Anneke Broekman kandidaat wethouder VVD
LIBERALEN SORTEREN VOOR OP PLEK IN COALITIE

Anneke Broekman kandidaat wethouder VVD

Het ervaren Enschedese raadslid Anneke Broekman heeft zich beschikbaar gemeld als kandidaat wethouder voor de VVD Borne. Zestien jaar maakte zij deel uit van de gemeenteraad in Enschede, waarna ze het tijd vond om het stokje over te dragen. “Een zware kandidaat”, meent lijsttrekker Anka Jacobs (foto boven). “Ik ben erg van haar onder de indruk.”

 

Verkiezingswinst verzilveren

De VVD Borne wil graag de verkiezingswinst verzilveren en na jaren oppositie voeren nu deel uit gaan maken van de coalitie. “We hebben heel goed gekeken naar onze capaciteiten en kwamen tot de conclusie dat we op dit moment niet de juiste mensen hebben om als wethouder te kunnen functioneren. Dus zijn we op zoek gegaan.” Jacobs wilde graag een vrouwelijke kandidaat en denkt met Broekman de meest geschikte persoon gevonden te hebben, die diverse portefeuilles in haar politieke loopbaan onder haar hoede heeft gehad en ook in de regio een rol heeft gespeeld. Wethouder was ze nog niet eerder.

 

'Nog niet breder gekeken'

Hoe groot de kans is dat de VVD ook daadwerkelijk zal gaan besturen durft Jacobs niet te zeggen. “Naar aanleiding van de eerste gesprekken over het raadsprogramma dinsdagavond zijn we wel bezorgd. Informateur Jeroen Goudt gaf wel bijzonder veel aandacht aan het CDA en GB90. Een stabiel college niet moeten willen veranderen is natuurlijk ook wel een argument.” Dat zou betekenen opnieuw CDA, GB90 en Borne-Nu. Voor Jacobs echter niet vanzelfsprekend. “Ik heb de indruk dat er nog niet breder gekeken wordt. Niemand heeft ons op wat voor manier dan ook benaderd.” De VVD is met drie zetels nu de derde grootste partij. “Je moet luisteren naar de kiezer.”

 

Onder indruk gebaar GB90

Als mogelijke coalitiepartners voor de VVD denkt Jacobs in ieder geval aan GroenLinks/PvdA. “We hebben veel gemeen en vullen elkaar goed aan. Het CDA zit er waarschijnlijk automatisch in, want zo gaat dat in Borne.” Aan de andere kant is ze onder de indruk van het gebaar dat GB90 dinsdag maakte met betrekking tot het dossier Verbindingsweg. De partij zei open te staan voor een alternatief, als dat er zou zijn.

 

“Het verraste mij. Ik vond het heel mooi. Je kunt wel halsstarrig blijven vasthouden aan de Totaalvisie, maar er verandert zo veel. In de politiek moet je niet altijd de hakken in het zand zetten.” Ook de VVD heeft een tekst in voorbereiding over de Verbindingsweg die wellicht iets genuanceerder is dan het harde verkiezingsstandpunt dat de weg er onder geen voorwaarde mag komen. Hoe die tekst luidt houdt Jacobs nog even voor zich. Het is niet chique om dat met de pers te delen voordat de andere politieke partijen op de hoogte zijn.

 

Komende donderdag wordt er onder leiding van Jeroen Goudt opnieuw gesproken over het raadsprogramma en worden de piketpaaltjes ongetwijfeld weer iets verder verzet. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024