Stemmen ook voor mensen met een beperking
CLIËNTEN AVELEIJN IN GESPREK MET DE GEMEENTERAAD

Stemmen ook voor mensen met een beperking

Zorginstelling Aveleijn heeft in meerdere gemeenten het initiatief genomen om de gemeenteraadsverkiezingen meer toegankelijk te maken voor haar cliënten met een beperking. Zo zijn er bijvoorbeeld experimenten gestart om met voetstappen stembureaus beter vindbaar te maken en te werken met pictogrammen bij de tafels waar de stembiljetten worden uitgereikt.

 

In de gemeente Borne bleef het bij een bezoek aan het gemeentehuis, waar Anka Jacobs en Alexander Mulder van de VVD, samen met Harry Schothuis en Bert Oude Lansink van het CDA, de democratie en de functie van de gemeenteraad op een begrijpelijke manier uitlegden. Anka Jacobs trok de vergelijking met het samen beslissen over welk programma op de TV werd bekeken. “Wordt het voetbal of Heel Holland Bakt? Dat kan al snel op ruzie uitkomen. Wie wint er dan?”, vroeg ze. “Meestal de vrouwen”, was het gevatte antwoord. “In de raadszaal is iedereen gelijk”, legde Jacobs uit. “We praten en proberen er samen uit te komen.”

 

Moeilijke woorden

Aveleijn had van tevoren een aantal moeilijke woorden opgegeven. Woorden uit de communicatie van de gemeente zelf. Maar wat is ‘participatiesamenleving’, ‘inclusie’, ‘mantelzorg’ of ‘belangenbehartiger’? Alexander Mulder mocht het uitleggen in meer begrijpelijke taal. De gemeenteraadsleden zeiden zelf ook geschrokken te zijn dat de eigen communicatie dit soort ingewikkelde woorden bevat. “Zo leren wij hier ook wat van.”

 

Er werd een poging gedaan om uit te leggen waar de verschillende partijen in Borne voor staan. Er was een enkeling die zelf al de verkiezingsprogramma’s had doorgespit. Dat van het CDA was ‘veel te moeilijk’, van Borne-Nu ‘gewoon heel simpel’ en het partijprogramma van GroenLinks/PvdA ‘het gemakkelijkste leesbaar’. Zo valt er voor de volgende verkiezingen hier en daar nog wel winst te behalen om mensen met een beperking ook bij de verkiezingen te betrekken. “Gewone burgers snappen het misschien wel, maar wij niet”, werd er gezegd. Waarop Anka Jacobs uitriep: “Doe jezelf niet tekort! Geef gewoon aan wat je nodig hebt, dan kunnen we daar rekening mee houden.” (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024