Jubileum NEO groots gevierd
18-03-2018
VEEL ACTIVITEITEN IN KADER VAN NEO 100 JAAR

Jubileum NEO groots gevierd

Op 11 mei 2019 bestaat de voetbalvereniging RKSV NEO honderd jaar. Het jubileum gaat groots gevierd worden met een jaar lang activiteiten in aanloop naar het bereiken van de mijlpaal. Al meer dan twee jaar geleden is een groep van vijftig tot zestig vrijwilligers begonnen plannen te maken, zodat vanaf 11 mei aanstaande het gehele jaar bol staat van festiviteiten. “Als we iets willen, dan moeten we het ook groot aanpakken”, vertelt Gerard Schwering over de insteek van de club met betrekking tot het jubileum. “Het gaat ons er om dat heel Borne weet dat NEO 100 jaar bestaat!”

 

Oprichtingsvergadering

De aftrap van het eeuwfeest is op 11 mei 2018. Dan wordt de oprichtingsvergadering nagespeeld. BVV Borne bestond al, maar zoals dat toen was met de verzuiling diende er ook een katholieke voetbalvereniging te komen. “Er werd vergaderd bij bakkerij Homan aan de Koppelsbrink en in het St Josephgebouw aan de Ennekerdijk werd uiteindelijk Borne Vooruit opgericht.”

 

In Oud Borne, vlakbij de voormalige bakkerij wordt voor genodigden en leden de officiële oprichtingsvergadering nagespeeld in historische kledij. “Nazaten van de oprichters hebben ook een rol, zoals van Deterd en de toenmalige veldwachter.” De official van de KNVB is de uitzondering op de regel, maar er zal overwegend Twents gesproken worden. “En de pastoor is er natuurlijk ook bij.”

 

Alle volwassen leden van NEO zijn voor het gebeuren uitgenodigd en zullen zoveel mogelijk ook in kleding van toen komen. Na de acteerklus zal het speciaal voor NEO door hobbybrouwer Bert Wanders gebrouwen jubileumbier gepresenteerd worden, net als de nieuwe jubileumshirts.

 

De eerste wedstrijden van Borne Vooruit, dat in 1923 wegens verwarring met de andere club in Borne werd omgedoopt tot RKSV NEO, werden gespeeld vlakbij waar nu IKEA gevestigd is. “Het veld werd voor 12 gulden per jaar gehuurd of zo. En de koeien moesten er eerst afgejaagd worden”, weet Schwering. Desondanks werd het elftal meteen het eerste jaar al kampioen.

 

Jeugd en jubileumtoernooien

Een dag na de oprichtingsvergadering, op 12 mei dus, is het feest voor de jeugd met een groots opgezet spelcircuit. De oudste jeugd mag zich afmatten bij het politietrainingscentrum aan de Hosbekkeweg. Gedurende het jaar zullen bestaande toernooien met allerlei extra toeters en bellen een jubileumtintje krijgen. En ook de NEO wielerploeg doet een duit in het zakje met een wielertoertocht op 3 juni.

 

Badeendjesrace

Op diezelfde datum vindt ook de badeendjesrace in de Bornsche Maten plaats. “We hopen dat de opbrengst een bijdrage zal leveren aan de onkosten van het hele jaar. We weten niet of Wout Weghorst nog verkocht wordt tenslotte”, lacht Schwering. De badeendjesrace sluit aan bij het Beekparkfestival. De jubileumcommissie wil zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande evenementen. Zo wordt er deelgenomen aan de Ronde van Borne tijdens de Melbuul’ndagen. “We gaan de pauzes opvullen met alles wat rolt, de gekste dingen.” Op 1 januari duikt een delegatie in de Stroom-Esch vijver bij de Nieuwjaarsduik, is er deelname aan de carnavalsoptocht en de club levert zelfs Living Statues voor Borne op z’n Best 2019.

 

En meer ….

Een reünie kan natuurlijk ook niet ontbreken. Deze zal op 6 april 2019 plaatsvinden. Dan wordt ook het jubileumboek gepresenteerd. “Daarin nemen we nog zoveel mogelijk mee wat er dit jubileumjaar wordt gedaan. Het wordt echt een collectorsitem!”

Op 11 mei 2019, exact op de 100e verjaardag, wordt het jubileumjaar afgesloten met een knallend eindfeest.

 

En dat is eigenlijk nog niet eens alles. Er is nog een oktoberfeest, een keepersbattle, een pokertoernooi en Fifa-toernooi en voor de G-teams staat er eveneens een groot toernooi op het programma. “En misschien hebben we links en rechts nog wel een verrassing”, zegt Schwering met pretlichtjes in de ogen. Aan ideeën ontbreekt het in ieder geval niet. “Het begint nu echt te leven. En het is fantastisch om mee bezig te zijn!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Mirjam Pol wint Balkan rally

De zevenvoudige Dakar rally deelneemster liet zich tijdens de laatste etappe-dag van de Balkan...
21-09-2019

Sportieve strijd en vooral plezier

Woensdagmorgen trokken ruim 500 basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 naar de sportvelden...
18-09-2019

Mirjam Pol houdt zich prima staande

Na twee wedstrijddagen in de Balkan rally staat Mirjam Pol vierde algemeen. De rally die in...
16-09-2019

Met bonzende harten op de Harley

Sinds november 2017 is Oude Monnink Motors gevestigd op De Veldkamp. In amper twee jaar tijd is...
16-09-2019

Fraaie opening Dexter Oude Egberink

De competitie binnen de Bornse Dam Vereniging is weer van start gegaan. Dexter Oude Egberink...
16-09-2019

Borhave verliest van Handbal Venlo

Het was zaterdagavond, zoals altijd, weer gezellig in sporthal ’t Wooldrik in Borne, de...
15-09-2019