Opening `Op expeditie`
GEDEPUTEERDE HESTER MAIJ OPENT TENTOONSTELLING IN KULTURHUS

Opening `Op expeditie`

De eerste kinderen van groep 5 van de Jan Ligthartschool zitten klaar voor de interactieve rondleiding over Boris de Mammoet in de bovenzaal van het Kulturhus. Vandaag opent gedeputeerde Hester Maij deze tentoonstelling. Ook vertegenwoordigers van de gemeente, Michel Kotteman, en vertegenwoordigers van Natura Docet Wonderrijck zijn aanwezig. Kunstenaar Patrick Josso, zijn vrouw Monique en zijn zoon wonen de opening bij. Leo Congert, de samensteller van de Boristentoonstelling van voorjaar 2017 vertegenwoordigt de Heemkundevereniging Borne.

 

Opening door Hester Maij

Frank Vennegoor, cultuurmedewerker Kulturhus en gemeente, neemt als eerste het woord. Hij verwelkomt de aanwezigen en geeft aan dat dit project een onderdeel is van een breder programma op de Bornse scholen. Bij Kunst in de Klas en Poëzie in de klas komt deze tentoonstelling ook wel aan de orde. Daarna bedankt hij de vele medewerkers en sponsoren bij deze tentoonstelling. Hij geeft het woord aan Hester Maij.

 

Zij geeft aan het prettig te vinden als gedeputeerde van onder andere cultuur deze tentoonstelling te kunnen openen. “Boris is na een kwart eeuw weer terug in Borne. En niet alleen een tentoonstelling over hem, maar ook een leerprogramma met allerlei activiteiten rondom Boris. Ik heb Boris nog even in het parkje zien staan toen ik met de auto langsreed. Dank zij de inzet van velen lukt het om een leuk, uitdagend en goed programma aan cultuuronderwijs te geven. Dat past in de huidige tijdgeest. Boris is een onderdeel van het erfgoed van Borne, daarom staat Boris centraal.”

 

In de tentoonstelling

Hester Maij geeft er de voorkeur aan om samen met de kinderen de tentoonstelling te openen. Groep 5 van de Jan Ligthartschool staat klaar op de trap en de voorste kinderen krijgen een schaar in de handen. Hester Maij, gedeputeerde, Michel Kotteman, wethouder Borne en Eric Mulder, conservator Wonderrijck, helpen bij het doorknippen van het lint.

 

Daarna leest Lucia, een van de leerlingen, geholpen door Hester Maij, het gedicht Mammoet van Ingmar Heytze voor. Daarmee was de tentoonstelling geopend.

 

Kinderen aan het werk

Binnen de kortste keren zwermen de kinderen (ze hadden al eerder voorlichting beneden in de bibliotheek gekregen) uit over de tentoonstelling. Gewapend met een gelamineerde foto met tekst struinen ze te tafels af want er moet gewerkt worden, de teksten lezen en de afbeeldingen goed bekijken.

 

Vol overgave doen ze dat: Dylian: “De tentoonstelling is leuk. Ik heb de sabeltandtijger en een leeuw gezien. Ik wil ook nog wat rondkijken. Dieren vind ik wel heel erg leuk maar thuis hebben we er geen.” Jelke heeft eens goed naar de mammoet gekeken: “Die heb ik al gezien en ik heb geleerd dat olifanten en mammoets familie van elkaar zijn. Ik vind het ook een mooie tentoonstelling.”

 

Leerkracht Chantal Schrooten: “De kinderen gaan met de uitgereikte bladen een tijdlijn uitzetten. Ze moeten wel alles gelezen hebben om de tijdlijn in goede volgorde te krijgen. Ik vind het bijzonder dat wij de eersten zijn en meehelpen bij de opening.”

 

Begeleidsters tentoonstelling

Evelien Gerrits, educatieve medewerkster Wonderrijck, en Truke Braakhuis, vrijwilligster, begeleiden de schoolkinderen. Bijzonder is wel dat Truke Braakhuis oud-leerkracht aan de basisschool in Borne is geweest: “We wisselen elkaar af. Ik vind het leuk om te doen want ik heb natuurlijk de geschiedenis van Borne meegemaakt. Zowel de vondst van Boris' botten als de vondst van de elandbotten bij de bouw van Het Dijkhuis maakte ik mee.”

 

Evelien Gerrits werkt dan met de kinderen de tijdlijn uit. Vol ijver werken zij er aan. Gedurende de maanden april en mei 2018 is de tentoonstelling voorbehouden aan de scholen. In juni mag iedereen komen kijken naar Boris, zijn botten en zijn tijdgenoten. De originele botten zijn door de TwentseWelle uitgeleend; de overige materialen door Wonderrijck Twente en de Heemkundevereniging Borne. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Boris en tijdgenoten tentoonstelling in Kulturhus


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024