Grondbezitters ook eigenaar groen
17-04-2018
REDELIJKE BELANGSTELLING VOOR INRICHTINGSPLANNEN ROSKAM LANDEN

Grondbezitters ook eigenaar groen

In het Hertmese Hof in Huis werd dinsdag tussen 17.00 en 19.00 uur door de gemeente Borne een inloop georganiseerd, waarbij de inrichtingsplannen van het openbaar groen en de landschappelijke inpassing van de nieuwbouwlocatie Roskam Landen nader konden worden toegelicht. “Bijzondere plannen”, aldus projectleider Iris Scholten van de gemeente, “want de eigenaren van de kavels worden straks via een zogenaamde mandeligheid ook eigenaar van het openbare groen”.

 

Het ontwerpbestemmingsplan van de nieuwbouwlocatie ligt er al bijna een jaar. Nu komt de vaart erin en is er samen met een klankbordgroep zorgvuldig wgekeken naar de meest geschikte invulling. “Soms gingen we misschien ineens wel iets té snel en vergaten we onze plannen zorgvuldig vooraf te communiceren”, vult Jos Immerman van de gemeente aan. “Maar met deze inpassingsplannen hopen we dat weer goed te maken, want een breed draagvlak is simpelweg noodzakelijk.”

 

Flexibele kaveluitgifte

De kavels, waarschijnlijk zo’n 6 tot 8 stuks, worden flexibel uitgegeven, hetgeen betekent dat de koper in principe zijn eigen kavelgrootte kan bepalen, mits het past in het totale uitgifteplan. De eerste vijf belangstellenden hebben zich inmiddels gemeld. Gezamenlijk worden ze dus straks ook de eigenaar van het openbare groen, zoals het ingeplande bosplantsoen en de wadi.

 

Scholten: “We willen ermee bereiken dat de nieuwe bewoners samen optrekken om de locatie ook echt groen te houden, het bevordert de sociale cohesie en voorkomt dat individuele bewoners op eigen houtje dingen gaan doen die de buurman eigenlijk minder plezierig vindt.”

 

Voor de inloop dinsdagavond bestond een redelijke belangstelling vanuit de Hertmese gemeenschap. Scholten en Immerman gaven uitvoerig tekst en uitleg over de plannen die door de landschapsarchitecte Carien ten Cate van Royal HaskoningDHV zijn ontwikkeld. Er kwamen vragen of een wadi nu wel echt noodzakelijk is, welke diepte zoiets krijgt en zo meer. Ook kon een informatieformulier worden ingevuld, waarin suggesties en voorstellen tot aanpassing aangedragen kunnen worden. Volgens Scholten worden alle ideeën en wensen waar mogelijk meegenomen in het uiteindelijke plan.

 

De verwachting is dat na de bouwvak de schop echt de grond in kan. De riolering is inmiddels aangelegd, de nutsbedrijven zijn er nu aan het werk en als dat klaar is, kan de bouwstraat worden aangebracht. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024