Eikenprocessierupsen zijn er weer
TWENTE MILIEU AAN DE SLAG MET BESTRIJDING

Eikenprocessierupsen zijn er weer

De eikenprocessierupsen zijn ook in de gemeente Borne weer gesignaleerd. Her er der worden rood-witte linten gespannen en nesten verwijderd. Tot aan september kunnen grote groepen behaarde rupsen op (met name) eikenbomen worden aangetreffen. Deze eikenprocessierupsen kunnen voor mens en dier voor overlast zorgen doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het advies luidt: wees alert, blijf uit de buurt en vermijd contact.

 

Bestrijding
Twente Milieu bestrijdt de eikenprocessierups voor de gemeente Borne. Dit doen ze op twee manieren, preventief en aan de hand van meldingen. De preventieve actie wordt uitgevoerd bij Sportpark ’t Wooldrik. Dit is een plek waar veel eikenbomen staan en waar regelmatig veel mensen samenkomen. Door preventief op te treden probeert de gemeente de overlast zoveel mogelijk te beperken.

 

Op andere plekken in Borne wordt de rups alleen achteraf bestreden en waar het kan blijven de nesten hangen. Dat wil zeggen: nadat er een melding is binnengekomen bij Twente Milieu, wordt beoordeeld of de rups bestreden moet worden en met welke prioriteit. Bij openbare gebouwen, scholen, speelplekken, winkelcentra en op doorgaande fietsroutes worden de rupsen binnen drie werkdagen verwijderd, aan doorgaande wegen met fietspad en/of wandelpad binnen vijf werkdagen. In overige bomen van de gemeente worden de nesten niet weggehaald.

 

De gemeente houdt zelf ook in de gaten of de rups actief is op bepaalde plekken in de openbare ruimte. Is er een nest dat overlast veroorzaakt? Meld dit bij Twente Milieu op 0900-8520111, via info@twentemilieu.nl of via de Twente Milieu app.

 

Door middel van rood-witte linten wordt u voor de eikenprocessierups gewaarschuwd op plekken waar de rups is aangetroffen. De rups wordt niet bestreden op plekken waar geen fiets- en wandelpaden zijn. Wij raden u aan om op deze plekken alert te zijn, uit de buurt te blijven van de eikenprocessierups en contact hiermee te vermijden.

 

Particuliere bomen
Als u op uw eigen bomen eikenprocessierupsen aantreft adviseren wij u de rupsen niet zelf te bestrijden, maar hiervoor een bedrijf in te schakelen. Twente Milieu kan u hierover adviseren.

 

Waar moet u voor oppassen?

De rupsen schieten hun brandharen af wanneer ze zich bedreigd voelen. Als mensen of dieren in aanraking komen met deze haren, ontstaat er huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In uitzonderlijke gevallen krijgen mensen last van braken, duizeligheid en koorts. Let op: er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze op de huid of in de kleding terechtkomen. Met hun weerhaakjes dringen ze gemakkelijk door in de huid, de ogen en de luchtwegen.

 

Wat kunt u er tegen doen?
U kunt het risico beperken door de hals, armen en benen te bedekken in de buurt van eikenbomen. In deze periode kunt u beter niet tegen een eikenboom aan gaan zitten. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Maak ook uw kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Als er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch contact is geweest met de haren van de rups, kunt u het beste de huid direct met plakband strippen en daarna met lauw water afspoelen. Kleding kan het beste gewassen worden op 60 graden Celsius. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar dagen tot twee weken. Neem voor meer informatie over de gezondheidsklachten, en wat u er tegen kunt doen, contact op met de GGD Twente, team Milieu en Gezondheid, op telefoonnummer (0900) 277 77 77 (lokaal tarief).

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Peter — 27 mei 2018
Ik vraag me af waarom het zo duur moet zijn. Het is toch ook zeker in het belang van de gezondheid van de mensen. Waarom kan dit dan niet goedkoper en makkelijker bestreden worden. Er moet volgens mij overal aan verdiend worden.
Michiel — 26 mei 2018
Wie was er eerder, de eik of u?
Van bemmelstraat bewoner — 25 mei 2018
Misschien eens die grote eiken in de woonwijken eens kappen en normale boompjes planten.
Schandalig dat ik zo'n eik half over me huis heb hangen. En de gemeente wuift de aansprakelijkheid van schade aan mijn auto gewoon weg! Nou lekker als er een half dooie tak afbreekt en op me voorruit komt en barst. Zich weerhouden van enige verantwoordelijkheid als gemeente zijnde...een geïrriteerde bewoner uit Borne

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024