Indrukwekkende Veteranendag Borne
WELTEN: 'GROTE WAARDERING VOOR WERK VAN VETERANEN'

Indrukwekkende Veteranendag Borne

Voor de dertiende keer werd vrijdag de Bornse Veteranendag gehouden, voorafgaand aan de nationale Veteranendag op 30 juni in Den Haag. Vanaf kwart voor vier druppelden de veteranen het Kulturhus binnen, al dan niet vergezeld van hun partner. Na elkaar informeel begroet en ontmoet te hebben in de foyer werd het officiële programma in de grote zaal door Hans Beld namens de gemeente geopend.

 

De eerste spreker was Martin Bosma, zelf veteraan en lid van de werkgroep. Na zichzelf te hebben voorgesteld vertelde hij over de werkzaamheden van deze groep. Dit behelsde onder meer het mede organiseren en participeren in de dodenherdenking, Bevrijdingsdag en veteranendag. Ook voorlichting geven op scholen zag hij als een taak. Tenslotte was hij de gemeente Borne erkentelijk voor het feit dat zij het organiseren van deze gemeentelijke Veteranendag mede mogelijk heeft gemaakt.

 

'Grote waardering bij de gemeente'

Daar haakte de volgende spreker, burgemeester Welten, direct op in. "Er is geen structureel geld voor deze Veteranendag en de andere initiatieven, maar als er goede ideeën zijn, dan kan er altijd worden gekeken of daar nog een potje voor te vinden is. Dit vanwege de grote waardering bij de gemeente voor het werk dat door de werkgroep wordt gedaan," zo zei hij.

 

Welten: "Er is bij de gemeente groot respect voor de veteranen en de erkenning van het grote belang van hun werk. Voor zover bekend wonen er in Borne maar liefst 135 van hen. Zij zijn de mensen die door voorlichting te geven ook de vrijheid door kunnen geven, en dat is het thema van dit jaar. Dienen is teamwerk in goede en in slechte omstandigheden en daarvan zijn de veteranen het grote voorbeeld!" Door te citeren uit het verhaal van een veteraan maakte de burgemeester dit nog duidelijker.

 

Voorstelling over maken van keuzes

Theater Anders-Om, bestaande uit Mette Bunskoek en Marleen Stein, speelde een indringende voorstelling over het maken van keuzes, zowel in vredestijd als in oorlogstijd. Gedeeltelijk gebaseerd op hun eigen familiegeschiedenis wisten zij in een muisstille zaal alle aanwezigen diep te raken.

 

Hoewel zij hun voorstelling eigenlijk hadden ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs wisten zij ook de aanwezigen nu, jong en oud, van het begin tot het einde te boeien. Het thema kwam diep binnen bij eenieder… Dit bleek onder meer uit de vragen en opmerkingen die vanuit de zaal kwamen na afloop. Na het maken van de groepsfoto werd de bijeenkomst vervolgens in informele sfeer afgesloten. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024