Brandweer ‘worstelt’ met slachtoffer
112-OEFENING BIJ CARNAHAL VERLOOPT GOED, MAAR HET ZIJN DE DETAILS…

Brandweer ‘worstelt’ met slachtoffer

Zaterdag 14 april wonnen de mannen van de Bornse Brandweer de eerste prijs tijdens de vaardigheidstoetsen in het Groningse Winsum. Natuurlijk werd bij terugkomst in de kazerne aan de Oude Bieffel een feestje gebouwd, maar nu -enkele weken verder- wordt er alweer volop vooruitgekeken naar de volgende ronde. Die zal op zaterdag 26 mei plaatsvinden in Bergentheim. “Een soort kwartfinale”, aldus Michel Polak, de coach van de mannen.

 

Om die reden stond de 112-oefening van dinsdagavond ook in het teken van deze wedstrijd. Plaats van handeling was de Carnahal aan de Kleiweg, waar de wagenbouwers van De Toet’nbloazers dus enkele onverwachte uurtjes beleefden. Er was brand uitgebroken in de kantine, de brandweer rukte met spoed uit voor de ‘Prio 1 melding’.

 

Slachtoffers

Eenmaal aangekomen bij de Carnahal probeerden de manschappen een toegangsdeur te forceren om zo de plek des onheils te bereiken. Daar vonden ze onder een van de achterwielen van de praalwagen het slachtoffer. Maar de brand bleek verderop in de hal. Terwijl twee mannen zich om het slachtoffer bekommerden, ging de rest met brandslangen en gehuld met zuurstofmaskers de kantine in waar ze, achter de deur bij de bar, de brand ontdekten. Met veel commando’s en op de huid gezeten door Polak, wisten ze het vuur te doven.

 

Ondertussen kreeg de melder van het incident, met verve gespeeld door Roel Bijen, het te kwaad door alle emoties. Als volleerd acteur begon hij vol overgave aan zijn scène, moest opgevangen worden door de manschappen en kreeg desalniettemin een ‘hartaanval’.

 

En dus moest er ook nog gereanimeerd worden. Daarvoor werd een stand-in gebruikt. Toen dat een halve vrouwelijke pop bleek te zijn, zorgde dat voor veel hilariteit bij de omstanders. ‘Je bent er op vooruit gegaan, Roel’, en meer van dat soort opmerkingen. Moet je net bij de carnavalisten zijn natuurlijk. De brandweerlieden gingen onverstoorbaar door met hun oefening, lieten zich allerminst van de wijs brengen en pasten correct eerste hulp toe.

 

Enige tijd later kon ook het slachtoffer in de hal worden bevrijd, nadat een deel van de praalwagen was opgekrikt.

 

Valkuil

Na afloop verklaarde Michel Polak tevreden te zijn “Het ging lekker”, zo meende hij. “Maar het was duidelijk dat het slachtoffer en de daarbij behorende reanimatie een valkuil was voor de mannen. Normaliter is er een ambu (ambulance, red.) bij, maar nu moesten ze het zelf klaren.” Evert Kuipers, zelf ruim 26 jaar lang lid geweest van het Bornse korps en nu veiligheidstrainer, beaamde de opmerkingen van Polak. “Alles draait om communicatie met elkaar, wat doe je eerst? De brand of het slachtoffer, welke afwegingen maak je?”

 

Volgens beiden is daar geen standaardantwoord op mogelijk. “Dat kan per situatie namelijk verschillen. Waar het om gaat is dat we het jonge team volledig op elkaar ingespeeld krijgen. Eén blik in de ogen moet voldoende zijn om adequaat op te treden. Daar trainen we op en dat proberen we voortdurend te finetunen. Eenmaal terug in de kazerne wordt de hele oefening nog eens doorgenomen. Er is dan ruimte voor discussie en zo moeten we steeds beter worden. En wie weet wat er dan over enkele weken in Bergentheim gebeurt…” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina


  Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

  Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
  28-07-2020

  Koe Paula gaat viraal

  Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
  27-07-2020

  Paula 208 doet ’t gewoon zelf

  Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
  24-07-2020

  Bornse Sam maakt furore op witte doek

  In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
  22-07-2020

  Kilometervreten voor Silke

  Dit voorjaar moest de zesjarige Silke een zware stamceltransplantatie ondergaan. Een heftige...
  19-07-2020

  Klimaatrebellen in retraite

  ‘De psychologie van klimaatactivisme’ is de titel van een tweedaags programma,...
  19-07-2020