Toekomstplannen 2018 in Bussemakerhuis
13-06-2018
NIEUW ELAN NA 25-JARIG BESTAAN MUSEUM

Toekomstplannen 2018 in Bussemakerhuis

Het feest bij het 25-jarig bestaan van Museum Bussemakerhuis was een mooi feest voor de vrijwilligers en andere genodigden. Museumdirecteur Liesbeth Hassink kijkt terug op een feestelijke dag. Ook het op die dag gepresenteerde boekje `Achter de deur van de Fabrikeur` kon rekenen op een enthousiast onthaal.

 

De tentoonstelling `Mooi in de Plooi` toont drie verschillende invalshoeken over het plooien van diverse stoffen en leverde al snel een nieuw idee op voor een workshop `Vrij borduren`. Deze is afgelopen dinsdagmiddag 5 juni verzorgd door Annet van Rijswijk. Zowel onervaren als meer ervaren borduursters hebben een leuke middag gehad en zij keerden met een mooi werkstuk naar huis. Het werk van Sofie van den Hof, een van de exposanten van Mooi in de Plooi, diende als inspiratiebron (tentoonstelling Mooi in de Plooi tot 15 juli).

 

Tentoonstellingen tot 15 januari 2019

Vanaf 1 augustus staat een nieuwe tentoonstelling op het programma: `Van alle kanten.` De tentoonstelling gaat over kant in alle vormen, zowel oude kant als nieuwe kant. Nieuw is de samenwerking met het Zoutmuseum in Delden (foto genomen van folder). Ook daar worden dan kanten voorwerpen getoond.

 

Twee zusjes uit Enschede, Sofie en Emma Bijkerk houden zich veel bezig met het fenomeen `kant`. Beiden zijn afgestudeerd aan de kunstacademie en de een schildert kant, de ander fotografeert kant. Ze doen dat op geheel eigen wijze. Ook hun werk wordt tijdens de tentoonstelling, die loopt van 1 augustus tot en met 16 september, getoond.

 

Aanleiding tot de tentoonstelling is het 30-jarig bestaan van de kantkloskring `t Kaantklöske uit Hengelo. In samenwerking met deze groep en met ontwerpgroep Kanteon worden de tentoonstellingen ingericht.

 

Historisch kant staat weer in de belangstelling. Denk maar even aan de befaamde portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Rembrandt van Rijn. Hun kanten manchetten en rozetten zijn wereldberoemd gemaakt. Dat verfijnde kant werd uitsluitend door de rijken gekocht. Pas na de opkomst van de burgerij in de 16e eeuw werd kant bereikbaar voor gewone mensen.

 

Niet alleen wordt kant getoond in beide musea maar ook zijn er lezingen over kant in het museum Bussemakerhuis. Ivanka Sanderman zal er tijdens een tweetal lezingen: `Kant beleven` op 4 augustus en `Kant verzamelen in de 19e eeuw` op 29 augustus dieper op ingaan. Daarnaast is in Delden op 8 september een workshop voor beginners in de kantkloskunst in het Zoutmuseum.

 

Archeologie in het museum

Van een heel andere orde is de tentoonstelling van Anne Ponten. Als voormalig lid van de jeugdraad, ze is in september 2017 archeologie gaan studeren, laat zij in een kleine tentoonstelling vondsten uit Bornse bodem zien (van 24 september tot en met 14 oktober). Zes illustratieve bodemvondsten uit het verre verleden van Borne worden getoond.

 

Aan deze tentoonstelling is een stemronde verbonden. Uit deze stemronde komt een ‘winnend’ object dat de bezoekers het meest aansprekend vinden. Dit object wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum Volkenkunde in Leiden waar iedere gemeente in Nederland een object laat zien dat voor haar gemeente belangrijk is. De tentoonstelling is een mooi initiatief van een jonge Bornse.

 

Martelaressen van adel

Dat is de titel van de afsluitende tentoonstelling van 2018. Henk Boom schreef een boek over het fenomeen dat de adellijke Joffers van Beckum tot de brandstapel werden veroordeeld en daadwerkelijk op de brandstapel ter dood werden gebracht. Het was niet ongebruikelijk dat mensen tot de brandstapel werden veroordeeld, maar dat overkwam doorgaans alleen gewone mensen. Mensen van adel overkwam dat niet. Opmerkelijk dus dat de Joffers van Beckum in ongeveer 1580 dat lot ondergingen. Henk Boom heeft twee jaar onderzoek gedaan. Het boek wordt in Diepenheim, op de plek waar de Joffers woonden, gepresenteerd en zal tijdens de tentoonstelling (van 2 november tot en met 15 januari 2019) in Borne worden verkocht. (AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
26-12-2020

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020