Duif ontregelt verkiezingsproces Hertme
RAADGEVEND REFERENDUM: BORNE STEMT VÓÓR

Duif ontregelt verkiezingsproces Hertme

Vrijdagmorgen werd door burgemeester Rob Welten, notariskantoor Kuhlmann, Hulshof & De Kok, Martijn Scheffers van het Openbaar Ministerie in Zwolle én Rien Harmsen van de gemeente Borne, het proces-verbaal ondertekend waarmee de goedkeuring aan de procesgang rondom de verkiezingen van afgelopen woensdag werd verleend.

 

In een korte toelichting verklaarde Rien Harmsen dat er bij de telling is geconstateerd dat er 16 stembiljetten op de verkeerde stapel zijn terechtgekomen, waardoor een verschil van drie stemmen tussen verschillende partijen is ontstaan. Dit verschil had uiteindelijk geen consequenties voor de eerder gemelde einduitslag.

 

Opvallende zaken

Wel waren er op enkele stembureaus aantekeningen gemaakt die in het uiteindelijke proces-verbaal worden meegenomen. Zo is bij het stembureau Bornse Harmonie een kiezer geweigerd die geen getekende volmacht had en zou het stembureau drempelloos gemaakt moeten worden. Ook bij het stembureau Iemnschelf bleek de toegankelijkheid voor mindervaliden -tegen eerder gemaakte afspraken in- onvoldoende, terwijl op een aantal adressen geen kandidatenlijsten zijn bezorgd.

 

Meest opvallende in het geheel was echter de aantekening op het proces-verbaal van het stembureau in Hertme. Daar bleek om 15.45 uur een duif zich in een net bij het voetbalveldje, vlak achter het stembureau, te hebben vastgevlogen. Twee van de drie stembureau bemanners haastten zich vervolgens naar buiten om de duif uit zijn lijden te verlossen en zijn vrije vlucht te hergeven. Dat lukte. De op dat moment aanwezige kiezers hadden begrip voor de vertraging en konden even later het uitbrengen van hun stem vervolgen.

 

Uitslag Raadgevend referendum

Behalve dat er afgelopen woensdag werd gestemd voor een nieuwe Gemeenteraad, konden mensen ook stemmen vóór of tegen het Raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In de gemeente Borne brachten 9.600 kiesgerechtigden hun stem uit. Daarvan bleken er 401 blanco ter zijn; 21 stemmen waren ongeldig. Van de overgebleven 9.178 overgebleven geldige stemmen bleek 53,8 procent vóór de invoering van de wet te zijn, 46,2 procent was tegen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024