Drukke tijden voor asbestsaneerder
BOLINK MILIEU TECHNIEK OVER DE UITDAGINGEN VAN DE ASBESTWET

Drukke tijden voor asbestsaneerder

Voor 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd en opgeruimd zijn. In de gemeente Borne gaat het om naar schatting zo’n 100.000 vierkante meter aan daken waar het kankerverwekkende materiaal in verwerkt is. Om dat allemaal op tijd kwijt te raken is een enorme opgave. Professionele asbestverwijderaars zijn er druk mee.

 

Bolink Milieu Techniek

Eén ervan is Bolink Milieu Techniek, sinds 2010 gevestigd aan de Hanzestraat in Borne. “Er is zo veel werk en zo weinig personeel”, verzucht directeur Jos Bolink. “We zijn nu met twintig man, het zouden er wel veertig kunnen zijn.” Het is moeilijk om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. “Het is zwaar werk en je moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Elk jaar is er een medische keuring en opleidingen zijn verplicht. Toen de bouw te maken had met een diepe crisis kregen we er een paar goede jongens bij, maar nu is het lastig.”

 

Veiligheid

Volgens Bolink is het werk ongevaarlijk. “Als je weet wat je doet.” De werkzaamheden worden regelmatig onaangekondigd gecontroleerd om certificering te kunnen behouden, een vereiste in de business. Daarnaast zijn er de bekende ‘witte pakken’ die de asbestsaneerders moeten beschermen en die nog wel eens angst aanjagen. “Sommige mensen vinden het raar dat wij in de witte pakken werken, terwijl een stukje verderop achter het rood-witte lint men gewoon de hond uitlaat. Ik kan me dat wel voorstellen. Maar het gaat om de mate van blootstelling aan het materiaal. De veiligheid staat voorop.”

 

Duizend en één dingen

Bolink verwijdert asbest in de hele regio. Klanten zijn grote instellingen maar ook particulieren. “Asbest zit in duizend en één dingen. Golfplaten, brandwerende beplating, midgetgolfbanen, raamkit, vloerzeilen, rioolpijpen, vensterbanken, kachels, ketelhuizen, noem maar op.” Tot in de jaren tachtig werd het materiaal veel gebruikt.

 

Zelf verwijderen mag alleen onder bepaalde specifieke voorwaarden. Jos Bolink zegt wekelijks mee te maken dat het onkundig gebeurt. “Het hoeft niet altijd opzet te zijn. Soms weten mensen het helemaal niet.” Bij sloop of renovatie van een pand van voor 1994 is tegenwoordig een asbestinventarisatie verplicht. Ook dat doet Bolink. “We zijn vaak de boodschapper van slecht nieuws.” Het laten verwijderen van asbest is een kostbare aangelegenheid.

 

Opslag

Het verwijderde materiaal wordt nu afgevoerd naar Twence in Hengelo. “Ingepakt als een soort loempia en dan afgedekt met grond. Vroeger was dat een gat, nu bijna zo groot als de Grolsch Veste.” En dan zijn er dus nog een heleboel daken te gaan. “Er wordt al jaren gepraat over een fabriek die de asbestvezel door verhitting tot 1200 graden af kan breken en tot granulaat voor onder wegen kan verwerken. Maar dat is gigantisch duur.”

 

Kosten voor eigenaar

De eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen en moeten ook zelf de kosten dragen. Jos kent ook de situaties waarbij de nieuwe wet tot onoverkomelijke problemen leidt. “Wat als je al op leeftijd bent en je kunt het niet betalen? Wat gebeurt er dan in 2024?” De subsidiepot voor een bijdrage blijkt inmiddels bijna leeg. “Toen de subsidie werd ingesteld hebben we wel een piek gehad. Dat ze nu de kraan dichtdraaien is dom. Net nu je iedereen op het goede spoor hebt gezet.”

 

Want of het allemaal gaat lukken voor 2024? Jos Bolink heeft er een hard hoofd in. “Als ik zie hoe moeilijk het is om aan personeel te komen…… We zitten nu al halverwege 2018. De tijd gaat snel.” (AJ)

 

Meer over de asbestsanering: Asbestdaken: een zorg en opgave

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 13 jun 2018
De tijd gaat snel?
Kom nou, meneer Bolink, wie het proefschrift leest van het oud-lid van de 1e Kamer, asbestadvocaat Bob Ruers, zal dat anders zien:
..."Het startpunt ligt in 1930, omdat in dat jaar de Arbeidsinspectie voor het eerst aandacht besteedde aan de asbestziekte asbestose"...
www.yumpu.com/nl/document/view/13915942/macht-en-tegenmacht-in-de-nederlandse-asbestregulering-repub-/53
Bijna 75 jaar is er geld verdiend aan een product waarvan we WISTEN dat het op termijn dodelijk is.
Blauwe asbest is een vorm van in de lucht zwevende fijnstof deeltjes. Dodelijk fijnstof waarvoor onze overheden wederom -of nog steeds- de ogen sluiten:
In 2012 stierven in ons land al 10.100 mensen vroegtijdig na inademen van dat soort deeltjes... www.eea.europa.eu/media/newsreleases/many-europeans-still-exposed-to-air-pollution-2015/premature-deaths-attributable-to-air-pollution

Keurslager Rensink scoort opnieuw

In april wonnen Albin en Saskia Rikkerink al fraaie prijzen tijdens een grote internationale...
09-07-2020

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2019 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
05-07-2020

Juf Marjo neemt afscheid

Ze dacht de regie zelf in handen te hebben, maar het liep anders. “Ik wil deze laatste dag...
03-07-2020

Groep 8 Flora speelt in podiumwagen

Het was een hele puzzel voor de basisscholen hoe dit jaar het afscheid van de achtste groepers,...
01-07-2020

Maja pitcht met prins Constantijn

Ze is pas 18, studeert Technical Engineering Mechatronica aan het ROC van Twente, woont in Borne...
25-06-2020

Makelaar Saskia Vreeman maakt doorstart

Saskia Vreeman Makelaar 4You heeft afgelopen week in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt. De...
21-06-2020