Weg vrij voor noodlokalen Vonder
KREDIET VOOR VERKEERSMAATREGELEN VAN DE ESCH NAAR ‘T IEMNSCHELF

Weg vrij voor noodlokalen Vonder

De gemeenteraad heeft dinsdagavond een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgegeven voor de tijdelijke plaatsing van zeven noodlokalen in de Bornsche Maten. Nodig, omdat de uitbreiding van basisschool De Vonder op een plek komt waar volgens het bestemmingsplan woonhuizen gepland staan. Feitelijk een formaliteit, de beslissing om de noodlokalen in de wijk te plaatsen was al eerder genomen en het budget ervoor (9 ton) al vrijgemaakt. Neemt niet weg dat de SP en de VVD de kans namen om nogmaals hun kanttekeningen bij de gang van zaken te plaatsen.

 

Kanttekeningen

Mieke Visser (SP) had het over ‘feiten en aannames’ die ‘achterhaald bleken’. De kans is volgens de partij groot dat in 2020 de noodvoorziening alweer vol is. Visser riep op om samen met scholen en ouders onderzoek te doen naar de behoefte aan onderwijshuisvesting in de Bornsche Maten, om beter inzicht te verkrijgen. Mede ook vanwege de gelijktijdige zoektocht naar een permanente oplossing. Jan van Helvert (VVD) had het over een ‘plan B’, voor het geval de plaatsing van noodlokalen zou worden vertraagd vanwege zienswijzen en beroepsprocedures. De partij had zelf wel een plan B: de Eschlocatie in het centrum openhouden en bovenbouwgroepen van De Vonder bij de Iemnschelf te laten intrekken. “Scheelt weer een miljoen, die je kunt besteden aan een permanente oplossing. Bijkomend voordeel: maatregelen om de schoolroute voor kinderen van De Esch veiliger te maken zijn dan ook niet nodig.”

 

Verkeersmaatregelen De Esch richting Iemnschelf

Voor het veiliger maken van die schoolroute van het centrum richting de Stroom Esch is 150.000 euro nodig. Het plan behelst onder andere het aanpassen van de fiets- en wandelpaden in de Bekenhorsttunnel en het verharden van verbindingen richting rotonde Bonte Koe, achter ’t Dijkhuis. Volgens Ellie Verschoor (GB90) waren ouders er blij mee, maar ‘niet blij genoeg’. Er blijven zorgen over bijvoorbeeld het vrachtverkeer over de route. Daarnaast had men graag gezien dat de maatregelen met de in het leven geroepen verkeerscommissie van de school waren besproken.

 

Complimenten

Bram Donkers (GroenLinks/PvdA) daarentegen was over de verkeersmaatregelen vooral complimenteus. “Er worden met de aanpassingen van de schoolroute meerdere doelen gediend, dat is een sterk punt.” Bovendien was er bij schoolsluitingen in het verleden nooit sprake van verkeersmaatregelen. “Nu is dat dus anders. Misschien is er ook meer verkeer dan toen en heeft het iets te maken met de volle tribunes bij de behandeling van het Integraal Huisvestingsplan (IHP)”. Er was veel protest vanuit basisschool De Esch op het moment dat de beslissing speelde om de centrumlocatie te sluiten.

 

Reactie wethouder Martin Velten

Demissionair wethouder Martin Velten wilde niet opnieuw de discussie aangaan over de noodzaak van de noodvoorziening in de Bornsche Maten en ook niet over het IHP. “Daar hebben we al over gedebatteerd.” Volgens Velten waren zowel de noodlokalen als de verkeersmaatregelen overlegd met de medezeggenschapsraden van de scholen. Van ‘onrust’ bij ouders, waar zowel van Helvert als Verschoor het over hadden, wilde hij afstand nemen.

 

De gemeenteraad ging akkoord met zowel de ‘verklaring van geen bedenkingen’ als het beschikbaar stellen van een krediet voor de aanpassing van de schoolroute voor leerlingen van De Esch richting Iemnschelf. De bedoeling is dat met ingang van het nieuwe schooljaar één en ander z’n beslag krijgt. (AJ)

 

Meer over de noodlokalen en de verkeersmaatregelen:

Noodlokalen uit Zeeland naar Borne

Maatregelen fietsroute leerlingen De Esch

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 26 apr 2018
Jammer dat de Hooiberg niet 3 jaar is aangehouden.
Ron Hartman — 26 apr 2018
@BB; de kosten waren de oorzaak? Daarom nu toch juist ook veel verzet tegen de hoge tijdelijke kosten terwijl de Eschschool voor dat bedrag volledig gerenoveerd kon worden. Het echte probleem zit in het feit dat we nog steeds op geloof gebaseerd onderwijs in onze seculiere maatschappij hebben, die (in Borne) samen bepalen dat op elk instroompunt, 2 geloven (cq stromingen) zetelen. Waarom zouden BM ers niet tijdelijk naar de Esschool en andere onderbezette scholen in het ''andere'' Borne kunnen? Het is m.i volstrekt terecht dat de ouders die in het Centrum wonen, op z'n zachtst gezegd menen dat op 1 zo'n kussen, de onderdeur bepaalt.
BB — 25 apr 2018
@ouder Esch school: wat een grote woorden (discriminatie, hersenloos, doden, rechtvaardigheid).
Ook ik ben ouder, maar kies voor eigen verantwoordelijkheid. Als ik denk dat het niet veilig is, dan leer ik mijn kinderen daarmee om te gaan of begeleid ze. En lopend naar school is geen recht hoor. In Borne is er altijd een school binnen 5 tot 10 minuten op de fiets bereikbaar.
Helaas moesten er keuzes gemaakt worden ivm kosten. Die keuzes zijn gemaakt. Dat betekent dat er nu gericht wordt op uitbreiding van de Vonder.
Ouder Esch school — 25 apr 2018
Waarom steeds weer de Esch school?
Ik zal het nogmaals uitleggen
In het centrum van Borne wonen ook kinderen. Deze kinderen gaan ook naar school. Alle kinderen in Borne moeten door wethouder Velten gelijk behandeld worden. Waarom moeten de kinderen in de Bornsche maten in hun eigen wijk naar school kunnen op een veilige en kindvriendelijke manier. Waarom moeten de kinderen die in het centrum wonen op een onveilige en totaal niet kindvriendelijke manier naar school.
Nog even voor degene die het totaal niet begrijpen:
De kinderen die in het centrum wonen kunnen nooit meer lopend naar school;
De kinderen die in het centrum wonen moeten of de bekenhorst over, weerselosestraat inclusief vrachtverkeer over, spoor over, europastraat over en prins bernhardlaan over!
Dus mensen die onze weerstand niet begrijpen zijn hersenloos, hebben geen kinderen en hebben het juist niet begrepen!!!
Gelijke behandeling voor alle kinderen in Borne? Nee, discriminatie en de kinderen van de Esch school moeten risico’s nemen om bij een school te komen, met in het ergste geval de dood als gevolg! Blijkbaar wil iedereen hierop wachten, op het eerste ongeval!
De ouders van de Esch school gaan door totdat er rechtvaardigheid is: de kinderen in het centrum hebben recht op een eigen school, net zoals alle andere woonwijken in Borne!!
BHM — 25 apr 2018
Deze noodlokalen zullen uiteraard nodig zijn maar 900000 euro voor 4jaar ,dat gaat echt te ver. Er worden nog 1200 woningen bijgebouwd dus zal er over een jaar of 3 wel besloten worden dat er een nieuwe school bij moet komen. Het is diep triest dat er zo met gemeenschapsgeld word omgegaan
BB — 25 apr 2018
Waarom altijd weer De Esch? Laat het los. In de Maten is er een tekort aan lokalen, mooi dat dit wordt opgelost ondanks natuurlijk verkeerde inschattingen voor de Veste in het verleden.
T Huiskes — 25 apr 2018
Tja, 900K zijn de kosten voor de noodlokalen - er komt binnenkort een school leeg te staan (De Esch) dus waarom niet opnieuw een school openen in hetzelfde gebouw dat uitermate geschikt is voor leerlingen - en hoe kunnen feiten en aannames beter worden aangepakt in de toekomst? Er worden nog steeds huizen gebouwd dus dat betekent ook dat er meer kinderen die een basisschool gaan bezoeken zal gaan stiijgen .... dus is 1 plus 1 niet 2 of weten school besturen het niet meer opeens?

Hoogste punt nieuwbouw Reinten Infra bereikt

Het is inmiddels alweer bijna anderhalf jaar geleden dat wethouder Ben Blokhuis van de gemeente...
09-04-2021

Ouders De Vonder oneens met tijdelijke oplossing

Opnieuw klimmen ouders van leerlingen van basisschool De Vonder in de pen richting gemeenteraad....
06-04-2021

Truus Voortman opent Natal & Kiek

Een grote roze-, blauw- en witgekleurde ballonnenboog maakte het donderdagavond direct al...
01-04-2021

‘Geen uitbraak corona op Bornse basisscholen’

In de Twentsche Courant Tubantia verscheen gisteren een artikel over basisscholen in Borne die...
16-03-2021

10 nieuwe schoollokalen in De Horsten

Om het structurele tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten op te lossen is eind vorig jaar...
09-03-2021

Twickel geeft slim georganiseerd les

Net als iedere andere school voor voortgezet onderwijs heeft ook het Twickelcollege aan de...
09-03-2021