005 dachten ‘wat onze mannen bij het Melbuul’n Piratenkoor kunnen, kunnen wij ook’ heeft in de achterliggende jaren een stormachtige groei doorgemaakt. In de beginjaren, toen nog onder leiding van dirigente Hetty Verhagen, zongen ze vooral smartlappen. “Hartstikke leuk, maar met de komst van onze huidige dirigente Marianne van der Post, maakten we een professionaliseringsslag. We gingen ook andere nummers zingen, nieuwe leden werden zorgvuldig getest op hun zangkwaliteiten en ook de choreografie, zeg maar onze houding en bewegingen, werd belangrijk”, aldus Toos.

 

De nu 38 leden, variërend van ‘jongeren’ (de 50-ers) tot 70-jarigen, hebben onderling een sterke band. Toos: “Het zal wel vrouw-eigen zijn. We willen er samen iets leuks van maken en zijn attent voor elkaar. Ja, er zijn zelfs hechte vriendschappen ontstaan, met een wandelgroep en een fietsclubje bijvoorbeeld. We zijn er voor elkaar en met elkaar. Het plezier dat we samen hebben, willen we ook uitdragen naar ons publiek en hen erin betrekken. Dat gezamenlijke enthousiasme maakt het juist zo leuk.”

 

Heel blij van Boudewijn de Groot

Het repertoire van de dames telt op dit moment 88 nummers. Jaarlijks valt er een handvol af en komt er weer een handvol bij. Songfestivalnummers, maar ook de luisterliedjes doen het goed. “Zelf worden we bijvoorbeeld heel blij van nummers van Boudewijn de Groot en Wim Sonneveld en, daar is ze weer… het Zeilen op de wind van vandaag van Willeke Alberti. En alles in het Nederlands, hè!”

 

En mannen? “Nee, dat gaat ‘m niet worden”, zegt Toos resoluut. “We hebben drie mannen in ons gezelschap: Ab van der Wagen op de accordeon, Jos Leushuis met de gitaar en Nico Gerritsen die het geluid en de opbouw verzorgt, dat is genoeg. We blijven een dameskoor, dat is onze kracht. Er staan zelfs al mensen op de wachtlijst.”

 

Komende maandag vieren ze hun feestje. Geen repetitie dus, zoals elke maandag, maar een gezellig onderonsje in de Bornse Synagoge. Aan het eind van het jaar staat er een verrassingsuitstapje op de rol. En ook dat zal ongetwijfeld weer uitmonden in een feestje. Op de vraag of het koor de 25 jaar zal halen, hoeft Toos geen seconde na te denken. “Als we blijven vernieuwen, voortdurend nieuwe aanwas krijgen en onze kernwaarde: 'het overbrengen van plezier’ kunnen vasthouden, dan maak ik me daar geen enkele zorg over!” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Maria gerritsen — 27 feb 2018
Mooi geschreven en goeie reclame voor Volle Wille. Top

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024