Brandweer inzetten tegen processierups?
TWENTE MILIEU EN BRANDWEER TOEVALLIG BUREN IN EEN STRAAT VERGEVEN VAN DE RUPSEN

Brandweer inzetten tegen processierups?

Het aantal eikenprocessierupsen is dit jaar groter dan ooit, mede vanwege het warme weer. De bestrijding ervan is een enorme klus voor veel gemeenten. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Universiteit Wageningen suggereert dat voor de bestrijding van de overlast gevende rupsen de hulp van de brandweer ingeroepen zou kunnen worden, zoals dat blijkbaar in Duitsland al gebeurt. In Nederland zou het een noviteit zijn.

 

Toeval in Borne

Nu wil het toeval dat in Borne de brandweer en Twente Milieu gevestigd zijn aan een straat waar de processierups nu net welig tiert. Praktisch alle eiken aan De Bieffel, waar beide organisaties elkaars buren zijn, zijn versierd met de bekende rood-witte linten en de nesten zijn er duidelijk zichtbaar. Mocht ergens een gelegenheid zijn om de samenwerking tussen de bestrijders en de brandweer uit te proberen, dan zou het wel in Borne zijn. Zou je zo zeggen.

 

Reactie Rob Welten

Burgemeester Rob Welten meldt desgevraagd het advies van het Kenniscentrum ook gelezen te hebben, maar nog niet op de hoogte te zijn van de reële mogelijkheden. “Het verdient in ieder geval een serieus onderzoek, maar het roept ook wel vragen op. Als professionele bestrijders het probleem niet kunnen oplossen, dan vraag ik me af wat de brandweer kan toevoegen.” Of bijvoorbeeld de uitrusting van de brandweer voldoende bescherming biedt tegen de haren van de rups is de vraag. “Als het kan, dan vind ik wel dat de inzet van de brandweer ook betaald zou moeten worden uit de middelen voor ongediertebestrijding.”

 

De Bieffel in Borne is een rustige straat, die niet direct bovenaan het prioriteitenlijstje met betrekking tot de bestrijding van de rupsen staat. De grootste aandacht gaat uit naar plekken bij bijvoorbeeld scholen, of waar veel doorgaand langzaam verkeer is. “Het is een landelijk probleem, waarvoor je centrale expertise moet inzetten.” Welten wil binnenkort navraag doen naar de mogelijkheden. “Het is een serieuze suggestie, daar moet je ook serieus op ingaan.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Carla van Vroenhoven — 07 mei 2019
In Japan bestrijden ze ongedierte met rieten matten. Ze binden die om de boom. Aan de onder en bovenkant binden ze die strak af. Zo kan het ongedierte er wel inkomen maar niet uitkomen.
Mchak — 17 jun 2018
Het geld stokt dus bij de ongediertebestrijding en niet bij de professionele boomverzorgers? De boom heeft ook geen probleem. Die is hooguit gastheer voor een zuidelijke gast. Alleen een lastgevende gast, dat momenteel een overlast gevende gast is. Dat valt onder de APV van hinder? Dan is de veiligheid in het geding genaamd openbare orde? Of valt het onder afval/ plaagdier? Of onder milieudelict? Of een intensieve gewasbeschermende/ plaagdier veroorzakende landbouw beleid?
Potjes discussie maar geen bestuurlijke oplossing. Dat vraagt om Raad.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024