Georganiseerde criminaliteit integraal bestrijden
BORNE SLUIT AAN BIJ BELEID VEILIGHEIDSREGIO TWENTE

Georganiseerde criminaliteit integraal bestrijden

Vorig jaar is het programma Ondermijning van de Veiligheidsregio Twente gestart. De bedoeling ervan is om ondermijnende activiteiten, vaak georganiseerde criminaliteit, gezamenlijk te bestrijden. In Twents verband richten de activiteiten zich bijvoorbeeld op de aanpak van de outlaw motorcycle gangs, zorgfraude en hennepteelt. Ook de gemeente Borne sluit zich bij de regionale aanpak aan, mede om te voorkomen dat de misdaad zich verplaatst naar plekken waar de minste tegenwerking wordt verwacht.

 

Ondermijningsbeeld Borne

Eind 2017 is er voor Borne een ‘ondermijningsbeeld’ opgemaakt. Aan de hand van 42 zogenaamde ‘zachte’ signalen, ‘onderbuikgevoelens’, is onderzocht wat er in de gemeente Borne speelt. Bij het merendeel van de signalen bleek er uiteindelijk niets aan de hand. Bij tien gevallen wordt meer informatie verzameld, drie situaties zijn in behandeling en in vijf gevallen is daadwerkelijk strafrechtelijke vervolging gestart. Het gaat om drugs(handel), mensenhandel, witwassen en zorgfraude.

 

Waar het precies over gaat wil burgemeester Rob Welten niet kwijt. “Daar zijn we terughoudend in. Zaken zijn vaak herleidbaar, zeker in een kleine gemeente als Borne.” Bij de vijf succesvolle afhandelingen zou het om drugs, PGB-fraude en mensenhandel gaan. “Denk daarbij aan vrouwen uit Oost-Europa die voor prostitutie zijn ingezet op een locatie in Borne.”

 

Integrale aanpak

Kern van het nieuwe ondermijningsbeleid is een integrale aanpak en inzet van alle betrokken partners; fiscaal, strafrechtelijk en bestuursrechtelijk. “Er wordt een meer fijngewoven net gecreëerd. Strafrechtelijke vervolging is een zwaar, maar log middel. We willen mensen, ook binnen de gemeentelijke organisatie, alert maken. Vermoed je iets, geef het door. Dan kan het worden gecheckt. Dat is een andere stand dan jaren terug.” De bedoeling is om, naast het stimuleren van bewustwording, onder andere een meldpunt in te richten en extra capaciteit voor de afhandeling te organiseren.

 

“Het beleid bevindt zich op het snijvlak tussen zorg en veiligheid”, legt Welten uit. “De daders zijn vaak ook slachtoffers en niet degenen die aan de touwtjes trekken. Soms is het beter om te proberen mensen weer op het goede spoor te krijgen, bijvoorbeeld door een afkickcursus. We moeten niet met een te beperkte blik kijken. Als iemand zorg nodig heeft, moeten we extra hulp bieden.”

 

Het beeld in Borne is volgens de burgemeester niet extreem. Hij wijst wel op de kwetsbaarheid van de gemeente met een ligging vlakbij de snelwegen en de grote steden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024