Zorgen om watervogels Weideplas
15-05-2018
TWENTE MILIEU HOUDT ER MET MAAIWERKZAAMHEDEN REKENING MEE

Zorgen om watervogels Weideplas

De begroeiing op het eilandje in de Weideplas werd dinsdag rigoureus gemaaid. Het leverde verontwaardiging op bij een bewoonster van de wijk Stroom Esch. Het is immers broedseizoen en het eilandje was toch juist bedoeld voor de watervogels? Hoe kan het dan dat er juist nu gemaaid wordt? En dat terwijl er een stukje verderop bomen omstandig ingepakt moesten worden, zodat ze ondanks het broedseizoen gekapt konden worden. BorneBoeit werd gevraagd eens uit te zoeken hoe dat zat.

 

Antwoord Twente Milieu

“We maaien het eilandje elk jaar op dezelfde tijd”, legt woordvoerster Elielza Nijhuis van Twente Milieu uit. “Het gras moet eerst groeien voordat je het kunt maaien, maar veel later kan ook niet omdat het gras dan weer te hoog is.” Dat de activiteit midden in het broedseizoen van de watervogels valt beaamt ze. “Daar houden we rekening mee. De jongens zijn er op getraind om nesten te vinden en we blijven met het maaien op twee meter afstand van waar de vogels hun eieren uitbroeden.” Hoeveel nesten er deze dag op het eilandje gevonden zijn kan de woordvoerster niet zeggen. Als het goed is zou dat nu makkelijk herkenbaar kunnen zijn. Op die plekken is immers het gras nog net zo hoog als een dag geleden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 16 mei 2018
Openbaar groen is niet hetzelfde als natuur. Het is geen natura 2000 gebied. Er is wel sprake van de Flora en Fauna wet. Hierin is de oude Vogelrichtlijn opgenomen waarnaar wordt verwezen. Die richtlijn is geen regel, maar vraagt wel om zorgvuldig handelen. Er wordt gesuggereerd dat dit niet is gebeurt, wat bedrijfsmatig wordt tegengesproken. Misschien eerst eens verdiepen welke Gedragscode dit professionele bedrijf hanteert, dan lees ik graag wat er niet zorgvuldig was.
Rudy van de Ven — 16 mei 2018
Vorig jaar deden jullie het om dezelfde tijd. Toen waren er 2 zwanen aan het broeden. De reden was toen verstopping van de afvoer veroorzaakt door de rietplantage. Gelukkig kwamen ze dit jaar weer echter de gemeente bedacht een slim plan om wederom iets te bedenken waardoor ze de rietplantage konden maaien in het broedseizoen. Schandalig zoals de gemeente Borne met de natuurwetten omgaan. De zwanen zijn dus weer vertrokken dat heeft iedereen die om de vijver wandelt kunnen ondervinden. En de zogenaamde expert`s zoals het verhaal omschrijft die getraind zijn om nesten te vinden en die op 2 meter afstand maaien bij vogels die op het nest zitten? Die kunnen beter weer terug naar school! De natuur is verstoord. Oplossing is simpel; LAAT DE NATUUR MET RUST IN HET BROEDSEIZOEN.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024