Basisscholen krijgen les in veiligheid
JAN SCHAAD (11) VAN DE VONDER 10.000STE LEERLING RISK FACTORY TWENTE

Basisscholen krijgen les in veiligheid

In alle vroegte maandagmorgen bracht groep 8 van basisschool De Vonder een bezoek aan Risk Factory Twente, dat gevestigd is op de voormalige Vliegbasis Twenthe. De groep van juf Eefje Kenkhuis was de 394ste school die weleens met eigen ogen wilde zien wat veiligheid betekent, waar het brandgevaar schuilt, wat de risico’s zijn van internet- en alcoholgebruik en hoe 112 nu precies werkt. Wat ze niet wisten was dat een van de leerlingen uit hun groep ook nog eens de 10.000ste was, die bij het veiligheidseducatiecentrum naar binnen stapte…

 

Intentieverklaring Bornse basisscholen

Alle reden voor een feestje dus en daarom waren ook Stephan Wevers, brandweercommandant Twente en initiatiefnemer van Risk Factory, burgemeester Rob Welten (tevens namens de Veiligheidsregio Twente), alsmede Frank Konings van de Stichting Komt en Ralf Dwars van de stichting Marcant bij de feestelijke ontvangst present. De laatste drie ondertekenden onder het toeziend oog van de leerlingen een intentieverklaring waarin alle twaalf Bornse basisscholen zich voor drie jaar aan elkaar verbinden door het interactieve veiligheidseducatieprogramma bij de Risk Factory te volgen.

 

En omdat bij een feestje natuurlijk ook cadeaus horen, kreeg de juf een cadeaubon overhandigd die ze met haar groep aan een buitenactiviteit kan besteden en kon Rob Welten (‘hee, ik ken u van de carnavalsoptocht’, aldus een van de leerlingen spontaan) de gelukkige Jan Schaad als 10.000ste blij maken met een T-shirt van Risk Factory en een verrassingspakket.

 

Welten: “Ik ben enorm blij met het feit dat elke Bornse basisschoolleerling de Risk Factory gaat bezoeken. Het leidt tot een hoog veiligheidsbewustzijn en een focus op zelfredzaamheid. Voor nu en in de toekomst. Dat is niet alleen goed voor de kinderen en hun eigen omgeving, maar ook voor de gemeente Borne.”

 

Succesformule

Na de officiële plichtplegingen gingen de leerlingen ‘op avontuur’ door het complex, waar ze spelenderwijs met tal van veiligheidsaspecten in aanraking kwamen. Zo ervoeren ze wat een ‘dode hoek’ in het vrachtverkeer betekent en ontdekten ze in een nagebouwde woning welke gevaren er schuilen als het gaat om brandveiligheid. Jaarlijks bezoeken inmiddels 4.400 basisschoolleerlingen het centrum. “Een succesformule”, aldus Wevers, “die zo links en rechts in het land al navolging krijgt”. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 26 mrt 2018
"Veiligeid is bewust genomen risico".
Goede zaak om kinderen zo jong mogelijk bewust te maken van de risico's die zij in het dagelijks leven lopen.

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023