‘Geen rare dingen’ in grondexploitatie
TEKORTEN OP BORNSCHE MATEN EN DE VELDKAMP

‘Geen rare dingen’ in grondexploitatie

Jaarlijks wordt de zogenaamde Meerjaren Prognose Grondexploitatie vastgesteld als een soort inventarisatie hoe het er voor staat met de financiële risico’s op projecten als de Bornsche Maten en bedrijventerrein De Veldkamp. Worden er grote verliezen verwacht in een termijn van 10 jaar, dan moeten er voorzieningen getroffen worden. Lijkt het allemaal in winst te resulteren, dan kan er uit die reservepot weer wat uitgehaald worden.

 

Bornsche Maten

Voor de Bornsche Maten wordt een tekort op de exploitatie voorzien van iets meer dan 130.000 euro. Ooit liepen die verwachtingen in de miljoenen negatief, dus in die zin valt het mee. Maar ondanks het feit dat de nieuwbouwwijk erg in trek is en de kavels als warme broodjes over de toonbank gaan, toch nog een tekort. Het heeft volgens burgemeester Rob Welten alles te maken met het feit dat Borne, door regionale afspraken, minder mag bouwen dan eerder de bedoeling was.

 

Was het oorspronkelijk het plan om in de Bornsche Maten 3500 woningen te bouwen, nu zijn dat er nog maar 2300. Er zouden te veel bouwplannen zijn in de regio, er moest geschrapt gaan worden. Het was vooral buurman Hengelo die vond dat het op de Bornsche Maten allemaal maar minder moest worden. Borne moest alle bestuurlijke zeilen bijzetten om de schade te beperken. Of de regionale afspraken op het huidige niveau blijven is de vraag. Inmiddels gaan er geluiden op dat er juist weer te weinig gebouwd wordt. Wethouder Herman Mulder schat in ieder geval de kans dat er opnieuw ingekrompen moet worden resoluut op ‘nul procent’.

 

De Veldkamp

Afboeken en inkrimpen is ook al jaren aan de orde met de plannen voor bedrijventerreinen. “We zouden ooit zelfs 115 hectare uitgeven, nu is dat nog maar 27 hectare”, legt wethouder Michel Kotteman uit. En met die 27 hectare op industrieterrein De Veldkamp verliep het de afgelopen periode uiterst moeizaam. Nu staat er een verwacht verlies van 23 miljoen in de boeken, waarvan er overigens ‘slechts’ 7 op het conto van Borne komen. De rest is voor rekening van Hengelo, dat samen met Borne het bedrijventerrein exploiteert. De verwachte verliezen zijn niet onverwacht. “Natuurlijk zijn er zorgen en risico’s. Hoe minder tekort, hoe beter. Maar het is wel het gevolg van een aantal magere jaren.”

 

Al met al geeft de Meerjaren Prognose Grondexploitatie vooralsnog geen slapeloze nachten bij burgemeester en wethouders. Er zijn geen ‘rare dingen’ en er is geen sprake van ‘enorme fluctuaties’, zijn de conclusies. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 07 apr 2018
De kost gaat voor de baat, roeptoetert de progressieve ondernemende bestuurder. Risico nemen en beheersen vraagt echter om kundigheid.
De Bornse Maten heeft vol de wind in de zeilen, maar toch geen plusje: te veel risico genomen?
De Veldkamp is echter echt heul zorgwekkend, portefeuillehouder! Lijkt op XL Businesspark, maar dan XS, maar helaas geen gedeelde portefeuille. Hoe zien de structurele exploitatiekosten qua onderhoud/ afschrijvingskosten er eigenlijk uit?
Jos Lansink — 06 apr 2018
Het verwachte verlies op 27 hectare industriegrond is 23 miljoen dat is per hectare 850.000 euro per hectare. Dit afdoen op crisisjaren economie vind ik onbestuurlijk gedrag. Risico’s bij dit soort projecten worden straks gedragen door de burgers. En die hebben geen inspraak gehad om dit soort risico te nemen.
Jos Lansink — 06 apr 2018
Het verwachte verlies op 27 hectare industriegrond is 23 miljoen dat is per hectare 850.000 euro per hectare. Dit afdoen op crisisjaren economie vind ik onbestuurlijk gedrag. Risico’s bij dit soort projecten worden straks gedragen door de burgers. En die hebben geen inspraak gehad om dit soort risico te nemen.

Energietransitie aan beide zijden van de grens

Kennis en ervaring uitwisselen over de energietransitie, daar ging het donderdagmiddag om in Het...
27-02-2020

Tevreden over gezamenlijke Sociale Dienst

In 2013 startten de gemeenten Borne en Hengelo een samenwerking op het gebied van sociale zaken....
26-02-2020

BOP gaat verkeersveiligheid onderzoeken

Meer dan 300 lezers lieten hun stem gelden in de poll waarin we vroegen een voorkeur aan te...
24-02-2020

Infoavond over Borne Schoon

Op zaterdag 21 maart is weer de jaarlijkse actiedag Borne Schoon. Ruim honderdvijfentwintig...
24-02-2020

‘Geen aanleiding wijziging vuurwerkbeleid’

In antwoord op schriftelijke vragen van het CDA naar aanleiding van de maatschappelijke...
19-02-2020

Grootschalige renovatie gemeentehuis nodig

Het gemeentehuis is gebouwd in 1988 en kent nu een aantal functionele en technische beperkingen....
19-02-2020