Nieuw Borns bier in de maak
02-03-2018
NA SUCCES BORISBIER BINNENKORT SPANJAARDBIER

Nieuw Borns bier in de maak

Het begon als een aardigheidje. De plaatsing van mammoet Boris in de Scholtenshof was voor Marcel Bergboer, onder andere dirigent van de Bornse Harmonie, aanleiding om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een echt Borns bier brouwen. Het Borisbier werd een instant hit. “Het is steeds weer op. Het blijft maar aan de gang. Er staat nu weer 45 liter te lageren en ook dat is alweer verzegd.” Het stoere bier is te koop bij onder andere de VVV, de Mitra, de Zuivelhoeve en De Barrique, maar regelmatig zijn de schappen leeg. Uitverkocht.

 

Speciaalbier is in trek. “Streekproducten zijn sowieso populair”, probeert Bergboer het succes te verklaren. “Het eigene, dat is misschien wel wat de mensen aanspreekt.” De musicus is er ondertussen behoorlijk druk mee om aan de vraag te voldoen. Desondanks neemt het enthousiasme allesbehalve af. Sterker nog, een uitbreiding van het assortiment is al in gang gezet.

 

Blond bier

“Over smaak valt te twisten. Het Borisbier is heel specifiek, donker, krachtig bier met een vleugje koffie. Daar moet je van houden. Een volgend bier moet makkelijk drinkbaar zijn.” Een blond bier moest het worden. “Lekker fris voor in de lente en de zomer.” Uitdrukkelijk geen pils. “Zeker niet! Dat is eenvoudig slobberwater!”

 

Net zoals met Boris moest er een koppeling komen met Borne. En als je het over Borne hebt, dan kom je al snel uit bij de indertijd allesoverheersende Spanjaardsfabriek. Dé textielfabriek van Borne, waar de halve Bornse bevolking werkte. Om het bier zomaar de naam te geven van de roemruchte Spanjaards wilde Bergboer echter niet. Hij nam contact op met Berith Salom, de vereniging van nazaten van Salomon Jacob Spanjaard, de grondlegger van het textielbedrijf. “De stichting was meteen heel enthousiast. Ik kreeg direct een plaatje opgestuurd van de oude fabriek. Als het Spanjaardbier klaar is zal ik het bestuur zeker uitnodigen om de introductie mee te vieren.”

 

Eerbetoon aan Spanjaard en de textielarbeiders

“Het nieuwe bier is in zekere zin een eerbetoon aan de fabrikant en zijn familie, die veel betekend hebben voor Borne, onder andere de oprichting van de Bornse Harmonie en de realisatie van het badhuis en de Bornse Synagoge, maar zeker ook een ode aan de arbeiders van toen, die hard moesten werken voor hun loon.” Kortom een bier voor alle rangen en standen.

 

Eén dezer dagen wordt het nieuwe Spanjaardbier gebotteld en als het voorjaar echt aanbreekt zal het verkrijgbaar zijn via dezelfde distributiepunten én uit de tap vloeien van Grandcafé De Steeg. (AJ)

 

Meer over het Borisbier en de Bierbrouwerij Borne in het eerdere artikel: Marcel Bergboer brouwt Borisbier

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 07 mrt 2018
Succes met Borisbier! Een goed initiatief en ga het proberen in april ...of bij De Steeg

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024

Nieuw Eethuis Borne op plek van Levi

Vijf maanden geleden verliet restaurant grillroom Levi haar pand aan de Hofstraat 10 in Borne....
20-01-2024