Asbestdaken: een zorg en opgave
GROTE BELANGSTELLING VOOR INFORMATIEBIJEENKOMST VOOR PARTICULIEREN

Asbestdaken: een zorg en opgave

In een bomvolle publiekszaal van het gemeentehuis werd donderdagavond informatie gegeven over het verwijderen van asbestdaken. Naar schatting ligt er op iets meer dan 1000 panden in de gemeente asbest, dat voor 2024 verwijderd moet zijn. Zo’n 100.000 vierkante meter, een totale oppervlakte vergelijkbaar met 20 voetbalvelden. Veel asbest is verwerkt in schuren van agrarische bedrijven, maar ook in stedelijk gebied zijn daken van huizen en schuurtjes waarin het materiaal is verwerkt. Het opruimen is een gigantische operatie.

 

Wet is wet

“Het wordt bij wet verplicht en het is inderdaad een ‘moetje’”, waarschuwde wethouder Michel Kotteman. “Als het asbestdak in 2024 niet is verwijderd, dan moet de gemeente handhavend optreden. Dat klinkt streng, maar wet is wet.” Het zijn de eigenaren zelf die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen. “Daar waar mogelijkheden of onmogelijkheden zijn helpen we graag.” De bijeenkomst in het gemeentehuis was vooral bedoeld om pandeigenaren te informeren over de stappen die ze kunnen en/of moeten nemen.

 

“Er zijn twee mogelijkheden”, legde Anuschka de Jong van de gemeente uit. “Je kunt het laten doen of, als het om minder dan 35 vierkante meter gaat, kun je het zelf verwijderen.” Dat laatste gaat echter niet zomaar. Er zijn allerlei regels en voorzorgsmaatregelen die je dan moet nemen. Zo dien je minimaal vijf dagen van tevoren een sloopmelding aan te vragen en moet het verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen gedaan worden. Als je een erkende saneerder inschakelt dan zijn er subsidiemogelijkheden. “Maar dan moet je wel snel zijn, want het potje raakt aardig leeg”, vertelde ze.

 

Hoe?

De urgentie is helder, maar hoe pak je het aan? Daarvoor waren er donderdagavond diverse bedrijven en instanties aanwezig om diensten aan te bieden. Eén ervan is Asbestschakel, dat een totaaloplossing biedt, van saneren tot en met het plaatsen van een nieuw dak.

 

Een andere mogelijkheid is om als buurt of straat het probleem gezamenlijk aan te pakken. Bram Donkers, tevens raadslid voor GroenLinks/PvdA, vertelde over het proces in zijn eigen straat. Tot verrassing van velen bleek op 18 woningen in de straat asbest in het dak te zitten. “Een heleboel mensen werden geconfronteerd met iets dat ze niet eens vermoedden. Een vervelende boodschap, die veel emoties teweeg bracht. Samen aanpakken werd er geopperd. Allemaal nog niet zo eenvoudig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen blijkbaar. “Het blijft moeilijk. De ene wil dit, de andere dat.” Daarnaast zijn er natuurlijk ook behoorlijke kosten gemoeid met het saneren, die niet iedereen kan opbrengen. “Ik hoop op hulp van de politiek”, zei hij.

 

Hulp van de gemeente

In de gemeente Hof van Twente, waar het probleem vele malen groter is, werd besloten bij de rijkssubsidie van 4,50 euro per vierkante meter een extra bedrag bij te passen. In de gemeente Borne loopt de discussie nog. Er wordt gedacht aan een speciaal fonds voor mensen die echt in de knel komen en niet in staat zijn zelf voor 2024 aan de eisen te voldoen.

 

De gemeente wil in het najaar iedere eigenaar van een pand waarvan vermoed wordt dat er asbest aanwezig is, persoonlijk informeren. Op de website van de gemeente zal binnenkort meer informatie te vinden zijn over asbestdaken en zal ook de presentatie die deze donderdagavond gegeven werd gepubliceerd worden. Wie nog vragen heeft kan contact opnemen met Anuschka de Jong, via de gemeente.

 

Volgende week is er een bijeenkomst voor ondernemers over hetzelfde onderwerp. Hoewel het om minder bedrijfspanden gaat, in vergelijking met het aantal woonhuizen, is daar het probleem het grootst. Twee derde van het totale oppervlakte aan asbestdaken is daar te vinden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 01 jun 2018
Wie veel regen tijdens zijn vakantie heeft zou eens moeten lezen:
“MACHT EN TEGENMACHT IN DE NEDERLANDSE ASBESTREGULERING”.
Dit proefschrift van Bob Ruers, ex-lid 1e Kamer en Nederlands asbest-advocaat bij uitstek beschrijft 80 jaar falen van een overheid die -tot op heden- hogere prioriteit geeft aan economie en geld dan aan veiligheid, gezondheid en milieu.
https://repub.eur.nl/pub/31855/Proefschrift%20R.F.%20Ruers%20drukker.pdf
ISBN 978-90-8974-633-7 NUR 822
Zorg wel voor bretels, want anders zakt uw broek tijdens het lezen af.

Het huidige (non)beleid ten aanzien van luchtkwaliteit in het algemeen en Fijn stof in het bijzonder lijkt de opmaat voor een hopelijk spoedig tweede deel van deze verbijsterende onthullingen.
De crocidoliet of blauwe asbestvezel waaraan (ook) ik microscopisch onderzoek deed in de jaren ‘60/’70 via TH Twente en TNO Metaalinstituut is per definitie immers Fijn stof.

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024