Invoering natte gymles
SWIM2PLAY MET INGANG NIEUWE SCHOOLJAAR

Invoering natte gymles

De gemeenteraad heeft in oktober 2017 een motie aangenomen om ‘natte gymnastiekzaal Swim2Play’ in te voeren, als alternatief voor het schoolzwemmen dat in de huidige vorm per 1 september 2018 wordt afgeschaft. Voor dat schoolzwemmen werden door de gemeente geen financiële middelen meer beschikbaar gesteld.

 

Anders dan schoolzwemmen

De natte gymnastiekles is in meerdere opzichten anders dan het schoolzwemmen. Doel van het onderwijs is niet het behalen van een zwemdiploma, maar het onderhouden van zwemvaardigheden en het jezelf kunnen redden en in veiligheid brengen. Het lesaanbod bestaat uit onder andere vallen in de sloot, door het ijs zakken, snorkelen, sportspelen, redden uit benarde situaties, spelen met een mat en verschillende verenigingssporten. De kans op verdrinking in het waterrijke Nederland zou er door verkleind worden. De natte gymlessen zullen worden verzorgd door medewerkers van zwembadexploitant Laco, die hiervoor speciale cursussen gaan volgen.

 

Vijf keer per jaar

In tegenstelling tot het schoolzwemmen, waaraan vooral de jonge leerlingen deelnamen, worden de gymlessen in het zwembad aangeboden aan alle leerlingen van groep drie tot en met acht. Vijf keer per jaar verruilen zij de gymzaal voor het zwembad. Het behalen van een zwemdiploma wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de ouders. Het college ziet de natte gymles ook als mogelijk ‘vangnet’ om kinderen die nog niet kunnen zwemmen te signaleren en eventueel te wijzen op regelingen om alsnog de zwemlessen buiten schooltijd te kunnen bekostigen.

 

Kosten

Het college wil Swim2Play invoeren met ingang van het nieuwe schooljaar. Besluitvorming in de Raad moet daarom nog voor de zomer plaatsvinden. Dat betekent dat de kosten niet afgewogen kunnen worden bij de begrotingsbehandeling. Het gaat om ongeveer een ton per jaar, vergelijkbaar met de kosten van het huidige schoolzwemmen. Het voorstel is om deze kosten incidenteel beschikbaar te stellen en te dekken uit de reserve beleidsontwikkeling. Voorlopig gaat het om een proef voor drie jaar. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 01 jun 2018
Vijf keer per jaar "natte gym" is natuurlijk veel te weinig om de genoemde doelstellingen te behalen! Het verdient aanbeveling om het aantal natte gymlessen sowieso te verdubbelen. Dus één keer per maand naar het zwembad. De eerste natte gymles (ook voor kinderen die gedurende het schooljaar instromen) gebruiken om te inventariseren welke kinderen niet of onvoldoende kunnen zwemmen en meteen, in overleg met de ouders, zwemles voor ze regelen. In de volgende natte gymlessen kunnen de vorderingen van deze kinderen dan bijgehouden worden.

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023